algo de nubes
  • Màx: 16.42°
  • Mín: 7.61°
16°

Matas pagà per expropiacions del metro el doble del que tocava

Serveis Ferroviaris de Mallorca compensà l'any 2005 a 30 euros el metre quadrat uns terrenys que eren rústics i el Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa considera que valien 15 euros/metre

El Govern de Jaume Matas pagà per expropiacions del metro Palma-UIB, el seu projecte estrella, el doble del preu que fixà el Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa. Les expropiacions del metro, que es dugueren a terme l’any 2005, afectaren uns 245.000 metres quadrats de terrenys, la gran majoria rústics, d’un centenar de propietaris. La Fiscalia Anticorrupció investiga, a petició de l’actual Govern, presumptes irregularitats pressupostàries comeses en l’execució del projecte. Segons ha pogut comprovar l’actual Govern, Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) pagà, per exemple, a 30 euros el metre quadrat els terrenys rústics de reguiu expropiats i, segons el Jurat Provincial d’Expropiació Forçosa, aquest tipus de sòl s’hauria d’haver pagat a 15 euros el metro quadrat.

El Jurat Provincial fixa el preu a posteriori, arral dels recursos dels propietaris, i el decideix a partir de valors de finques anàlogues i en funció dels preus de 2007. Amb tot això, aquest organisme no pot rebaixar el preu establert per l’Administració que expropia, que no incorreria, en principi, en cap il·legalitat si paga més del que tocaria. En una finca rústica de reguiu de mil metres quadrats això hauria suposat que es pagassin per l’expropiació 30.000 euros, quan se n’haurien d’haver pagat 15.000. Per poder dur el metro de Palma a la UIB, SFM expropià gairebé 240.000 metres quadrats de finques rústiques de secar i reguiu.

Però, no només per l’adquisició es va pagar de més, també se sobrevaloraren altres conceptes. Per l’ocupació temporal de terrenys, SFM abonà a 5,4 euros el metre quadrat quan, segons el Jurat d’Expropiació, l’hauria d’haver valorat a un euro el metre quadrat, cinc vegades menys del que es va remunerar. També per la servitud de pas, SFM liquidà un preu cinc vegades superior al que fixà el Jurat. Per aquest concepte pagà a 30 euros el metre quadrat, quan n’hauria d’haver donat 7,5.

El Govern actual ha detectat aquestes sobrevaloracions ja que ha estat alertat per les fortes quantitats que es pagaren per algunes expropiacions i arran de les resolucions pel Jurat d’Expropiació als recursos presentats per propietaris que no estaven d’acord amb els preus. Segons l’Executiu actual, els responsables anteriors haurien pogut optar per pagar un preu alt per les expropiacions per fer més via i evitar així que hi hagués protestes entre els propietaris afectats pel projecte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per PeterMontee, fa mes de 14 anys

I know one more decision
Valoració:1menosmas
Per Ja basta de corrupció, fa mes de 15 anys
Què generós en Matas, com que no pagava amb sos seus doblers. Idò ara que pagui amb sos seus, i si no en té, que li expropiin tot lo que té, que potser ho ha comprat en doblers que tampoc eren seus. Per què no dicten un ordre de búsqueda i captura?
Valoració:1menosmas
Per Tots pobres, fa mes de 15 anys
Fa bon pagar si no paguen dels seus!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente