nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Barceló remarca la responsabilitat de l'anterior Govern a l'actual crisi

El portaveu parlamentari del Bloc per Mallorca, Biel Barceló, va censurar avui la responsabilitat que va tenir l'anterior Executiu autonòmic presidit per Jaume Matas, en la crisi econòmica que pateixen les Balears actualment i va remarcar la necessitat de canviar l'actual model econòmic.

Així es va referir durant la segona jornada del debat sobre l'Estat de la Comunitat Autònoma, on, a més, va fer incidència en l'“espoli fiscal” que ha sofert la Comunitat, cosa que, segons va considerar, ja va quedar de manifest a la publicació de les balances fiscals.

Així mateix, Barceló va subratllar la necessitat tant d'aconseguir un finançament just per a les Balears com de reclamar davant del Govern central altres matèries que aquest té pendents amb les illes com la cogestió aeroportuària o els convenis de carreteres.

En aquest sentit, el portaveu del Bloc va mostrar la seva indignació per la qual el propi president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi reconegut la “discriminació financera” de les Balears però que no adopti “solucions” en aquest dèficit fiscal que afecta negativament, especialment, a les famílies de les illes, que han “de fer front a les insuficiències del sector públic”.

En el debat, que va ser qualificat d'“atípic” pel propi Barceló, també es va referir als casos de corrupció que han esquitxat l'actualitat política en els últims mesos i va lamentar que aquest estigui centrat als jutjats de Via Alemània en lloc de la Cambra autonòmica. Així, va considerar que aquests casos han provocat una “clara degradació de la vida política” i que dóna la “sensació” que durant la passada legislatura “va fallar” una mica més que l'actuació d'algunes “ovelles negres”.

Per tot això, va considerar que l'actual Govern haurà “de dignificar” les institucions i enfortir la democràcia ja que aquesta, va valorar, és l'única manera de recuperar la confiança dels ciutadans.

No obstant això, Barceló va considerar que seria una “greu irresponsabilitat” centrar el debat en la corrupció i no en la crisi econòmica. Així, malgrat reconèixer les limitacions que tenen les Balears en aquest tema, va indicar que des de la Comunitat es pot actuar amb eficàcia “per eliminar els vicis i faltes que l'agreugen”.

En aquest sentit, va criticar les actuacions de l'Executiu presidit per Matas, sobre el que apuntà que no desitja “assenyalar culpables” però sí “identificar els mals de l'actual situació”. Així, va apuntar que tant el Govern com l'oposició han de col·laborar per disminuir els efectes de la crisi i d'adoptar noves mesures que no facin a la Comunitat “tan vulnerable” per superar la situació actual “amb celeritat”.

Barceló es va referir a la necessitat de prendre iniciatives tant sobre educació i formació com per assolir un model econòmic “estable, diversificable i amb garanties de futur” perquè les illes tinguin una economia sòlida.

A més, va assenyalar altres mesures com una futura reconversió tecnològica dels sectors del turisme i de la construcció sempre tenint en compte, quant a aquest últim, que el seu creixement no s'ha de basar en la destrucció del territori.

Finalment, va sostenir que, malgrat la crisi econòmica i la corrupció, no s'ha de promoure el “desànim” ja que l'adversitat desperta capacitats “que la prosperitat amaga”, va valorar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.