algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

La llengua i cultura catalanes, en el seu màxim de prestigi internacional

L'Institut Ramon Llull inicia gestions per commemorar els 40 anys del concert de Pau Casals a l'ONU, just quan es compleixen dos anys de la reintegració dins l'ens de les Illes

44316
Albert Moragues i Josep Lluís Carod Rovira es dirigeixen a la premsa des del Consolat de Mar. | Ferran Aguiló - M.À.C.

L'Institut Ramon Llull (IRL) ha iniciat les gestions per commemorar a l'ONU el concert que va oferir el músic català Pau Casals a Nova York el 1971 on va interpretar l'himne d'aquest organisme internacional, compost per ell, i el "Cant dels ocells", amb la intenció de promocionar la llengua i cultura catalanes.

El Consell de Direcció i la Junta Rectora de l'institut s'han reunit avui a Palma en el seu últim encontre d'aquesta legislatura i han acordat iniciar les gestions perquè s'escolti de nou en l'Assemblea General de les Nacions Unides el concert de Casals, un home de pau, i exponent de la cultura catalana.

Així ho han assegurat en roda de premsa el vicepresident del Govern català i president de la Junta Rectora de l'IRL, Josep-Lluís Carod Rovira, en la qual ha estat acompanyat pel conseller de Presidència de l'Executiu balear i vicepresident de la Junta Rectora, Albert Moragues.

El concert se celebraria el 24 d'octubre de 2011, dia en què Casals va rebre la Medalla de la Pau de l'ONU, va dirigir el concert i va pronunciar un discurs en el qual va afirmar que "Catalunya ha estat la nació més gran del món", i les seves autoritats ja es van reunir el segle XI per parlar de pau i oposar-se a la "inhumanitat de les guerres".

L'acte musical seria dirigit pel mestre Salvador Brotons i participarien els cors de l'Orfeó Català i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, així com el cor nord-americà que va actuar en el concert fa quatre dècades.

En la compareixença pública de Moragues i Carod-Rovira, aquest ha assegurat que en dos anys, després de la reincorporació de les Balears a l'institut, la llengua i cultura catalanes han assolit el seu màxim prestigi internacional, com "mai" no s'havia aconseguit.

El conseller balear ha expressat la seva satisfacció per les actuacions realitzades durant els últims anys, encara que hi hagi qüestions millorables.

Moragues ha informat que per primera vegada Catalunya i les Illes Balears participaran juntes el pròxim any en la 54a Biennal d'Art de Venècia amb un pavelló propi, en el marc dels anomenats Eventi Collaterali.

Un altre dels projectes importants de l'IRL serà l'exposició "Joan Miró: The Ladder of Escapada", que es podrà veure entre el 14 d'abril i l'11 de setembre en la Tate Modern de Londres, un dels museus d'art contemporani més importants del món amb més de 5 milions de visitants anuals.

També el suport de l'IRL a empreses editorials per traduir obres literàries i de pensament ha fet ressaltar originals a llengua catalana. En els primers 8 mesos d'aquest any ha atorgat 72 ajuts a la traducció; 92 el 2009 i 82 el 2007 i el 2008.

Albert Sánchez Piñol, Jaume Cabré, Mercè Rodoreda i Quim Monzó encapçalen el rànquing dels 10 autors catalans més traduïts seguits de Lluís-Anton Baulenas, Maria Barbal, Carme Riera, Teresa Solana, Maria Àngels Anglada i Josep Pla.

Moragues ha destacat la participació de la llengua catalana com a convidada d'honor a Expolangues 2010 de París o la presència en la Biennal d'Art de Venècia el 2009 amb pavelló propi per primera vegada (415.633 visitants).

Entre 2007 i 2010, l'IRL ha atorgat 2.175 subvencions per al desplaçament d'artistes i creadors convidats a actuar fora del domini lingüístic català, passant de les 528 peticions de 2007 les 900 de 2010.

Actualment hi ha 160 universitats de 32 països de tot el món que ofereixen estudis de llengua i cultura catalanes, 126 amb el suport directe de l'IRL. Són gairebé el doble de les que hi havia el 2003 (93).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Puput felanitxer., fa mes de 13 anys
A Capsigrany: En Mirando que és "Madó Biela"?
Valoració:-11menosmas
Per A.L.M., fa mes de 13 anys
Sort que surt alguna notícia bona, amb relació a la nostra llengua. Però no ens podem confiar gaire, perquè ja deu haver-n'hi alguns que pensen com poden fer-ho perquè ens n'hàgim d'empassar una altra, o tota una sèrie, de dolentes. Bé, ja hi estam acostumats.
Valoració:-4menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 13 anys
Quina diferència de quan comandava en Matas i en Mirando era el cap del Ramon Llull a Ciutat.
Valoració:-7menosmas
Per Pere Antoni, fa mes de 13 anys
Meiam quina serà la revanxa d'en Bauzá. De segur que haurà de dir alguna collonada.
Valoració:-3menosmas
Per FORUM MUSICAE, fa mes de 13 anys
ACLARIMENT DES DE FORUM MUSICAE: El nom correcte de l'Orquestra és "Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans" no Orquestra de Joves Intèrprets de Catalunya.Fer constar que aquesta orquestra és un projecte nascut l'any 2004 a Mallorca, creat i impulsat des de l'entitat mallorquina, Forum Musicae així com la iniciativa anunciada en aquesta notícia.
Valoració:16menosmas
Per Sort, fa mes de 13 anys
Es comencen a veure els fruits del Ramon Llull. Ja no hi ha qui ens pari!
Valoració:6menosmas
Per LA NOSTRA LLIBERTAT, fa mes de 13 anys
En el seu mínim d'ús per mor de la immigració i del mestissatge.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente