algo de nubes
  • Màx: 18.78°
  • Mín: 13.93°
18°

PP i PSM censuren els pressuposts de l'Estat, que el Govern defensa

Nacionalistes i populars denuncien que Balears queda per sota de la mitjana d'inversions i l'Executiu ho nega

Les inversions de l'Estat incloses als pressuposts per a l'any que ve no són vistes igual per tothom. Mentre que el Govern situa en 544 milions les partides previstes, el PP rebaixa la quantitat a 217 milions i considera "virtuals" les xifres que dóna l'Executiu autonòmic. La diputada al Congrés Maria Salom, que comparegué amb el president del PP, José Ramón Bauzá, insistí a dir que Balears rebrà la inversió per càpita més baixa de l'Estat i el "menyspreu" del president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero. Segons el PP, els balears rebran 202 euros per habitant, quan la mitjana estatal és de 504 euros.

Tanmateix, els populars no foren els únics que sortiren ahir a criticar els pressuposts. També ho feren els responsables d'un partit soci del Pacte, el secretari general del PSM, Biel Barceló, i el senador autonòmic, Pere Sampol. Els nacionalistes advertiren que els comptes "són dolents perquè, malgrat la millora, ens continuen deixant a la coa en inversions" . Segons Barceló, la mitjana de partides estatals directes serà de 627 euros per càpita i a Balears, sumant les inversions directes i via convenis i les transferències de capital, just arriben 506 euros per habitant.

El senador recordà que la renda per càpita de Balears ha davallat tant que ja s'ha situat per sota de la mitjana estatal i recalcà que aquesta circumstància implica que les Balears s'haurien de beneficiar del Fons de Compensació i li correspondrien 50 milions. Sampol presentarà al Senat una moció en aquest sentit i, si no prospera, una esmena als pressuposts.

El Govern, per part seva, tornà a defensar ahir la inversió de l'Estat per a l'any 2010. La portaveu de l'Executiu, Joana Barceló, mantingué que la quantitat anunciada de 544 milions euros és "molt positiva", perquè representa un increment del 31% respecte d'enguany i, d'aquesta manera, assegurà que les Illes superaran la mitjana de la inversió estatal per càpita, situada en 515 euros.

A més d'això, Barceló remarcà que més de la meitat de les inversions -329,5 milons- arribaran a través de convenis bilaterals, la qual cosa, a parer del Govern, "ens garanteix un marge de maniobra més ampli per decidir la destinació i ens atorgà una major corresponsabilitat en la gestió. La inversió directa, a través dels ministeris i els ens públics estatals, cau de manera significativa, però des de l'Executiu s'insisteix que això respon que les transferències s'han canalitzat a través dels esmentats convenis, la majoria dels quals han derivat del desplegament de l'Estatut.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xisco Mas, fa mes de 14 anys
Els del PSM censuren els pressupostos del Govern de Madrid, emperò aquí a les Illes no han fet res per forçar uns de més justos. Sou uns inutils que just voleu xupar i baixar-vos els calçons davant els vostres amos: el PSOE.
Valoració:36menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente