algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Tots els nous blocs de pisos hauran de tenir ascensor

El Govern aprova un decret per eliminar-hi barreres arquitectòniques, però reconeix que no compleix la llei en els edificis públics ni hi aplica les sancions

45796

AppleMark

JOAN TORRES

Tots els edificis nous de pisos -habitatges plurifamiliars- hauran de tenir ascensor. Així ho estableix el nou decret que aprovà ahir el Govern per millorar-hi l'accessibilitat i suprimir-hi barreres arquitectòniques. És un decret que, segons el conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, suposa una "passa molt important" per aproximar al màxim la comunitat al concepte "d'accessibilitat universal". La norma, que entrarà en vigor en un mes, si fa no fa, modifica el reglament actual, que de- senvolupa la Llei de supressió de barreres arquitectòniques de l'any 1993. Es tracta d'una llei que, segons reconegué Carbonero, és incomplida tant pel mateix Govern com per les altres administracions en relació amb els edificis públics, sense que s'hi imposin les sancions establertes.

El nou reglament estableix una única normativa d'eliminació de barreres arquitectòniques en tots els habitatges plurifamiliars, siguin públics o lliures. Fins ara, els públics tenien exigències més elevades i als lliures no era necessari l'ascensor si només tenien dues plantes i planta baixa. En endavant, tots els blocs de plurifamiliars de més d'una planta n'hauran de tenir. I els que ja hi ha també s'hauran de fer accessibles si són objecte d'una rehabilitació integral o un canvi d'ús.

Al mateix temps, les noves finques hauran de reservar pisos accessibles. Les que tinguin entre 33 i 66 habitatges n'hauran de guardar un; entre 67 i 100, n'hauran de reservar dos; i tres per a les que en tinguin entre 101 i 200. Per cada un, s'haurà d'habilitar una plaça d'aparcament.

El decret també afecta els establiments d'allotjament, com ara els hotels, hostals, residències, pensions, apartaments turístics, col·legis majors i residències d'estudiants. En aquests casos, hauran de disposar d'un nombre d'allotjaments accessibles segons la quantitat total. Si en tenen entre 5 i 50, n'hauran de tenir un i un més per cada 50 allotjaments més. També s'hi han d'adaptar els itineraris, serveis higiènics, aparcaments i altres zones comunes.

La norma, que tracta igualment del disseny i l'execució dels elements d'urbanització i als mitjans de transport, estableix que tots els edificis, instal·lacions i espais d'ús públic de titularitat pública en propietat o llogats han de ser accessibles. El mateix conseller Carbonero recordà que la llei de l'any 1993 donava un termini de vuit anys per a l'adaptació de tots els immobles públics, però reconegué que nou anys després que expiràs el termini no tots aquests edificis, tampoc els del Govern, han eliminat les barreres arquitectòniques i, a més, no s'hi apliquen les sancions establertes per la llei.

Carbonero, amb tot, destacà que la majoria d'establiments d'ús públic de l'Executiu s'hi han adaptat i atribuí el retard en el compliment de la legislació a l'aturada de les subvencions per a aquestes actuacions durant el mandat del PP. Ara, el Govern estudia si hi aplica un nou termini o actua de cap altra manera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Antoni Gorrias i Duran, fa mes de 12 anys
La llei NO LA COMPLEIX NINGÚ, fa dos anys que tos els edificis públics i finques plurifarmiliars haurien d'esser accessibles (han tengut quize anys per adaptarse). L'administració no sancionava ni els incompliments ni les DISCRIMINACIONS que patim els que com jo mateix vaig amb cadira de rodes.
Aquests quinze anys s'han donat finalitzacions d'obra a totes les finques construides i ben poques es trobaven adaptades, per què ?.
Per què el director general d'ajut a la dependència NO SANCIONA ALS DISCRIMINADORS ?.
Ara be, si jo faig res mal fet,clatallada !.
Valoració:2menosmas
Per Al-Fanat, fa mes de 12 anys
El que no diu la notícia és que l'anterior Decret de supressió de barreres arquitectòniques SÍ que incloïa un règim sancionador. Aquest nou, en canvi, l'ha suprimit. Entre d'altres motius, perquè aquesta matèria s'ha de regular per llei i no per reglament, de manera que l'anterior Decret de fet era inaplicable per il·legal. Però, clar, ningú no ha pensat mai en modificar la Llei per desenvolupar com cal el règim sancionador, i així ho tenim...
Valoració:7menosmas
Per ..., fa mes de 12 anys
Deuen tenir empresa d'ascensors, aquests...
Valoració:5menosmas
Per RT, fa mes de 12 anys
Molt bé per l'estalvi energètic amb això dels ascensors.
Valoració:3menosmas
Per Carme, fa mes de 12 anys
Perdó? He entès bé? Sancions per a les Administracions Públiques perquè incompleixen els terminis? IPer l'amor de Déu, NO! Qui putes pagarà aquestes multes?
Hi ha per fer-de anarquista!
Valoració:5menosmas
Per ekkekikario, fa mes de 12 anys
BEeeeeeeeee en els edificis provats ni persar-ho les comunitats de veins es pasen per la garrova lo de les barreres arquitectòniques i demès rampes i ajuedes per facilitar l'acces a les persones en dificultats físiques. ALTRES CINCSENTES SON eLS EDIFICIS PÚBLICS COM MOLTS AJUNTAMENTES SSS QUE NO TENEN ACCES ADECUAT PER ELS MINUSVÀLIDS. podriem senyalra algun com el de SANTANY etc. Meam si ens posan ses piles.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente