algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
13°

“Les cadires i el poder no són el més important per UM”

"Hem donat més consistència a les idees de sempre. Som un partit nacionalista, liberal i de centre”

118098
Josep Melià. | MONTSERRAT T DIEZ

Josep Melià (Madrid, 1972) fou elegit dissabte president d'Unió Mallorquina amb poc més del 68% dels vots. És ja el president de la refundació, de la renovació total, d'una nova UM.

El president de la refundació va rebre el 31% dels vots en blanc. Semblen molts.

És una demostració de democràcia interna i de disgut que respon a diferents raons.

En què pensau?
És evident que hi pot haver persones insatisfetes amb la composició dels òrgans de direcció, ambicions personals frustrades. També és cert que hi pot haver un grup de persones que no estan d'acord amb la idea de la refundació, del codi de bona conducta, amb l'autocrítica realitzada...

La portaveu del partit a l'Ajuntament de Palma us ha manifestat la seva voluntat de no formar part de l'executiva.
Què en pensau?
Estam davant un tema d'organització interna. M'explicaré. Entenc que, perquè la coordinació entre els òrgans del partit i els nostres representants a les institucions sigui bona, és lògic que els portaveus formin part de l'executiva. Així ho diuen els estatuts aprovats. Ara bé, ningú no pot obligar Cerdó a acudir a les reunions de l'executiva, però com a portaveu d'UM a Cort hi serà convocada. He parlat molt amb Cristina i m'ha manifestat la seva voluntat de no ser cap impediment per a la renovació del partit. És conscient que hi ha un sector del partit que considera que no hauria de ser a l'executiva i ella s'ha autodescartat. M'ha comunicat en reiterades oportunitats la seva voluntat que el partit funcioni.

Us escolt i qualsevol diria que la sintonia entre Cristina Cerdó i vós és perfecta, malgrat que és evident que gran part del 30% de vots en blanc que va rebre la vostra candidatura és de gent de Palma propera a la portaveu municipal.
Això són especulacions. Hem fet un gran esforç per integrar a la llista gent de Palma.

La realitat, en tot cas, és que sou president amb menys vots que Munar, Nadal i Flaquer.

No es tractava d'un congrés ordinari. Estam parlant de la refundació del partit i assolir unanimitat era complicat. Dissabte es varen posar en qüestió moltes coses i és normal que hi hagi persones que no hi estiguin d'acord. No hi don més importància.

Refundació és renovació. De cares, d'idees, de conductes, de logotip?
De tot. De logotip, ja és sabut. Hi abunden també les cares noves, ja que l'executiva no té res a veure amb la que hi havia dos anys enrera i ni tan sols no s'assembla a l'existent fins ara. S'ha aprovat un nou codi d'ètic, un nou contracte amb la ciutadania... Clar, i les idees és prou evident que són noves.

Afirmau que a UM s'ha produït un canvi d'idees. Estam, en tot cas, davant una formació nacionalista, de centre i liberal.
Evidentment. Realment, allò que hem fet és donar més consistència a les idees de sempre. Som, clar, un partit nacionalista, de centre i liberal. La societat, fins ara, ens ha percebut com un partit més preocupat per les cadires i per ocupar el poder que per la ideologia. Volem que la societat tingui clar quin és el nostre plantejament ideològic i que sàpiga que està per sobre de qualsevol altra cosa. Les cadires i el poder no són el més important. La nostra formació s'ha vist afectada per diferents casos de presumpta corrupció. Començam una nova etapa amb un nou codi de funcionament, amb un tarannà diferent.

Parlau de refundació, de renovació, però feis Joan Monjo secretari general del partit.

M'agradaria recordar que Monjo formava part dels crítics el 2003 i que fins al 2007 va estar fora dels òrgans de direcció del partit. Inomés fa 8 mesos que és a la direcció d'UM.

Entenc que per vós Joan Monjo és renovació, que no representa una manera antiga de fer política.
Així és.

Els estatuts inclouen la possibilitat d'incorporar nous membres als òrgans de direcció. Serà el cas de Miquel Àngel Grimalt tan aviat com deixi d'estar imputant.
Els estatuts han de donar flexibilitat a l'organització. Estan pensats per si s'hi ha d'incorporar gent de fora o per si hi ha alguna persona que ara no ocupa la primera línia política i hi ha d'estar. Miquel Àngel Grimalt és una opció.
Heu declarat en un grapat d'ocasions que admirau la feina política de Jordi Pujol, però sembla que el vostre model de partit per a Unió Mallorquina és semblant al PNB, amb un president diferent als principals càrrecs institucionals.
Mai no he negat que Jordi Pujol és un dels meus grans referents polítics. De fet, fins i tot, disposar d'un consell nacional és emprar una nomenclatura convergent. M'agrada la idea de separar el partit dels càrrecs institucionals, però no està decidit. Pot ser una opció.
Seria Grimalt el vostre candidat?
No està pensat.

Armengol fou xiulada al vostre congrés, us empegueíreu?
No tocava, com diria Pujol. Si convides algú a acudir al congrés, l'has de respectar.

És aquesta nova UM més propera al PSIB que al Partit Popular?
Tenim personalitat pròpia, les nostres idees. Nosaltres, en tot cas, no pactarem amb cap formació política que vagi contra els interessos de Mallorca. No pactarem amb ningú que vulgui derogar la Llei de normalització lingüística o el Decret de mínims.

El partit, si més no, disposa d'una bona tresoreria, ja que el secretari general va dir que teniu 240.890 euros.
Diguem que UM disposa ara d'un raconet.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Extermini de rates tragineres, fa mes de 13 anys
Aquí, quan se diuen les veritats, compareixen quatre UMeros histèrics a posar vots negatius. Però que no ho veis, que sou quatre desgraciats i mal avenguts, i ara, per afegitó, vos voleu tornar a aliar amb la rància antimallorquina agrupació de PPeros. Que feis oi en el rei porc!
Valoració:2menosmas
Per Patriotes diagnostiquen, fa mes de 13 anys
La política irresponsable del psoE i d'Esquerda Unida és la causa de tot el desastre.
Valoració:-1menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys
Deu ser per això que UM ha regalat Palma a na Cirer. Enhorabona, ara sí que m'heu convençut de la vostra honradesa i de la sinceritat d'aquesta renovació.
Valoració:2menosmas
Per Patriotes a mitjan setmana, fa mes de 13 anys
Ui, quin humor...
Valoració:-4menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys
Perdona però si mires les notícies de caire explícitament polític només hi ha dos temes: UM i el PP. I curiosament, n'hi ha més per dir que UM ja no és corrupta que per informar del que passa amb els seus imputats. O sigui que en el tema polític no n'hi ha de pluralitat. I, per cert, és significatiu que no neguis la defensa d'UM que es fa des d'aquest diari.
I qui ets tu per a penjar etiquetes a la gent? Te creus molt enginyós per assignar-me la poc original i made in PP de "pijo-progre"? És així com penses desacreditar-me? Idò vas arreglat, perquè a UM la desacrediten els seus actes i això és ben objectiu.Rrecórrer als atacs personals als desconeguts demostra una manca total d'arguments.Això i que tens molts de prejudicis, fes-t'ho mirar.
Valoració:4menosmas
Per Extermini de rates tragineres uemeres, fa mes de 13 anys
Servei de prevenció, ves alerta que el meu verí és d'acció lenta, i potser que d'aquí a uns dies comencis a notar els efectes.
En quant al meu comentari anterior, què he dit que no sigui vera? Fa més de 25 anys que existeix UM, i sempre ha estat un partit d'oportunistes que ha intentat mantenir una cadira (la millor cadira, per cert) a qualsevol preu (avui amb PSOE, demà amb PP, passat demà amb qui sigui). I no en parlem dels corruptes.
I si no t'agrada, no en mengis, no fos cosa que estigués enverinat.
Valoració:13menosmas
Per Servei de prevenció, fa mes de 13 anys
Extermini de tragineres, com no t'has enverinat amb el verí que expulses?
Alerta. Precaució.

Valoració:-42menosmas
Per Extermini de rates tragineres, fa mes de 13 anys
"Les cadires i el poder no són el més important per UM”
Supòs que es tracta d'un acudit, no? Perque l'experiència de més de 25 anys de trajectòria d'aquest partit me demostren tot lo contrari.
Valoració:22menosmas
Per Patriotes, fa mes de 13 anys
Ligeia, Ligeia, tu ves fullejant el Diari de Balears i ja trobaràs articulistes i reporters de la teva corda. No et queixis. Està ple de col·laboracions dels pijoprogres. Fixa-t'hi bé.

Ara, també hi ha articulistes i reporters interessants, bons periodistes, bones plones, intel·ligents. Només faltaria. El diari és bastant plural. A diferència del que diuen alguns.
Valoració:21menosmas
Per Patriotes de nova fornada, fa mes de 13 anys
No passis pena, Ligeia, no hi ha tal problema: per "concèncer-nos" que UM són tots el dimoni cucarell amb banyes ja hi ha els teus comentaris, tots tan profunds i desinteressats des del punt de vista partidista.

Tu ves clicant i ja trobaràs per la xarxa qualque diariet que coincideix totalment amb els teus plantejaments de veritat absoluta: " els d'esquerra som els incorruptes que podem donar lliçons a tort i a dret i no hi ha nacionalisme sense esquerra, etc!". No diré el nom dels diariets perquè no els faré propaganda.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente