nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

La jutgessa citarà Cardona com a imputat en la trama del CDEIB

La principal implicada en el cas, Antònia Ordinas, assegurà en la seva segona “confessió” davant la jutgessa que Josep Juan Cardona, Kurt Viaene, Felip Ferré i ella mateixa cobraven comissions il·legals provinents de doblers públics que eren gestionats a través d'una societat trampa

La jutgessa instructora del cas Scala, Piedad Marín, cridarà a declarar l’exconseller del PP Josep Juan Cardona com a imputat en aquesta trama de corrupció política i econòmica. Cardona és president del PP d’Eivissa i Formentera i, durant la seva etapa com a conseller d’Indústria i Comerç al Govern de Jaume Matas, fou el responsable del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), centre de les investigacions per presumptes delictes de malversació de cabals públics, frau a Hisenda, falsedat documental, suborns i prevaricació.

La jutgessa instructora 4 de Palma prengué ahir la decisió de citar l’exconseller a petició de la Fiscalia Anticorrupció, després d’escoltar el segon capítol de la "confessió" de la principal imputada en el cas, Antònia Ordinas. L’exgerent del CDEIB assegurà a la jutgessa que l’exconseller Cardona cobrava part dels doblers públics provinents de comissions il·legals a través d’una de les societats implicades en el cas, Gourmet and Boutique Island Paradise SL.L’administrador d’aquesta societat és l’empresari i regidor del PP de Lloseta Felip Ferré, que ahir fou detingut i tancat als calabossos per la Policia, a l’espera de passar a disposició judicial.

Antònia Ordinas protagonitzà ahir una detallada declaració judicial que s’allargà durant quatre hores. Ordinas explicà que de les comissions il·legals gestionades a través d’aquesta empresa se’n beneficiaven ella mateixa, Felip Ferré, Josep Juan Cardona i, també, l’exdirector general de Promoció Industrial Kurt Joseph Viaene, que està tancat a presó des que Ordinas l’incriminà.

A més, durant el darrer escorcoll policial a un dels domicilis d’Antònia Ordinas, els investigadors del cas trobaren documents que certifiquen que almanco tres dels quatre membres del PP citats per Ordinas estaven lligats a l’empresa. De moment, Cardona ha negat qualsevol implicació en la trama, seguint així els passos del seu company Kurt J. Viaene, que ha assegurat no saber res del que passava. Exactament la mateixa estratègia que utilitzà Ordinas fins que les proves ho evidenciaren tot.

Legalment, un jutjat ordinari no pot encausar diputats del Parlament, ja que la seva condició d’aforats fa que la instància competent per fer-ho sigui el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Tot i així, la jutgessa Marín pot cridar-lo a declarar. Un pic Cardona hagi comparegut i, si es considera que hi ha indicis de delicte en la seva actuació, s’hauria d’elevar la causa al TSJIB, tal com ha succeït en el cas Cavallistes per la imputació de la diputada del PP Catalina Soler. Antònia Ordinas arribà ahir als jutjats acompanyada per la seva esposa, la soprano Isabel Rosselló, que també està empresonada i que ahir també va haver de declarar davant la jutgessa i la Fiscalia Anticorrupció pel cas Scala.

La "col·laboradora absoluta"

L’actitud d’Antònia Ordinas davant les càmeres que darrerament l’esperen als jutjats de via Alemanya no deixa de sorprendre. De negar-ho tot, a col·laborar amb tot.Ahir, l’exgerent del CDEIB tornà a arribar engrillonada, aquest cop ja amb la vestimenta canviada. Abans d’entrar a l’edifici saludà els periodistes congregats amb un "bon dia!". No obstant això, la frase de la jornada, tan clara en contingut com robòtica en expressió, fou la següent: "Col·laboració absoluta amb la justícia". No respongué cap de les preguntes dels periodistes, però no dubtà a remarcar aquesta frase, just després de sortir de la declaració judicial.

Allò cert és que Ordinas ha passat de ser el principal suposat objectiu del cas a convertir-se en la principal font dels investigadors. Ahir el seu misser, Eduardo Valdívia, explicà que aviat serà citada de nou.

"Ordinas deia que part dels doblers eren per al PP"

L’empresari del sector de la publicitat Joan Rosselló assegurà en la seva declaració judicial ara fa una setmana que, segons li havia dit Antònia Ordinas, part dels doblers que s’obtenien de les comissions il·legals anaven dirigits al Partit Popular. Aquesta afirmació incideix en la possibilitat que la trama de corrupció al CDEIB pogués servir també per finançar el PP balear. Tanmateix, aquesta és una qüestió molt delicada i també existeix la possibilitat que Ordinas digués això als empresaris contractats per convèncer-los que havien d’acceptar les comissions.

La Fiscalia Anticorrupció i el Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional espanyola estan investigant els possibles lligams entre el PP i la trama. Allò cert és que de moment tots els polítics imputats eren a les files del partit conservador. I alguns dels empresaris també hi estaven afiliats o formaven part d’un determinat cercle de confiança.

Tanmateix, d’aquí a establir lligams directes amb el finançament del PP hi ha una passa molt important que els investigadors no han gosat fer. De moment, les investigacions giren al voltant de càrrecs públics, regidors i altes instàncies del PP que podrien haver-se beneficiat de la trama de manera particular. En total ja són quinze les persones imputades. I amb Cardona arribaran fins a setze.

L’exconseller confirma que Matas li proposà l’exgerent

Cardona es negà ahir dematí en el Parlament a fer cap declaració més respecte a la roda de premsa del dia anterior, però a instàncies dels periodistes confirmà que fou l’expresident Jaume Matas qui li proposà Antònia Ordinas com a gerent del CDEIB la legislatura passada. dBalears revelà dilluns que Matas ja col·locà Ordinas com a càrrec de confiança seu l’any 1994 en el consorci CDER —antecessor del CDEIB—, quan ell ocupava la Conselleria d’Economia.

Cardona mantenia dilluns els companys pitiüsos al seu costat. Hores després de comparèixer, rebé el suport unànime del comitè executiu del PP d’Eivissa i Formentera per continuar presidint la formació.El secretari general i la seva mà dreta, Pere Palau, considerà "molt precipitat" demanar la seva dimissió, després que l’exgerent del CDEIB declaràs davant la jutgessa que Cardona coneixia la trama de comissions. En declaracions a Europa Press, Palau subratllà que el comitè executiu havia "preferit escoltar" les explicacions de Cardona davant la "versió d’una senyora que sabem el que ha fet i que és on és", referint-se a Ordinas. També assenyalà que Cardona havia posat el seu càrrec a disposició del partit.

Preguntat sobre la decisió que adoptaria el PP en el cas que Cardona fos imputat en l’operació Scala —abans de conèixer la decisió d’ahir de la jutgessa—, Palau digué que "no farem futurologia".

Constitució del comitè d’ètica

Al marge d’això, el comitè d’ètica del PP durà a terme avui la seva reunió constitutiva amb la situació de Josep Juan Cardona damunt la taula. L’exconseller s’ha mostrat disposat a comparèixer davant aquest nou òrgan per retre comptes.Ahir, en els passadissos del Parlament, destacats representants del PP criticaren obertament el presid

El PSOE diu que Cardona va veure factures perquè n’entregà al Parlament

PALMA El PSOE no creu que l’exconseller de Comerç Josep Juan Cardona no veiés cap factura del Consorci per al Desenvolupament Econòmic (CDEIB). Així ho digué ahir el seu portaveu parlamentari, Toni Diéguez, qui recordà que la legislatura passada exigí a Cardona factures del CDEIB i dels viatges a la Xina, i ell les entregà al Parlament.

"Alguna factura sí que coneixia", advertí Diéguez, després que Cardona hagués dit que "mai" no en va veure cap. El socialista afegí que el conseller és l’encarregat de supervisar les factures, sobretot si hi ha un desfasament. "Aquí no li passà només una factura, sinó que creà un dèficit important" i allò més lògic era que "s’interessàs per saber d’on venia perquè era quantiós", assegurà el diputat.

Diéguez advertí que qui ha de demanar la dimissió de Cardona és la seva presidenta, Rosa Estaràs, de qui assegurà que "té motius per no fiar-se dels seus". Amb tot, recordà que confià en Cardona quan era vicepresidenta del Govern i se’n fia ara perquè no el fa dimitir, encara que la principal imputada en l’operació Scala, Antònia Ordinas, l’involucri. En contra del que digué Estaràs dels seus, el líder del Bloc, Biel Barceló, afirmà que ell sí que posaria la mà al foc pels seus.

El PP acusa Diéguez

I si Diéguez apuntà que els dirigents del PP no poden ser cap "esperança" per als seus perquè estan vinculats a una "legislatura desastrosa", la diputada del PP Mabel Cabrer l’acusà d’intentar "treure profit" de la "debilitat" del PP pels casos de presumpta corrupció. Cabrer recordà que el PP "castiga" aquestes situacions "lamentables" i recalcà que els fets coneguts són concrets i ells n’estan "molt avergonyits".ent del comitè, el catedràtic Roman Piña Homs, per haver manifestat que seria necessari que l’expresident Matas donàs explicacions. Acompanyen Piña Homs en aquest òrgan l’advocat Rafel Parera i les catedràtiques i exalts càrrecs del PP Pilar Ferrer i Margalida Alemany.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Solleric, fa mes de 15 anys
Ses factures no ho sé si les va veure però la nómina a final de mes si que la feia, i si es ver que no en va veure cap aquesta nòmina la cobrava per fer RES de RES de RES (una "perleta" que supòs que entendran els PPeperos de Sóller, a vure quan vos toca). I si es refereix a les factures de les comissions aquestes supos que no en devien fer, o és que a més de robar-nos volien factura per desgravar?
Valoració:-2menosmas
Per tonina, fa mes de 15 anys
QUAN SE TE LA RESPONSABILITAT DE GOVERNAR SE ES RESPONSABLE DE TOT EL QUE PASSA DINS LA SEVA AREA DE GESTIÓ PEL QUE ES BEN NORMAL QUE SE LI DEMANIN COMPTES FALTARIA MES..SI VA VEURE LES FACTURES MALAMENT I SI NO LES VA VEURE ,PITJOR.
Valoració:-1menosmas
Per Justicia!, fa mes de 15 anys
Ara resulta que na Vives ha dit avui a Eivissa que la cap del departament, na Barbareta, havia avisat en Cardona. Molt mal fet per part de les dues. Na Vives no ha d'interrompre políticament la feina de la Justícia i l'empleada que ara li fa la pilota no lihavia de dir res a ella, sinó anar al jutge i explicar-ho.
Una altra cosa important: COM AIXÍ NO RECOBRAU DE LES HEMEROTEQUES LES PRIMERES DECLARACIONS D'ORDINES QUAN DEIA QUE TENIA LES MANS NETES I QUE, PER AIXÒ, NO HAVIA DE TORNAR ELS (aleshores) devuit mil euros sense justificar? La trajectòria d'aquesta dona és molt interessant i delata que ara ha fet qualque pacte amb la jutgessa a canvi de rebaixar-li la pena. Em fa molt d'oi tot això. Necessitam eradicar la corrupció i això només es farà amb sentències exemplificadores. Si no tanquen el matrimoni Ordines-Rosselló un mínim de 10 anys, els qui tenen el calaix al costat continuaran robant-nos!
Dura lex sed lex!
Valoració:2menosmas
Per opcions, fa mes de 15 anys
El BLOC ha exigit la dimissió de l'ex conseller de Comerç, Indústria i Energia durant la passada legislatura, Josep Joan Cardona, com a diputat del Parlament "pel bé del seu partit i per la dignitat política" ja que “es troba en una situació insostenible". Així mateix, la coalició d'esquerra nacional ecologista considera que la presidenta del PP balear i ex vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, ha de "donar explicacions" per la presumpta trama de corrupció gestada des del Consorci de Desenvolupament Econòmic de Balears (CDEIB).

En roda de premsa, els portaveus del BLOC, Biel Barceló i Miquel Àngel Llauger, han manifestat que Cardona hauria d'adoptar aquesta determinació tant si desconeixia el cas de presumpta corrupció com si ho consentia. En qualsevol cas, Barceló ha recordat que l'ex conseller "no es pot excusar" en el desconeixement dels fets ja que l'actual senador del BLOC, Pere Sampol, va fer diverses preguntes parlamentàries sobre aquest tema la legislatura passada. Barceló ha criticat que, tant llavors com ara, Cardona s'hagi limitat a respondre amb evasives i "a tirar pilotes fora" respecte a la seva actuació al capdavant de la Conselleria.

El portaveu del BLOC ha sostingut que és "imprescindible" l'assumpció de responsabilitats "al més alt nivell", en al•lusió a Rosa Estaràs, i ha indicat que "podríem anar més amunt" en referència al llavors president del Govern Jaume Matas. Respecte a les declaracions d'Estaràs davant aquestes circumstàncies, el portaveu de la formació d'esquerra nacional ecologista ha assenyalat que "no li estranya" que la presidenta del PP hagi manifestat que "no posaria la mà al foc per ningú" després que "s'hagi destapat tres casos d' corrupció en els quals figuren implicats membres del seu partit: CDEIB, BITEL i Turisme Jove". "És normal que no se'n pugui refiar de ningú. Jo sí que em fiï de tots els càrrecs que té el PSM i el BLOC", ha assegurat.

D'altra banda, Barceló ha aplaudit la decisió del Govern de personar-se com a acusació en el cas Scala per "recuperar els doblers perduts" i ha qualificat d'"obscè" el fet que en moments de crisi econòmica com l'actual un ens dedicat al desenvolupament econòmic tingui aquestes pèrdues "per gestió corrupta".

Per la seva banda, Llauger ha criticat que, davant els darrers casos de presumpta corrupció apareguts en el si del seu partit, el PP reaccioni "teatralitzat" i "expulsant els militants a mesura que troben caixes de Colacao".

Per tot això, ha exigit als populars que assumeixin responsabilitats d'una forma "més clara" i va recordar que la portaveu del partit, Catalina Soler, està imputada per falsedat en un document públic.

Finalment, els dirigents del BLOC han considerat que l'actual Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, dirigida per Francesca Vives (BLOC) ha actuat "correctament" i ha felicitat la tasca desenvolupada per l'Agència Tributària i la Fiscalia, malgrat que aquesta darrera necessita un increment de mitjans.
Valoració:2menosmas
Per Crits, fa mes de 15 anys
Si en Cardona és imputat, es PP l'expulsarà? O no?
Valoració:4menosmas
Per Pixum, fa mes de 15 anys
I en Matas? Què hi diu en Matas? Per poc amor propi que tingui, ha de dir alguna cosa, encara que sigui mentida.
Valoració:4menosmas
Per Maquiavel, fa mes de 15 anys
Si no tens confiança en els teus companys de partit, és millor plegar i anar-te'n a casa.
Valoració:3menosmas
Per Crits, fa mes de 15 anys
No Tomeu. No és dolent s'Ansiós. S'Ansiós se mereix veure com cadescú és posat al seu lloc per sa justícia, al just lloc que li correspon. Aquests senyors, lladres i malversadors, van aprofitar es seus llocs de poder per cometre malifetes d'una manera descarada i se'n van riure durant anys a sa cara de s'Ansiós. Li van fer creure, perquè així ells s'ho pensaven, que no els hi passaria res, que eren intocables, que per molt que fes, s'Ansiós no tenia res a fer, que tots ets organismes estaven sota es control des seus, que tots es canals de defensa li tancarien ses portes. Així va viure durant anys s'Ansiós.
Fins que ve't aquí com un dia arriben dos fiscals que comencen a fer preguntes, i a demanar comptes an ets "intocables". I ara, pentura, amb molt de retard però finalment, s'Ansiós, i tota sa gent bona que no tenia manera de fer-hi res, podrà contemplar com es delinqüents, alguns des delinqüents, han de retre comptes de ses seves fetxories. Que trobes que no és de justícia Tomeu?
Valoració:20menosmas
Per Tomeu, fa mes de 15 anys
Disfrutaries? Idò ets dolent ... molt dolent.
Valoració:-16menosmas
Per Un que està ansiós, fa mes de 15 anys
No men puc avenir!!, desde els temps d'en canyelles (que ja cobrava comissions) he esperat aquest moment on es PP s'enfonse com si d'un barco de rejilla es tractats, estic ansiós de veure fins on arriben els jutges, disfrutaria tant de veure el "prefesional" Matas o en "xivato" Rodriguez assegut al banquet dels acusats, disfrutaria tant!!!.
Valoració:28menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente