cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els ajuntaments no paguen a Tirme per manca de liquiditat

Els problemes econòmics són la principal causa del deute de 54 milions amb la concessionària del tractament de residus

Els ajuntaments de Mallorca al·leguen que el seu deute pendent amb Tirme, l'empresa concessionària del tractament de residus, respon principalment als actuals problemes de liquiditat de les administracions. No obstant això, els representants municipals també apunten que hi ha retards justificats pels terminis de venciment habituals i que Tirme inclou en el deute uns interessos de demora de l'11%, excessius, creuen. Tal com publicà ahir aquest diari, l'empresa diu que el dèficit total és de 54 milions i que això posa en perill la seva situació econòmica i l'explotació del servei.

El batle d'Inca, Pere Rotger, reconegué ahir el deute de 875.607 euros del seu ajuntament amb Tirme, però apuntà que "nosaltres ens feim càrrec just del 30% de la tarifa que s'aplica als ciutadans, i si el Consell cobràs la incineració directament als ciutadans, aquest deute no existiria". Per part seva, el batle de sa Pobla, Joan Comes, remarcà com a causa "el mal finançament que patim els ajuntaments". Tot i així, Comes assegurà que "treballam per posar-nos al dia amb els pagaments".

El batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer, -el seu ajuntament deu 3.664.735 euros- no descarta "prendre qualsevol tipus de mesura per fer front als abonaments", mentre que Joan Cerdà, de Pollença, digué que "durant aquesta legislatura tenim previst acabar amb el deute". El batle de Son Servera, Antoni Servera, comentà que l'únic que poden fer és "anar pagant" i aclarí que el seu Consistori només acumula un any de deute. Per altra part, el regidor d'Hisenda de Manacor, Llorenç Bosch, explicà que aquest deute és "totalment normal", ja que els ajuntaments solen tenir un retard de tres o quatre mesos en el pagament de factures d'aquest tipus. Tot i això, Bosch entén la situació de Tirme i expressà que la voluntat de Manacor és "agilitar els abonaments". El batle de Capdepera, Bartomeu Alzina, digué que l'Ajuntament "ho va pagant cada mes, tot i que tenim alguns rebuts endarrerits", situació que justificà per la davallada dels ingressos d'urbanisme.

La regidora de Medi Ambient de Sóller, Catalina Esteva, va voler puntualitzar que s'ha de tenir en compte que aquest deute "també inclou els interessos de demora que aplica Tirme i que són ni més ni menys que d'un 11%", encara que admeté que arrosseguen quantitats pendents amb Tirme d'anys anteriors.

Cort diu que pagarà el 70% del seu deute a principi d'agost

L'Ajuntament de Palma lidera el rànquing de l'impagament municipal a la concessionària del tractament dels residus urbans, amb un deute disparat en els darrers vuit mesos que assolí els 20,7 milions el passat 31 de maig. Per això, el regidor d'Hisenda, Andreu Alcover, ha assenyalat que el Consistori té previst liquidar almanco el 70% d'aquest deute a principi d'agost.

Això vol dir que en el proper mes el Consistori haurà pagat devers 14 milions. En aquest sentit, el deute amb Tirme es limitaria a 6 milions. Alcover justificà aquest dèficit "per qüestions de tresoreria" i manca de liquiditat, ja que la regidoria d'Hisenda s'ha vist obligada a prioritzar altres pagaments.

En tot cas, Alcover recordà que la Regidoria d'Hisenda ha millorat el sistema de recaptació amb l'objectiu d'actualitzar aquesta taxa que, en principi, es trobava desfasada perquè des de feia més de deu anys no s'havia actualitzat el padró. També recordà que l'Ajuntament de Palma augmentà l'import de la taxa de residus per a enguany un 26% d'acord amb les noves tarifes estipulades pel Consell de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per J.M., fa mes de 13 anys
TIRME I MAC INSULAR són una cova. Els ajuntaments no haurien de pagar. El que em pareix malament és que ens cobrin el rebut i llevor els ajuntament no els liquidin emprant els doblers per altres despesses.
Valoració:-1menosmas
Per H2O, fa mes de 13 anys
Per a les festes d'estiu que organitzen els ajuntaments, en canvi, hi ha molta liquiditat. Tanta que semblen líquids els batles.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente