algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Salgado reconeix el dèficit balear i diu que millorarà amb el nou sistema

Sampol li demana més despesa pública estatal, destinar avançaments del nou model i que negociï el REB amb el Govern

La vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha reconegut el dèficit de finançament que ha patit les Balears, però ha assegurat sobre això que els recursos de les illes milloraran amb l'aplicació del nou model.

Així ho ha exposat durant la seva compareixença en la Comissió d'Economia i Hisenda de la Cambra Alta en resposta a les qüestions que li ha plantejat el senador autonòmic per Balears Pere Sampol, que li va sol·licitar una sèrie d'iniciatives per dotar de major recursos a les illes.

Entre les mesures, Sampol li ha reclamat la negociació amb el Govern del Règim Especial Balear (REB), augmentar la despesa pública de les Balears -amb especial menció a la despesa corrent per a serveis bàsics-, incloure a les illes en el Fons de Compensació Interterritorial i que es destinin ja avançaments a compte per a aquesta regió dins del Fons de Competitivitat del nou sistema de finançament.

Salgado ha exposat que el Govern central ja va reconèixer que, amb el sistema de finançament anterior, Balears estava "especialment perjudicada" entre 2001 i 2008, el que va produir "efectes negatius" per a la seva economia.

No obstant això, ha volgut matisar diverses dades sobre el nivell de renda i pèrdua de competitivitat al·ludits per Sampol en la seva intervenció, per reclamar que es destinin partides econòmiques a les illes dins del Fons de Compensació Interterritorial.

En aquesta línia, la ministra d'Economia i Hisenda ha indicat al senador que l'esmentat fons també contempla els criteris de renda per càpita i el creixement del PIB, on ocupa la sisena i tercera plaça respectivament segons les seves dades.

Tanmateix, Salgado ha assegurat que el sistema de finançament "corregeix" el dèficit de finançament estatal de les Balears. "A partir del nou sistema, entenem que la situació de les finances públiques de les Balears millorarà, reflectida en els dèficit pressupostari que ha tingut en els últims anys", ha subratllat la ministra.

SAMPOL DEMANA FRENAR LA "CAIGUDA VERTIGINOSA" DE RENDA

Per la seva part, Sampol ha advertit Salgado que Balears ha perdut un 16 per cent en renda per càpita en poder de compra, una caiguda que ha qualificat de "dràstica" i que ha portat a l'arxipèlag a situar-se per sota de la mitjana estatal en aquest camp.

Per això, el senador del Bloc per Mallorca ha plantejat a la titular del Ministeri revisar els criteris del Fons de Compensació Interterritorial, per atendre també les caigudes "vertiginoses" de poder de renda, com el cas balear.

"Cap regió del món, que no visqui en conflicte bèl·lic, no haurà experimentat una caiguda tan vertiginosa de renda", ha afirmat per afegir que un 20 per cent de la població balear, segons diversos estudis, està en situació de pobresa. "Estam parlant que 200.000 persones són pobres", ha postil·lat.

A més, Sampol ha assegurat que part del problema rau a l'"excessiva aportació estatal" que fan les Balears a l'Estat -que va xifrar en 3.000 milions d'euros en 2007-, sumat a una despesa pública estatal dels més baixos del país "reconeixent que ha millorat" en els últims anys. També ha destacat la promesa donada per l'Executiu central d'equiparar els seus recursos a la mitjana estatal, encara que va subratllar que això no es completarà fins a 2012.

Sobre política macroeconòmica, Sampol ha reclamat a Salgado una millor definició de la seva política fiscal, en la qual hi ha d'haver una "major progressivitat" i mostrar que aquest esforç solidari no ho suportaran "els mateixos de sempre", és a dir, les rendes mitges i baixes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per creques, fa mes de 14 anys
El nou sistema de finançament tampoc resol la situació de les Illes Balears. La pèrdua de competititvitat de la nostra economia té moltes causes, entre elles: l'expoliació fiscal que sofrim des de fa molts d'anys i la mala política econòmica de l'anterior govern del PP que va provocar un creixement econòmic artificial que no va crear valor afegit, basat en una inversió pública desorbitada i innecessària i que va necessitar molta ma d'obra barata que provocà l'arribada de més de 200.000 immigrants. Només aprenent dels errors del passat podrem encarar el futur amb garanties.
Les solucions: independència fiscal i nou model econòmic basat en l'innovació, noves tecnologies, modernització del turisme, etc...
Valoració:3menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 14 anys
Per això si que hi ha motiu per fer un xou al Govern i al Consell i no per les beneitures d'UM al Consell. Ho repetesc, si deixassin a n'Antich estret a la paret ens aniria millor, emperò amb aquests cagats no tenim esperança. PSM, venuts.
Valoració:0menosmas
Per Maties, fa mes de 14 anys
Sort que sentim algun polític dels qui enviam a Madrid que fa renou (que aconseguescqui res, ja és una altra cosa!), perquè dels diputats del PSOE i del PP, jo no en sé res. Què fan per a les Balears? Els heu sentit a dir res? Només he vist a na Marieta Salom dient dois i beneitures: xerra com ho podria fer un diputat per Albacete.
Catxindena, si tenguéssim menys autoodi i ens uníssim tots els qui estimam les Balears per sobre de tot!
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente