nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
20°

De la crisi al desconcert total

Si la setmana començava amb el Pacte al límit per un camp de golf en tràmits des de fa vint anys, cinc dies després cap dels actors polítics no semblava saber com se n'ha de sortir. El panorama ha canviat de manera vertiginosa per les investigacions judicials en contra d'UM i el seu president, Miquel Nadal

Si dilluns passat el Pacte es trobava al límit per un camp de golf en tràmits des de fa vint anys, cinc dies després tothom sembla afectat per un desconcert total. La pressió s’ha desbordat per les investigacions judicials per presumpta corrupció que assetgen el partit que ha decidit tensar la corda, Unió Mallorquina (UM), i de manera directa a qui l’estirava amb més força, el seu president, Miquel Nadal.

Dilluns. És el dia de la gran convulsió. Tothom està pendent de la reunió de l’executiva d’UM al vespre. Nadal ha de comprovar si té els suports per mantenir el torcebraç a l’esquerra pel projecte de Son Baco o si, per contra, el vicepresident Miquel Àngel Grimal li planta cara. Però a primera hora comença l’operació Peatge. S’investiguen presumptes il·legalitats en la construcció de la carretera de Manacor. El més gran projecte fet per UM, sota sospita.

Aleshores només hi ha detinguts empresaris, però la Fiscalia ja apunta al vicepresident Antoni Pascual i al director insular de Carreteres, Gonzalo Aguiar. A tot això, Maria Antònia Munar celebra el seu aniversari al Parlament. Amb la tensió ja al màxim, arriba l’executiva d’UM. I Nadal es presenta amb una imputació contra ell sota el braç, pel cas Can Domenge.

La lluita interna s’ajorna. El manual clàssic diu que és moment de tancar files. El líder planteja als seus si volen que ho deixi i aconsegueix sortir-ne reforçat. Continua al capdavant i fins i tot amb forces per acusar els socialistes d’orquestrar les actuacions judicials per interferir en la crisi del Pacte. "Casualitat" o no, la qüestió de Son Baco queda ara en un segon pla, però en un clima encara més difícil per trobar una sortida que no fracturi els socis.

Dimarts. Antich se’n va a Madrid a veure el número dos del PSOE, José Blanco. No hi haurà eleccions anticipades. El president del Govern torna i es reuneix amb Nadal al Consolat. Només un quart d’hora. Ni el conseller de Turisme li ofereix el seu cap ni el president l’hi demana. I no s’avança res sobre Son Baco. El Bloc s’impacienta. No vol compensacions al camp de golf i avisa UM que exigirà dimissions si es confirmen els indicis. El PSIB es manté prudent. El PP no en fa sang.

Dimecres. Antich ho intenta a primera hora sense Nadal. Davant té Grimalt, Miquel Ferrer i el batle de Campos, Guillem Ginard, per part d’UM. El socialista té al seu costat Francina Armengol i Albert Moragues. Mentre parlen al Consolat hi ha una interrupció. Han detingut Gonzalo Aguiar. La reunió acaba i la presidenta del Consell en surt amb mala cara. Avui tampoc no s’avança gaire sobre Son Baco. Antich parteix cap al Parlament a un acte amb Munar. Hi insisteix a la premsa: la solució no passa per convocar eleccions ni per destituir Nadal. Aquest convoca els seus batles i regidors al vespre. Més suport per a ell de portes enfora i més crítiques al PSOE.

Dijous. Armengol admet que no pot fer fora Aguiar perquè de moment UM no li ho deixa fer. El PP li té ganes i es tira damunt ella. També li té ganes a Munar. Aprofita per exigir-li que doni explicacions, però Munar calla. Amb la imputació de Nadal, Estaràs veu romput el seu somni de la moció de censura. Ja no es pot tirar als seus braços. Després de dinar, demana eleccions avançades. El desconcert també l’afecta.

Divendres. Nadal se’n va de viatge, però abans diu als seus que n’estava assabentat amb anterioritat, de les actuacions judicials, i que n’hi havien informat fonts del PSOE. Ara s’ha passat, creuen els socialistes, i li planten cara. La portaveu del Govern, Joana Barceló, censura el conseller de Turisme absent per haver posat en dubte la imparcialitat de la Justícia. Que expliqui què en sap i que ho demostri. La tensió creix. Es prepara un cap de setmana de telefonades i reunions. Demà continuarà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.