algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

Mesures fiscals contra la crisi

El Govern aprova un decret llei per a una reducció dels tributs autonòmics sobre la creació d'empreses i el lloguer d'habitatges. En el segon cas afecta els joves menors de 36 anys, els discapacitats i les famílies nombroses. Formen part del pla anunciat per Antich el juliol passat

Els darrers consells de Govern s’estan centrant en l’aprovació de les 13 mesures econòmiques per afrontar la crisi que el president, Francesc Antich, anuncià el juliol passat al Parlament. Si fa una setmana es posà en marxa l’anomenat "pla de xoc" contra l’atur, ahir l’Executiu aprovà un decret llei que inclou un grapat de disposicions tributàries que pretenen dinamitzar d’una banda l’activitat productiva i l’ocupació, i de l’altra impulsar l’activitat immobiliària per facilitar l’accés a l’habitatge.

En un primer bloc, el Govern introdueix beneficis fiscals per a la creació i el manteniment d’empreses, sempre lligats a la continuïtat de l’ocupació. Aquests beneficis es traduiran en una reducció del tipus aplicat a l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, i en un augment de la reducció de l’impost sobre successions i donacions.

Per facilitar l’accés a una casa dels col·lectius més desafavorits —joves menors de 36 anys, discapacitats i famílies nombroses—, el decret, que tindrà efectes immediats a partir de la seva publicació al BOIB, actua per mitjà de la quota autonòmica de l’Impost sobre la Renda (IRPF). Així, l’Executiu augmenta de manera important les deduccions per reformes per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i pel lloguer de l’habitatge en general.

A més d’això, i per a aquests mateixos col·lectius, el Govern permetrà per primera vegada —una mesura no inclosa en el quadre superior— importants deduccions en l’IRPF de l’Impost de Transmissions Patrimonials i del d’Actes Jurídics Documentals per la compra del primer habitatge, i encara superiors si és per l’adquisició d’un habitatge protegit. 

El tipus passa del
4% al 2%
Impost de Transmissions Patrimonials per a les empreses concessionàries L’objectiu és dinamitzar l’ocupació i mantenir-la en el temps. El requisit és mantenir els llocs de treball durant la concessió.

El tipus passa del
7% al 6%
Impost de Transmissions Patrimonials per compra d’immobles empresarials
Suport al manteniment de l’activitat econòmica. El requisit serà mantenir-la almanco durant cinc anys.

La reducció passa del
95% al 99%
Donació de participacions en empresa familiar S’aplicarà sobre l’impost per donacions a fills o a cònjugues de participacions en societats familiars, sempre que es matinguin els llocs de feina.

La reducció passa del
57% al 99%
Donacions de pares a fills per crear una empresa. S’hi aplicarà la reducció per donacions de pares a fills, sempre que els doblers donats es destinin a crear o a adquirir una empresa que generi llocs de feina.

La deducció passa del
6,6% al 10%
Deducció a l’IRPF de persones discapacitades per reforma d’habitatge

Per tal d’eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzar el sector, s’aplicarà a persones amb discapacitat superior al 33%.

La deducció passa del
10% al 15%
Deducció en l’IRPF pel lloguer de l’habitatge. 
S’afavoreix així l’accés a una casa dels menors de 36 anys, discapacitats superiors al 65% i famílies nombroses. El límit passa de 200 a 300 euros.

Escenificació al Consolat d’un Consell de Govern "profundament econòmic"

Francesc Antich, Joana Barceló, Carles Manera i Miquel Nadal comparegueren ahir junts a la sala de premsa del Consolat per explicar els acords d’un Consell de Govern que, en paraules de la portaveu, va ser "profundament econòmic". El gruix de la intervenció va ser per al decret de mesures tributàries que, segons el conseller d’Economia, representen uns beneficis fiscals potencials de 57 milions d’euros. L’anècdota de la compareixença davant els mitjans es produí per una pregunta a Miquel Nadal, en qualitat de president d’Unió Mallorquina (UM), relativa a les noves actuacions de la Fiscalia sobre el cas Son Oms, per demanar-li si el seu partit actuarà contra Bartomeu Vicens en el cas que es confirmi la seva imputació després de la instrucció. Nadal no va poder contestar. La portaveu va interrompre gairebé la pregunta per recordar que tots quatre eren allà només com a representants del Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tip, fa mes de 15 anys
Total: dues mesures per a afavorir els grans patrimonis, dues més per al manteniment familiar de la riquesa i les empreses, i dues més per al gloriós sector de la construcció. En lloc d'afavorir les rendes del treball, la valoració del mèrit i el talent per damunt de la "família", i la diversificació econòmica imprescindible per a reduir riscos i garantir la sostenibilitat econòmica. A més a més, llindars màgics d'edat i percentatges de discapacitat -per què aquests nombres i no uns altres?-, que provoquen discontinuïtats absurdes i dures, en lloc de graduals. A primera vista, un bon bunyol de paquet. Si tot això és massa complicat d'entendre, més senzill: a tu t'afecta cap mesura d'aquestes?
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente