algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Josep Melià, nou president d'UM

El diputat obté 46 vots del consell polític en una votació secreta. El seu rival, Francesc Buils, queda amb 34 tot i tenir el suport de Munar. Varen votar 82 dels 85 membres

114866
Pep Melià va comparèixer davant els mitjans just després de ser elegit. | Ferran Aguiló - S.Amengual

El diputat Josep Melià (Madrid, 1972) és des d'ahir el nou president d'Unió Mallorquina (UM), el tercer en nou mesos. El consell polític -màxim òrgan entre congressos- l'elegí ahir en votació secreta per 46 vots dels 82 assistents (en són 85). El seu contrincant, l'exconseller de Turisme, Francesc Buils, n'obtingué 34. Un vot fou en blanc i l'altre, nul. Amb l'elecció de Melià, queda enlaire la convocatòria d'un congrés extraordinari perquè, a diferència de Buils, que era partidari de fer-lo a tot estirar per setembre, ell només el convocarà si hi ha d'haver unitat i si ha de servir per rellançar el partit. "Encetam una etapa nova en la història política d'UM", afirmà Melià just després de ser elegit. I és que és el primer president d'UM que prové de la "lliga nord" o "sector crític" de la formació, el més clarament nacionalista. El rival, Francesc Buils, n'integra l'ala liberal i és considerat un munarista. Amb tot, els seus discursos just es diferenciaven ahir perquè el primer no es comprometia a fer el congrés i el segon, sí.

Buils rebé el suport de l'expresidenta del partit, Maria Antònia Munar, que anà al consell polític i no hi intervingué -es votà directament. El darrer pic que Munar perdé una votació fou també amb Buils com a protagonista, fa més d'un any, quan aquest s'enfrontà amb el llavors president, Miquel Nadal, pel càrrec de conseller de Turisme. Ahir, però, no se substituïa Nadal sinó Miquel Àngel Flaquer, que dimití de president per desembre i complí el codi ètic, un cop el jutge li hagué imposat mesures cautelars. La presentació de dos aspirants impedí que l'executiva es decantàs per cap d'ells -tots dos en formen part- i deixà l'elecció en mans del consell polític, que acudí en massa a la cita, perquè dels 85 membres just en faltaren tres: l'expresident del Parlament Maximilià Morales; el fundador del partit, Jeroni Albertí, i un altre component que estava malalt.

Melià, amb el suport de la majoria de la direcció, advertí que volia ser "el president de tots, dels qui m'han donat suport i dels qui no", i agraí a Buils que hauria estat un "gran rival" en un procés "net". Defensà la "renovació" del partit i anuncià que vol una nova etapa "il·lusionant" i que "suposi la recuperació de la credibilitat" d'UM. Una formació en la qual, recalcà, "no sobra ningú" i reiterà els propòsits d'integració i d'unitat. "UM necessita estabilitat i tranquil·litat per arribar bé a 2011", afirmà Melià en relació amb les imputacions per casos de corrupció que han sacsejat el partit. El diputat, que no està imputat, no es volgué pronunciar sobre la possibilitat de ser candidat. Sí que afirmà que, per a ell, "ser president d'UM és un orgull i un repte, no un risc", en referència a la curta durada dels seus antecessors.

"Els òrgans del partit decidiran sobre Nadal"

L'elecció del nou president d'UM centrà el debat dels òrgans de direcció del partit, que ajornaren una decisió sobre el cas del regidor de Palma, Miquel Nadal, que incompleix el codi ètic del Pacte perquè segueix en el càrrec, malgrat estar imputat amb mesures cautelars. El nou president, Josep Melià, evità la qüestió i anuncià que "en el seu moment els òrgans del partit ho decidiran". La direcció sí que obrí expedient informatiu per esbrinar què passà entre els militants Maria José Rodríguez i Enric Molina. També ratificà la suspensió de sis mesos de militància de la batlessa de Sant Joan i li obrí un altre expedient.

Ja cerquen firmes per forçar un congrés

Malgrat que ahir s'elegí un president que no és partidari de fer un congrés de manera imminent i que el condiciona que es garanteixi unitat interna, militants d'UM estarien disposats a cercar firmes per forçar la convocatòria d'un conclave extraordinari. Segons els estatuts de la formació, bastaria amb un 30% de firmes de la militància perquè s'hagués de convocar. Segons membres del consell polític, partidaris del regidor de Palma Miquel Nadal estarien a punt d'iniciar una campanya de recollida de signatures amb aquest objectiu i també podrien obtenir el suport de munaristes. Amb tot, ahir dirigents munaristes negaren de moment aquesta possibiliat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per Logopeda a l'atur, fa mes de 13 anys
Per què a UM nomes trien presidents que no saben xerrar en mallorqui? Na Munar catala, en Nadal panesillo, en Flaquer una cosa rara com a pija, i aquest que no sap vocalitzar,... O fitxen un logopeda o estan arreglats. Per que no me donau feina?
Valoració:1menosmas
Per detractor de Melia, fa mes de 13 anys

Los mismos perros con distintos collares.
Valoració:-27menosmas
Per mamr, fa mes de 13 anys


Ai Paula innocent, tu també te penses que en Melià és un sant, mira els aliats que s'ha cercat, en Morales un d'ells i veuràs de quin peu calça. Però si en Melià pare va estar amb en Morales a UCE i se n'anaven de tropelies junts. Vamos si son una colla de conservadors i uns es tapen les vergonyes dels altres.
Valoració:-22menosmas
Per juan de la crus, fa mes de 13 anys
Me hace gracia que los munaristas dicen que acataran a Melia, cuando los munaristas se la tienen jurada porque ha pactado con Morales a las espaldas de Munar. Morales ha traicionado a Munar y ha apoyado a Melia. Si no fuera por las intrigas de este señor, Melia no estaria donde está. Todo el mundo en UM, sabe que el estratega de Munar ha sido siempre Morales. Melia en manos de Morales ha ganado la partida. Una vez rota la sociedad y los intereses de Morales y Munar la guerra está abierta. Así que no venga Melia y los suyos a vendernos que son trigo limpio, porque este es otro chachullero de los tantos del partido. Y a saber que quiere y que le pedirá a Melia a cambio de su apoyo? Lo más seguro: que tercie en un indulto ante Antich por sus pecados con la jusiticia. Menudo tandem Morales-Melia. ¿Y este era la salvación del partido? Me rio yo.

Y ahora que vengan los de la Entesa a Felicitar a Melia, pero que ingenuos. De verdad pensais que este esta hecho a vuestra imagen y semejanza
Valoració:-1menosmas
Per PEPET DEL CUL ESTRET, fa mes de 13 anys
Però a veure no havíem quedat que en els foros no s'escriu en majuscula, serà segons amb qui et posiciones o sigui que hi ha un senyor que arremet contra en Maximiliano Morales en majuscules i no és diu res idó jo ara faré el mateix amb el senyor Melia a veure que passa:

EL SENYOR MELIA QUE SE N'ENTERI TOTHOM HA PACTAT AMB EL SENYOR MORALES I ES PER AIXO QUE HA OBTINGUT LA PRESIDENCIA D'UM. EL SENYOR MORALES A QUI EN AQUEST FORO ES MALTRACTA COM A POLITIC HA ESTAT QUI L'AJUDAT EN AQUEST PERIPLE. O SIGUI QUE EL SENYOR MELIA NO ES TRIGO LIMPIO.

ES AQUESTA LA RENOVACIO QUE VOL UM. QUINA VERGONYA MELIA. SI HO SABES TON PARE QUE NO PODIA VEURE A EN MORALES NI AMB PINTURA. VERGONYA.
Valoració:5menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 13 anys
Um féu malament el Pacte. Crec que ja han caigut tres i aquest darrer també caurà si no romp el Pacte.
Qualcú se ha de sacrificar per rompre el pacte i quan abans millor.

El Pacte ès un gran error polític i són els polítics qui han de arreglar aquest error i no crear problemes colaterals.
També se haurà de definir: independència o dependència.
Valoració:4menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 13 anys
La veritat, tot plegat em sembla penós. O UM reacciona i és posiciona al segle XXI, o s'en va a la autodestrucció. Jo crec amb un projecte que ha d'il•lusionar a tots, recolzat per la majoria dels votants i afiliats de UM.

Però les regles del joc son aquestes: els afiliats manen. No seré jo el que us digui què heu de fer. De totes maneres, repeteixo, o UM és modernitza o desapareix.

Valoració:3menosmas
Per Prohom, fa mes de 13 anys
En Nadal és un impresentable, i com més aviat se'n vagi a ca seva millor. El d'Ariany i la costitxera ja han omplit massa el seu sarró de dobles de vint. El problema d'UM és que, per sobreviure, ha de ser capaç de fer "tàbula rassa" d'aquesta colla de corruptes.
Valoració:2menosmas
Per Paula, fa mes de 13 anys
En Melià ho tendrà molt però que molt difícil. Són pare va ser un gran intel.lectual mallorquí i un discret polític, ell pot ser un gran polític i un discret intel.lectual. Molta gent, des d'àmbits diferents, ha vist amb il.lusió aquesta passa arriscada. Qui arrisca no pisca.
Valoració:3menosmas
Per Antoni Martiáñez, fa mes de 13 anys
Que voleu que vos digui! Crec que UM necessitava una renovació i en Pep Melià és, segurament, la persona més indicada per dur-la a terme. Com a mínim ell representa el sector nacionalista d'UM, lluny de tot allò que significa la dretota espanyolista, corrupta i cavernícola d'en Miquel Nadal i companyia. La supervivència d'aquest partit passa per marcar distàncies amb mòmies i dinosaures del passat. Endavant, Pep!
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente