nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

UM i Bloc volen decidir com es reparteix el nou finançament

Manera havia avançat que un 85% de la partida que arribi enguany ha d'anar a eixugar el dèficit, però els socis exigeixen que es destini una part més important dels 350 milions que s'esperen a afrontar la crisi

Primer, UM i, després, el Bloc obriren ahir un nou capítol del serial del finançament. Advertiren als seus socis socialistes que ells també han de poder decidir a què es destina la partida addicional prevista per enguany. Per això demanaren una reunió del Pacte i ja avançaren que no estan d'acord amb el fet que gairebé tot (un 85%) s'empri per eixugar dèficit públic, com vol el conseller d'Economia, Carles Manera (PSOE). De fet, creuen que bona part dels 350 milions que esperen han de servir per combatre la crisi.

Fou el nou president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, qui obrí el debat. Afirmà que aquesta és una "qüestió d'Estat" i s'ha de decidir entre tots, també el PP. Avançà que UM destinaria una part dels 350 milions a reduir deute, però indicà que "la millor manera d'aconseguir més ingressos i poder tornar doblers el 2010 és reactivant l'economia" i apostà per accions "segures" que donin resultats a l'hora de reactivar sectors i generar ocupació.

A part d'això, destacà l'"esforç" dels socialistes balears per millorar el finançament i no valorà "tan positivament" el tarannà dels espanyols. Del nou model digué que és "més just", que millora la posició de les Illes i que és un avenç cap al concert econòmic. En canvi, criticà que no reconegui el deute que generà l'anterior, que no es coneguin les xifres i que configuri comunitats "de primera" per motius polítics. Amb tot, considerà que compleix els objectius que es fixà UM quan optà pel pacte amb el PSOE.

El portaveu del Bloc, Biel Barceló, va admetre que el sistema és millor que l'anterior, però advertí que Balears se situa a la franja baixa del finançament reclamat i no es reconeix el deute històric. Hi afegí que ells també han de poder decidir a què es destinaran els doblers i avançà que, a més de liquidar el dèficit, cal garantir noves partides per a polítiques socials anticrisi, impulsar un pla d'industrialització i abordar el finançament dels consells.

El PP balear s'apunta a fomentar la "catalanofòbia"

El PP balear ha decidit compartir les crítiques al nou model de finançament autonòmic centrades a assenyalar Catalunya per haver pressionat políticament el Govern central per tal d'obtenir un tractament molt millor que el de la resta de comunitats autònomes. És una estratègia impulsada aquests dies pels populars arreu de l'Estat i, per això, han estat acusats de fomentar la "catalanofòbia".

El portaveu del grup parlamentari del PP, Francesc Fiol, valorà ahir en aquest sentit el nou sistema de finançament dient que la seva formació "discrepa del fet que ERC hagi decidit la partida de Balears". Fiol hauria al·ludit així a la pressió feta pels republicans, integrants del tripartit català, perquè el Principat rebés almenys 3.800 milions d'euros addicionals. Això fa que Catalunya pugui arribar a situar-se 5 punts per damunt de la mitjana estatal del finançament per capita, de manera que Balears, com la resta de les comunitats, es veuria condicionada per això en el repartiment dels recursos.

No obstant això, el nou cap de l'oposició també va admetre que "és necessari ser molt prudents perquè encara desconeixem l'aportació econòmica que rebran les Illes i no sabem, per tant, quina serà la mitjana de ponderació". A més, Fiol assenyalà que altres aspectes claus del nou model, com el fons de suficiència, per tal d'ajustar l'aportació a Balears perquè estigui a la mitjana per capita, es remeten a una llei que encara s'ha d'elaborar.

D'aquesta manera, tot i les seves crítiques, el mateix portaveu popular apuntà que "encara hi ha moltes incògnites sobre el nou model de finançament autonòmic i la seva traducció concreta per a les Illes Balears".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per munarista fart de canvis, fa mes de 14 anys
Flaquer, beneït fora!!!! Que torni la Munar
Valoració:0menosmas
Per Es trenc, fa mes de 14 anys
Diu en Flaquer que "la millor manera d'aconseguir més ingressos i poder tornar doblers el 2010 és reactivant l'economia" i apostà per accions "segures" que donin resultats a l'hora de reactivar sectors i generar ocupació. I això que vol dir? Que volen dir accions segures...Que me les detalli per favor...Aquests d'UM fan pena...Són penosos. En Flaquer és un sucedaneo de la Munar. Més els hauria valgut inclinar-se per en Grimalt o en Melià. Quina genteta més patètica.
Valoració:0menosmas
Per Serrania, fa mes de 14 anys

En Flaquer val més que calli, perquè està fent el beneït. Si en Grimalt hagués estat president altra cosa seria. Quina llàstima de partit, tenien l'oportunitat de sanejar-lo de nins bé com aquest que se pensa ser tot lo món i no és res i s'han quedat amb ell. Que se'n torni al seu hotel!!!!
Valoració:4menosmas
Per Ricard, fa mes de 14 anys

Jo no sé els del Bloc, però els d'UM val més que callin. Primer en Flaquer quan se li va consultar sobre els doblers que ens tocaven, no va dir ni mu i ara es despenja amb això? Aquest tio és un inútil. Això amb la Munar no hauria passar mai. No sé a qui se li va ocorrer que aquest podia ser un tio de consens, té menys lluns que cap d'ells.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente