cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Cobraven d'Àmbit Digital, però treballaven per a UM Palma

L'expresident de la Casa Argentina Jorge Mandado, que fou gerent de la Fundació Illesport, reconegué que cobrà per fer unes xerrades que mai no es varen fer

43680
Pau Cañellas creu que el seu germà Mateu era el cap de la xarxa. | S.Amengual

Quatre imputats en el cas Maquillatge varen reconèixer ahir davant el jutge que perceberen els seus honoraris sense fer feina per a l'empresa que els havia contractat, sinó per a la xarxa d'UM de Palma que dirigia Mateu Canyelles. Jorge Joaquín Mandado, expresident de la Casa Argentina de Balears, va admetre que l'any 2006 sol·licità feina a Josep Lliteres, aleshores director de Relacions Institucionals del Consell. Aquest li digué que es posàs en contacte amb Eugènia Cañellas, secretària general tècnica de la vicepresidència de Miquel Nadal. Mandado explicà que firmà un contracte per Vídeo U i, posteriorment, amb Àmbit Digital, del mateix grup d'empreses audioviosuals. El maig del 2007 demanà feina una altra vegada a Lliteres, que li oferí 2.700 euros per fer unes xerradetes que mai no es varen fer. Mandado explicà al jutge que Lliteres sabia que no havia impartit les conferències i reconegué també que l'exdirector general de Relacions Institucionals no li havia dit que no les fes.

Ja en el 2008, amb UM governant a les tres principals institucionals de les Balears, Mandado treballà com a gerent de la Fundació Illesport, que depenia de la Conselleria d'Esport. Mandado està defensat per l'advocat Ricard Mesquida, que col·laborà amb la Conselleria d'Esports quan Mateu Cañellas n'era el conseller. Débora Lorente, afiliada a UM des del 2004 al 2008, reconegué davant el jutge que havia firmat un contracte amb Àmbit Digital gràcies a Margalida Sotomayor, però que havia treballat pel Consell de Mallorca. Posteriorment, passà a fer feina per a UM, tot i que encara tenia contracte amb Àmbit Digital. Lorente assegurà que a UM havia treballat amb els exsecretaris generals Damià Nicolau i Miquel Ferrer, tot i que explicà que no sabia si un i altre tenien coneixement que cobrava d'Àmbit Digital.

Pau Cañellas, germà de l'exconseller d'Esports Mateu Cañellas, explicà que havia estat contractat per Àmbit Digital. Assegurà que repartia currículums i que el cridà Eugènia Cañellas, assabentada que cercava feina. Li va dir que podia treballar en una productora i no a Tirme, com era la voluntat de l'imputat. Uns dies després, Pau Cañellas explicà a Eugènia Cañellas que el seu pare havia patit un ictus i que no podia començar. Eugènia Cañellas, emperò, li digué que firmàs el contracte i que ja recuperaria el temps perdut. Firmà així amb Àmbit Digital al despatx d'Eugènia Cañellas, però mai no va anar a treballar, ja que després va tenir un accident de trànsit. Reconegué que era membre de la xarxa d'UM, i diu que no sabia qui la dirigia, però que creu que era el seu germà Mateu, que fou conseller d'Esports.

Norte acusa Flaquer

Finalment, declarà ahir Manuel Norte, que també fou contractat per Àmbit Digital. Explica que fou Miquel Àngel Flaquer qui li oferí la feina abans de les eleccions del 2007, tot i que treballava per a UM. Norte també tingué un contracte amb el Consorci d'Informàtica Local de Mallorca, que firmà en el despatx d'Eugenio Losada. Assegurà que Flaquer tenia coneixement que realment no treballava per a Cilma. Norte també tingué contracte amb H20 Oci Educació, però mai no hi treballà tampoc. Explica que feia dos mesos que no cobrava quan Miquel Nadal, que diu que sabia que feia feina realment per al partit, li va dir que li cercarien una altra ocupació. Baldomero Oliver, que fou regidor no electe de l'Ajuntament de Palma, l'avisà per la feina, que fou a l'empresa Minser, situada al carrer de Manacor.

Mai no arribà a treballar per a Minser, sinó que continuà fent-ne per a UM. Norte reconeixia així que entre el 2004 i el 2009 havia treballat amb contractes de diferents empreses, però que no hi havia fet feina, sinó que en feia per a Unió Mallorquina. Explicà que la seva feina al partit sempre havia estat vinculada a Palma i que considerava que Mateu Cañellas era el cap de l'estructura. Curiosament, no hi ha cap dels quatre imputants que hagi assegurat que tingui el mínim contacte amb l'expresidenta del Consell de Mallorca i expresidenta d'UM Maria Antònia Munar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.