algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Els 40 milions d'€ per al turisme sortiran d'inversions de l'Estatut

Les partides que aprovarà demà el Consell de Ministres per a la modernització de zones turístiques formen part del desplegament estatutari. Els 10 milions per a la Platja de Palma ja es tancaran el febrer

Les partides per valor de 40 milions d'euros destinades a la modernització de zones turístiques de Balears que el Consell de Ministres aprovarà demà en la seva reunió extraordinària a Palma sortiran de les inversions acordades a partir de l'aplicació del nou Estatut d'Autonomia. No es tractarà d'una arribada extraordinària de fons estatals, sinó que el Govern i l'Executiu central han acordat ara la destinació d'una part de les inversions previstes per a les Illes en el Pressuposts Generals de l'Estat d'enguany en virtut del desplegament estatutari.

Així ho explicà ahir el president del Govern, Francesc Antich, a més de confirmar les intencions del Consell de Ministres tal com avançà aquest diari. Els 40 milions d'euros es repartiran en dues partides, una de 30 destinada als ajuntaments per a actuacions en els seus nuclis turístics i una altra concreta de 10 milions per engegar la reforma de la Platja de Palma. La inversió per a aquest projecte, via estatut, ja es tancà amb Madrid i s'anuncià públicament el passat mes de febrer.

Al marge d'això, Antich remarcà ahir la importància que Palma aculli demà un Consell de Ministeris monogràfic en matèria turística, un sector clau per a l'economia balear, i que això suposi la concreció d'una dotació econòmica per "ajudar a millorar" la nostra oferta. El president del Govern ha estat en permanent contacte durant els darrers dies amb el secretari d'Estat de Turisme, el mallorquí Joan Mesquida, per preparar aquesta reunió de l'Executiu central. Antich també comentà als periodistes que els acords referents a Balears no es reduiran als esmentats 40 milions i avançà que hi haurà alguna "sorpresa".

El Consell de Ministres extraordinari es reunirà demà a partir de les 10 del matí al Palau de l'Almudaina. Aprotitant l'ocasió, el cap de l'Executiu autonòmic rebrà el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero en el Consolat de Mar. Una vegada acabada la reunió, tots dos oferiran una conferència de premsa conjunta en el Palau de l'Almudaina per donar compte del seu encontre i dels acords del Consell de Ministres. A tot això, el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, no tornarà el mateix dia a Madrid amb els companys perquè dissabte té previst reunir-se amb el sector turístic de les Illes, juntament amb Joan Mesquida.

Més demandes

A tot això, organitzacions patronals, sindicals i socials continuen aprofitant la reunió del Consell de Ministres a Palma per expressar el seu particular llistat de demandes a l'Executiu central. El Foment del Turisme de Mallorca transmeté ahir l'agraïment a les distintes administracions implicades perquè l'Illa sigui la seu d'aquesta reunió i s'adherí a les demandes específiques per al sector fetes per distintes patronals com la Federació Hotelera de Mallorca. Una altra patronal, l'Agrupació del Servei Discrecional Turístic exigí que el Consell de Ministre aprovi mesures de suport per a les empreses de transport turístic terrestre.

Per altra banda, el sindicat de Comissions Obreres rebutja algunes de les demandes fetes pels empresaris turístics com ara les reduccions de les cotitzacions a la Seguretat Socials i, per contra, reclama la millora de les prestacions d'atur dels treballadors del sector. Finalment, l'associació ARCA s'oferí ahir a aportar idees en matèria de protecció patrimonial perquè aquesta qüestió tingui més rellevància en l'oferta turística de les Illes.

Termini de vuit mesos per legalitzar més de 50.000 places hoteleres

El Consorci per a la Millora de les Infraestructures Turístiques i el Foment de la Desestacionalització de l'Oferta de Mallorca es va crear ahir per tal de regularitzar les 50.312 places hoteleres que actualment estan fora d'ordenació.

Els hotelers tenen vuit mesos a partir d'ahir per regularitzar aquestes places, per les quals hauran d'abonar 4.300€ per cada una. Els beneficis obtinguts es destinaran a millorar i rehabilitar zones turístiques que hagin quedat obsoletes per potenciar la seva ocupació.

El conseller de Turisme, Miquel Nadal, remarcà que la creació d'aquest Consorci ja estava prevista a la Llei general turística de 1999, i que la principal funció d'aquest organisme ha de ser "assessorar en operacions derivades de la regularització de places turístiques fora d'ordenació".

La Llei preveu que el Consorci pugui crear una borsa de places a la qual podran acudir els interessats per sol·licitar noves places hoteleres, tot i que segons recordà Nadal una nova autorització "necessita la baixa definitiva d'un determinat nombre de places".

El conseller insistí que "no es tracta en cap cas de places il·legals", sinó d'una sèrie de situacions "irregulars", com és el cas de l'ampliació del nombre de llocs autoritzats, la comercialització permanent d'habitacions dobles que eren individuals, la reconversió d'usos obsolets o, finalment, l'alteració de la ràtio turística com a conseqüència de la venda d'una part del solar.

El Consorci penalitzarà l'hoteler que pretengui regularitzar moltes places i premiarà l'empresari que en precisi menys, ja que el preu s'anirà elevant a mesura que se'n sol·licitin més.

Finalment, Nadal va apuntar que aquest organisme està format per la Conselleria de Turisme, el Consell de Mallorca, la Federació Hotelera de Mallorca, l'Agrupació de Cadenes Hoteleres, UGT, CCOO, a més de Sa Nostra.El conseller també va agrair el seu "esforç i col·laboració" per posar-lo en marxa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.