algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Per refundar Esquerra Unida, entre imitar ICV i un nou Front

Emylse Mas i Sara Mulet volen tirar endavant, tot i el fort atac dels mitjans de dret

L'enèsim intent de reflotar una nau històrica com Izquierda Unida (o 'Izquierda Hundida', com diuen jocosament a Madrid), avança amb força a les Illes Balears. Es tracta de la refundació d'EU a l'àmbit estatal. Però a territoris com Astúries, Euskadi i les Illes el procés podria derivar en una nova formació política. David Abril, actual coordinador del partit, reconeix que la refundació a l'Arxipèlag culminarà amb noves sigles. Ara per ara es treballa amb la nomenclatura de Front, ja que reflecteix la pluralitat de veus en la mateixa barricada. I és que la refundació pretén atraure a EU antics aliats (Els Verds, principalment; però també membres de Corrent Roig, sindicats...).

Escissió dels XXI?

Segons David Abril, "no hi ha por de les discussions ni del pluralisme". Ara bé, el recent sorgit corrent Esquerra XXI, que capitaneja la consellera Fina Santiago, ha motivat diverses especulacions. Com ara que el corrent podria escindir-se d'EU en cas que el procés finalitzi d'una manera que no els agradi: amb el control de la vella guàrdia.
Un sector liderat pels sempiterns Eberhard Grosske i Tomeu Tugores, actualment vilipendiats per gran part dels socis del Bloc. També hi són els comunistes clàssics, que feren la transició, com Manu Cámara. En el cas que no es produís el traspàs de poder a una altra generació, apunta un membre d'EU, el corrent Esquerra de l'Esquerra XXI podria optar per esgarripar EU i apropar-se, en qualitat d'independents, a altres formacions del Bloc per Mallorca.

Esquerra XXI, per cert, era una de les nomenclatures que estaven sobre la taula per batiar la nova EU, gràcies a la similitud lingüística amb el socialisme del segle XXI propiciat a l'Amèrica Llatina. Però el sector de Fina Santiago, de Lila Thomàs i de Guillem Sagrera s'ha avançat. En tot cas, el relleu generacional pareix que està garantit amb cares noves com Emylse Mas i Sara Mulet, amb una ascensió vertiginosa a l'aparell dels ecosocialistes.

Joves de Palma

David Abril mateix, un candidat jove i amb una estètica més altermundista que no pas política, representa el relleu. Abril avisa, emperò, que el canvi no passa per oblidar-se de dirigents històrics, entre els quals també caldria destacar Miquel Rosselló. Fou ell qui potencià la convergència entre les delegacions illenques del PCE oficial i el Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, a principi dels anys noranta. La refundació d'EU també està servint per recuperar simpatitzants històrics que s'havien quedat a mitjan camí. És el cas de Nanda Caro i el sociòleg Francisco González, membre del Grup Facilitador que està pilotant la refundació.

Tot i que el procés doni pas a un nou partit, no suposarà la ruptura amb Izquierda Unida a l'àmbit estatal. De fet, IU és un partit federalista, que ofereix bastant llibertat d'actuació a les seves agrupacions. És el cas d'Ezker Batua (marca d'IU a Euskadi), que ha duit una política d'aliances amb PNB i EA al Govern Basc, i d'ANV a alguns ajuntaments. Uns acords que, per cert, suscitaven grans tensions a Madrid. L'altre referent és Iniciativa per Catalunya (ICV), exemple de diferenciació de segles però en unitat d'acció.

Nova sigla

Ara per ara, ambdues opcions es troben damunt la taula, tot i que pareix que el partit resultant serà un híbrid; federat, però amb sigles pròpies. La qüestió del nom no és gens banal, ja que també s'havia especulat que si es produia un enfonsament d'IU a l'Estat, la marca pròpia podria ser un salvavides on aferrar-se. En tot cas, el nou programa polític deixarà de banda les referències marxistes per passar a la idea més light (però més transversal), d'anticaptalisme. La formació potenciarà, igualment, la seva imatge ecologista, món en què pensen que hi ha un potencial electoral més gran. Tanmateix, el logotip provisional (que il·lustra aquesta pàgina) ja és indicatiu del camí triat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Myotragus, fa mes de 13 anys
És ben senzill: els d'Esquerra XXI acabaran dins el projecte PSM, Verds, Entesa per tal de mantenir els seus càrrecs, feines, subvencions. Els altres acabaran on són ara, que no se sap on són ideològicament , perquè la militància d'un corrent i altre actualment és reduïda als professionals que fan feina per les àrees de govern que gestionen, o són funcionaris sindicals, o es beneficien de les subvencions i feines col·laterals governamentals.
Per dir-ho clar: no hi ha futur per a l'esquerra de veritat des d'aquestes arrels.
Valoració:2menosmas
Per TROLa, fa mes de 13 anys
"Abril avisa, emperò, que el canvi no passa per oblidar-se de dirigents històrics, entre els quals també caldria destacar Miquel Rosselló."

Estoy mu cabreao con que haya tanto viejo rojo en EU y me vi amontar una corriente pa que aya ma jovene, la voy a organizar yo solito que he sido tan rojo que me manifestaba a favor de la invasion sovietica de checoslovaquia. eso si apartir de ahora a tos los demas los jubilamo aunque sean jovene, por ser demasio de EU, que yo ya lo tengo to apalabrao con el coordinado.. y si no me sale bien me excindo, que de eso, se un monton, no como estos jovene que no se enteran y todabia se lo creen to.
Valoració:2menosmas
Per Estupefacte de Vintiuns, fa mes de 13 anys
M'encantaria saber amb qui han parlat vostés senyors...perquè trobo que a més confús, el contingut no s'ajusta a la realitat...

Per tant, en conjunt, el tractament informatiu el trobo doncs, 'interessat' en parlar únicament en termes interns de manera absolutament 'sesgada'...Ous i caragols en el qui és qui...lideratges 'sui géneris' que fan riure... Fins i tot avança donant com a conclusions tancades elements encara ni debatuts!

I efectivament, com acaben de comentar abans....quina connexió existeix entre el sotstítol i l'article? Dit això convé saber que les dues joves dirigents mencionades no pertanyen de cap manera a la corrent d'Esquerra XXI (absokutament legítima i estatutària)....sino que representen a la majoria d'Esquerra Unida.

Majoria que és la de la gent que assumí la direcció de la formació un cop guanyaren ampliament, amb la seva llista i els vots dels homes i dones d'EU, la darrera Assemblea de la formació, en la que sortí també elegit com a coordinador el sr Abril...
Valoració:3menosmas
Per uno apuntado a la refundacion, que se lo cree..., fa mes de 13 anys
Este no se entera de nada... El problema de esta corriente es le relevo generacional? donde están los jóvenes que forman parte de esta corriente? durante un proceso de apertura, se monta una corriente interna, la única diferencia hasta ahora a sido la de la relación federal, no será eso? yo creí que todos queríamos bloc y que la única diferencia era hacerlo como nuevo sujeto político (esquerra XXI) o como frente electoral (el resto), por cierto montar una corriente para eso y que el PSM decida no hacer bloc.. donde van a ir los de Esq.XXI si no les gusta la refundación? por cierto no es muy fuerte que abras un proceso democrático, le des la palabra a gente nueva y condiciones diciendo, "yo soy muy moderno y democrático pero si no me gusta el juguete me voy", creí que esto era algo mas.

Y esto de las ideas mas light, creí que una organización plural cabe todo el mundo y que para que eso sea posible no se hacen referencias a ideologías concretas (ecosocialismo, etc...) . Quien tiene tanta necesidad de distanciarse del marxismo, no somos plurales y respetamos todo pensamiento transformador (marxista tb)?

Dejaros de rollos y de alimentar a los medios con miseria, lo que hay que hacer es crecer, ponerse de acuerdo en un programa que sume desde toda la izquierda, ligar eso al proyecto federal y Europeo que representa IU, que nadie tema, en Baleares siempre hemos tenido TOTAL autonomía.

Lo que queremos algunos es un mundo mejor, abrimos un debate y un futuro nuevo para la izquierda alternativa y ecologista en Baleares, no la jodais aburriendo y engañando una vez más al personal y pongámonos a trabajar para hacer más fuerte la izquierda en Baleares.
Valoració:8menosmas
Per 1000 I TANT!, fa mes de 13 anys
Aquest article és una extranger in the night. No sé quines fonts ha emprat el sr Zurimendi, però no entenc quina connnexió existeix entre el sotstítol i l'article.

A més, moltes de las informacions són molt incorrectes.

Y hasta aquí puedo leer, que dirien les germanes Hurtado.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente