cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 11.13°
11°

UM fa autocrítica, renega del clientelisme i aposta per l'ètica

La ponència ètica que es presentarà en el congrés del pròxim dia 17 a Manacor imposa un codi de bones pràctiques i proposa la firma d'un nou contracte polític amb Mallorca

117582
El president d'UM Josep Melià té clar que és imprescindible no mostrar cap dubte davant la lluita contra la corrupció. | S. AMENGUAL

La ponència ètica que l'actual direcció d'Unió Mallorquina presentarà en el congrés de Manacor suposa una important autocrítica i preveu la implantació d'un codi de bones pràctiques. El congrés de refundació d'Unió Mallorquina, que tindrà lloc el pròxim 17 d'abril a Manacor, volen que serveixi per rellançar el partit i desvincular la imatge de la formació política de la corrupció.

La ponència ètica comença reconeixent un distanciament de la ciutadania respecte de la societat i fa una autocrítica contundent en dir que "és evident que la manca d'una resposta clara i coherent davant d'alguns episodis han fet que es posi en dubte l'honorabilitat i el prestigi de la nostra gent...". Unió Mallorquina pretén que quedi ben clar que "l'ètica és un principi bàsic, el primer principi, del nostre compromís polític".

En aquest sentit, UM reconeix que una part de la societat mallorquina percep que "l'única preocupació del partit ha estat l'assoliment del poder com a objectiu en si mateix". UM continua amb la dura autocrítica i afirma en la ponència ètica que "la intervenció en el govern de les institucions s'ha de plantejar des de la voluntat de representar un projecte de vertebració i modernització de Mallorca i de les Illes Balears. Com no pot ser d'altra manera, UM criticarà amb duresa la corrupció política en afirmar que "la corrupció és la pitjor malaltia en què pot caure la democràcia".

Així mateix, fa una referència clara al clientelisme polític. La ponència nacionalista diu textualment: "Les ajudes, les subvencions i les contractacions no han de ser convertides en esca a través de la qual comprar voluntats. La nostra política no pot tenir com a punt de referència la compra, sinó la convicció. Explica que l'existència d'una tendència clientelar dins els partits no ens pot fer perdre el sentit de les coses; pensar que un projecte polític pot sobreviure i reeixir simplement damunt el clientelisme, a més d'una aberració, és un error".

La ponència ètica recorda que els pactes poden contribuir a l'estabilitat, a garantir la governabilitat, però recorden que UM "no és una formació amb vocació de frontissa". En aquest sentit, i en el que sembla una clara advertència al Partit Popular, la ponència ètica, que se sotmetrà a l'aprovació dels delegats en el congrés, manifesta que "mai no es callarà davant les actuacions en contra de Mallorca que puguin fer altres formacions". UM estableix que els càrrecs púbics s'han de regir pels principis "d'honorabilitat i eficàcia".

Unió Mallorquina proposa un "nou contracte polític amb Mallorca, que suposa reformes en els sistema de partits, les institucions i l'ordenament jurídic que permetin més participació, més transparència, més proximitat i més control".

Els quatre eixos bàsics d'aquest nou contracte són els següents:
+ participació. UM vol obrir-se a la societat i aprofundir en la transparència de la seva activitat política.

+ transparència. El partit fa una aposta clara per augmentar la transparència i proposa incrementar les competències de les intervencions internes i dels mecanismes de control externs. I es mostra partidari de tirar endavant la llei del sector públic. Planteja, a més, la modificació de la Llei de finançament dels partits polítics i recorda que el sistema nord-americà, "que advoca abans per la transparència que per la hipocresia, pot ser un bon model".

+ proximitat. Pretén que la presa de decisions sigui tan pròxima com sigui possible. Vol que el ciutadà pugui influir, suggerir i participar d'una manera més plena.

+ control. UM fixa un codi de bones pràctiques. Els seus càrrecs públics s'han de regir pels princips de l'honorabilitat, la submissió plena a la llei i al dret, la transparència aplicada tant als aspectes patrimonials com al rendiment de comptes en l'exercici de la seva funció, l'austeritat en la gestió dels recursos públics, l'estima al país, a la seva identitat i la voluntat de fer-lo prosperar. Així mateix, UM vol que els càrrecs públics de primer nivell publiquin pels mitjans adients la declaració de béns i patrimoni.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per mallorcalliure, fa mes de 14 anys
ara al consell vomes entre gent de ezquerra ,si sempre es lo mateix ,altras cans amb distins collors

jejjeje
Valoració:-1menosmas
Per makinet, fa mes de 14 anys
Sí, sí, el que desitjau és molta €€€€€€€€tica, com la comissió d'estètica de la màfia pepera de fa 2 anys, de l'alcabotarro Piña, que no ha servit per res... ni dimissions, ni tornar el doblers robat, ni purga dels liders corruptes, nova directiva plena d'exconsellers den Matas, etc.
UM, si voleu subsistir: primer, tornau els sous robats del CIM i del Govern; segon, publicau tots les vostres declaracions de bens i tercer vós podeu tots autorealitzar, com a darrer acte honorable i si teniu dignitat, l'harakiri.
Valoració:-12menosmas
Per joel, fa mes de 14 anys
Ara veig que UM te qualcú contratat només per clicar negativament als comentaris d'opinió contraris, JA,JA,JA....
Valoració:-11menosmas
Per Esperanceta, fa mes de 14 anys
UM, no faceu com altres, que mai no aprenen dels errors.
Bona es l'autocrítica si és sincera i no nomes electoralista.
Conscients del moment baixíssim que heu viscut i de la persecució patida, cal que obriu un camí, no només perquè un partit nacionalista no espanyol de centre és necessari sinó perquè és IMPRESCINDIBLE.
Quan han fet els altres partits una autocrítica així de lúcida? MAI.
Endavant UM.
Valoració:0menosmas
Per joan, fa mes de 14 anys
SI, SI...I ELS LLOPS TORNEN VEGETARIANS!
Valoració:-22menosmas
Per na bel des molinar, fa mes de 14 anys
ara deis que no voleu ningu que no hagi demostrat que serveix per a la privada, me pareix be. pero quans en teniu que se guanyen les sopes a la publica perque li heu amayat oposicions o colocats a empreses publiques?? o que treballen a la privada per l'unica rao de ser d'um, per exemple Tirme???? no basta dir el que deis...tambe heu de voler veure la quantitat de gent que esta amb voltros per les sopes i aixo es començar amb molta ventatja. la regeneracio nomes sera possible si estau 4anys a l'oposicio i la gent continua amb voltros sense res a canvi. ara encara sou massa els que heu d'agrair el sou. i que quedi clar que m'agradaria que vos anas be perque ens fa falta un partit de centre, pero teniu massa brutors davall l'estora relacionada amb el clientelisme. i una altra cosa; que feries ara Josep Melia si la justicia no t'hagues fet la feina bruta??series alla on ets o continuaries darrera la roca? aixo precisament es el que no es creible de voltros; xerrau de renovacio pero utilitzau els instruments creats a partir del clientelisme mes barroer; llocs de feina i places que nomes son vostres per ser d'um, no per ser llumbreres, i alerta amb els pobles on governa um. no son exemple de transperencia precisament.
Valoració:-3menosmas
Per barona, fa mes de 14 anys
ara vos reve, tornau els dobblers i cercau feina.
Valoració:-1menosmas
Per Vilero, fa mes de 14 anys
Parlar d'autocrítica i d'ètica amb un personatge com Joan Monjo al capdavant del partit fa molta gràcia. I si no que mos ho contin als vileros (als de Santa Margalida) que poden explicar moltes actuacions "ètiques" d'aquest senyor.
Valoració:0menosmas
Per tofol, fa mes de 14 anys
Anda que bien!... anda que no!.
Valoració:-4menosmas
Per Necessari, fa mes de 14 anys
Per les seves obres els coneixereu. Que Josep Melià comenci aviat a fer feina ben feta i que es vegin les seves bones intencions i els bons resultats. Això és el que interessa, perquè a Mallorca ens cal un partit nacionalista de centredreta fort i guanyador. Aquest partit havia de ser UM, però ara ja és una mica tard. Que es refundi el partit i que es canviï el nom. I que actuï en favor de tots els habitants de les Illes Baleares. Es podria dir PIC (Partit Independentista de Centre). I a treballar de valent amb honestedat i estima a la nostra terra i a tots els que vivim aquí.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente