muy nuboso
  • Màx: 17.24°
  • Mín: 12.25°
12°

Història d'una peça separada de Son Oms

El cas Maquillatge torna a estar d'actualitat arran de la decisió del jutge Lope Sola d'enviar a la barra Maria Antònia Munar i Miquel Nadal, entre altres imputats.

El judici tindrà lloc a l'Audiència Provincial, tot i que encara falta saber-ne la data exacta. Malgrat la importància d'aquests fets, això no és tot. El cas, o millor dit, l'operació Maquillatge, encara guarda molta cosa.

Es tracta de la història d'una peça separada del cas Son Oms que, arribat el seu moment, s'independitzà. Això passà el 21 d'octubre de l'any passat, dia en què el magistrat instructor ordenà diversos escorcolls en una actuació que anomenaren Maquillatge. Durant tota la jornada, hi hagué inspeccions a diferents societats a Palma, Marratxí i Cala Rajada, i també es demanà documentació a diferents organismes públics, com per exemple al Consell i a Televisió de Mallorca.

L'origen de tot era investigar uns presumptes contractes i subvencions irregulars que des del Consell de Mallorca es concediren a productores audiovisuals, que més tard es descobrí que estaven vinculades a polítics d'Unió Mallorquina i, segons apuntà la Fiscalia, a Munar i a Nadal.

El vincle amb UM

Entre els imputats, hi ha alguns polítics nacionalistes que treballaven al Consell durant aquesta legislatura: la presidenta, el vicepresident i conegudes cares de la política mallorquina que han abandonat el càrrec justament per estar imputats en casos de corrupció. Els exconsellers insulars Bartomeu Vicens i Miquel Àngel Flaquer en són un exemple clar.

La investigació es va allargant i es va mediatitzar a mesura que alguns detinguts passaven a disposició judicial i pagaven fiances milionàries. Moments estel·lars foren la declaració de Nadal davant el jutge, en què incriminà Munar a la causa en afirmar que l'expresidenta del Consell li "va entregar 300.000 euros en efectiu d'UM per a la compra del 50% de Vídeo U". L'impacte social fou demolidor, sobretot quan Nadal digué que "ho féu dins un cotxe oficial" camí d'Inca a Palma, i a preguntes del magistrat respongué: "No sé si eren doblers negres". Resultat directe: la dimissió de Munar com a presidenta del Parlament, la diputada més veterana del Parlament balear. Ella, no obstant això, afirmà que la decisió fou presa per "responsabilitat política" i negà "de manera rotunda" les acusacions de Nadal.

Nadal anà més enllà i confessà que l'objectiu era finançar la campanya electoral de 2007 a través dels fons públics que rebia la mateixa productora, com a adjudicatària de la Televisió del Consell, Mallorca TV. Vídeo U era la propietària de l'antic canal Palma TV, de tarannà progressista.

Els fets investigats es remunten al 2004, quan l'administrador de la productora Vídeo U, Miquel Oliver, es reuní amb Nadal per explicar-li la seva situació empresarial i demanar-li feina. Poc després d'una reunió, es plantejà la possible compra de la societat. El tema es complicà quan, sempre segons la Fiscalia, Nadal i Munar "cercaren el concurs de persones pròximes a ells per disfressar la seva intervenció" a la productora i així "ocultar que n'ostentaven el poder econòmic i de decisió". Els presumptes testaferros serien, per una banda, "l'amic i gestor" de Nadal, Miquel Sard, i, per l'altra, Víctor García, amb relació a Munar. García, però, en la declaració negà aquests fets i apuntà que creia que "actuava en representació de Nadal".

En el conjunt del cas també estan implicats Miquel Àngel Grimalt, Antoni Moragues i Eugènia Cañellas per diferents motius.

Les peces separades

El sumari investiga cada una de les presumptes irregularitats comeses per l'Administració insular amb relació a la posada en marxa de la Ràdio i Televisió del Consell. Es parla de xifres milionàries. De moment, el jutge només ha creat dues peces separades, de les quals ja s'ha tancat la instrucció. En el sumari encara queden altres contractes o subvencions presumptament irregulars, o que almanco són investigades, com per exemple el quantiós contracte de subministrament i equipament de producció televisiva i l'arxiu de continguts informatius amb Bahía Difusion (participada en més d'un 80% per Vídeo U). El preu del contracte ascendí a gairebé 600.000 euros.

Aquest mes d'octubre s'ha pegat una forta empenta al cas. Durant la primera setmana es va saber que la Fiscalia demanava tres anys i deu mesos de presó per a l'exconseller insular Bartomeu Vicens per un delicte de malversació i també de prevaricació. En l'escrit, el Ministeri Fiscal sol·licitava l'obertura del judici oral amb relació a la primera peça separada del cas Maquillatge, que investiga una contractació irregular d'una sèrie radiofònica sobre patrimoni, per la qual es pagaren 11.930 euros. L'espai, segons la Fiscalia, ja s'havia emès i retribuït amb anterioritat.

La segona peça separada del cas es convertí en l'estrella mediàtica de la setmana, ja que una altra vegada el Ministeri Fiscal sol·licitava penes de presó per a exdirigents del Consell. En aquest cas, demanava 6 anys de presó i 10 mesos d'inhabilitació per a Munar, Nadal i també per a l'exdirectora insular de comunicació Margalida Sotomayor. En aquest cas, també s'investiguen subvencions per 240.000 euros a la productora Vídeo U amb relació a un altre programa radiofònic: Temps d'esport.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Peces de Quatre, fa mes de 13 anys
Munar i Nadal són dues bones peces.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente