algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

Cada palmesà viurà mig any manco a causa de la pol·lució

Segons la Comissió Europea, la contaminació provocada pel trànsit fa que l'esperança de vida dels habitants de Ciutat es redueixi en un període d'entre 6 i 9 mesos

Cada habitant de Palma i dels municipis veïnats (Marratxí, Calvià i Llucmajor) viuran una mitjana d’entre 6 i 9 mesos manco com a conseqüència de la contaminació atmosfèrica que pateix aquest redol de Mallorca. Això és el que posa de manifest un estudi de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, que mostra com els nivells de pol·lució de Ciutat són semblants als d’àrees industrialitzades com Madrid i Bilbao. L’explicació a aquest fet és que els índexs de motorització de les Illes són dels més elevats, tot i els esforços que fa el Govern per promoure el transport públic i col·lectiu.

"L’estudi s’ha efectuat prenent com a referència la concentració de PM2,5 (partícules micro), substàncies sòlides que conté l’atmosfera, que, com que són molt petites, penetren fàcilment dins l’organisme", explicà ahir el director del Centre Meteorològic, Agustí Jansà, qui ara està a l’espera que la Comissió Europea li trameti el document per estudiar-lo. Tanmateix, Barcelona i les comarques dels voltants es troben al capdamunt d’aquest rànquing. En aquesta àrea, l’estudi determina que els seus habitants han vist minvar la seva esperança de vida en una mitjana d’entre 9 mesos i un any.

AEA Tecnology és la consultoria a la qual la comissió encarregà l’anàlisi, que fou qualificada de "molt fiable" per Jansà. A la resta de Mallorca i a Menorca i a les Pitiüses, el document determina que els habitants d’aquestes zones només veuran com l’esperança de vida minva un període d’entre 4 i 6 mesos. "Així i tot, –explicà Jansà– la Península i les Illes presenten un panorama menys decebedor que algunes zones europees, com Bèlgica, Holanda i el nord d’Itàlia, on l’esperança de vida arriba a reduir-se fins a 36 mesos".

Dia meteorològic mundia

El Parc Bit acollí ahir la celebració del Dia meteorològic mundial, que va organitzar l’Agència estatal de meteorologia (Aemet) i que va incloure una conferència de José María Baldasano, director del Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona, que va parlar de com l’activitat de la població influeix en la qualitat de l’aire. Així mateix, el Centre Meteorològic de Balears reconegué amb un diploma la tasca d’alguns dels seus col·laboradors que fa anys que els trameten dades pluviomètriques. El delegat del Govern central, Ramon Socias, i la consellera d’Interior també hi foren presents.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per GA, fa mes de 15 anys
I tota la culpa la tenen els cotxes particulars i els avions.
Volem una Ciutat neta de cotxes i això només és possible amb un transport públic eficient, el Metro.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente