algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

[VÍDEO] L'Ajuntament d'Inca exigeix al Govern la «retirada immediata» del decret contra el català a la sanitat

Ni una passa enrere. L'Ajuntament d'Inca va aprovar aquesta setmana una moció presentada per MÉS per Inca en la qual s'insta el Govern a «retirar immediatament» el decret contra el català a la sanitat pública. La moció, que va tenir el vot favorable del PSOE i els vots negatius de PP i VOX, també referma el compromís del consistori inquer amb la llengua pròpia de les Balears.

Durant la seva intervenció, Alice Weber, portaveu de MÉS, va lamentar la situació crítica per la qual passa el català a les Balears i el fet que el personal sanitari ja no tindrà necessitat d'aprendre-la a causa del decret de Marga Prohens, secundat per la ultradreta.

En aquest sentit, Andreu Caballero, del PSOE, va afirmar que el seu partit «comparteix plenament» la moció de MÉS i va assegurar que sempre defensaran la llengua catalana.

Per part seva, el PP i VOX va carregar contra l'equip de Govern i els varen acusar de cercar la «confrontació política» a través de la llengua. Des de la formació d'extrema dreta asseguraren, fins i tot, que amb el nou decret «les Balears deixaran d'estar subjectes a la imposició del català que només ha creat dèficits inacceptables de professionals de la salut».

En la seva rèplica, Weber assegurà que la gent gran o les persones amb problemes de salut mental que no s'expressen bé en castellà «tenen dret que els entenguin en la seva llengua a la seva pròpia casa» i va titllar de «demagògia» la postura de PP i VOX. Cavallero va afegir també que «a les Balears només hi ha conflicte lingüístic quan governa el PP; a Bauzá no li va anar bé i ara tornarà a passar».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa dervers d'un any
Felicitacions a l'Ajuntament d'Inca per encarar la iniciativa. Caldrà felicitar també, supòs, a la resta d'Ajuntaments que, com ha fet Inca, actuin de forma congruent amb els vots que els fan possibles. ...posam messions?
Valoració:4menosmas
Per Margalida, fa dervers d'un any
Meam...sa llengo de Mallorca és mallorquí i ja està...els que la volen eliminar so són o no se senten mallorquins
I ells han de comandar ????
Que vagin a xerrar castellà a la península!!!
Valoració:5menosmas
Per Això de sa eliminació de sa normativa llinguistica, fa dervers d'un any
No vulnera es drets humans de es mallorquins a casa nostra? Jo pensava que això era un delicte.?
Valoració:8menosmas
Per Jo sí., fa dervers d'un any
Teniu les camiseates verdes preparades per fer fora el Govern com ja es va fer amb en Bauzà?
Valoració:8menosmas
Per Ja és ben hora, fa dervers d'un any
Si els mateixos professionals diuen que la recuperació és més fàcil i efectiva si es parla amb la llengua del pacient...
Què necessitam més?
És que hi ha d´haver privilegiats en el camp de la sanitat?
Valoració:17menosmas
Per Guillem, fa dervers d'un any
Tots els Ajuntaments s'haurien de pronunciar sempre, sobre les lleis i les normes que regulen i afecten a la vida quotidiana de la gent.
Si els ajuntaments ens representen o no, tenim dret a saber-ho.
Valoració:15menosmas
Per Podran comandar però mai tindran el nostre apreci, fa dervers d'un any
El decret contra el Català, és realitat un decret contra els mallorquins, menorquins , eivissencs i formenterers, que estimam la nostra terra i que no som feixistes ni gonelles.
Ens neguen un dret fonamental: El dret a la salut, el dret de que poguem explicar- nos amb total llibertat amb els sanitaris, per dir- los el que ens passa i que ens diagnostiquin correctament, perque se'ns tracti a la sanitat que hem pagat entre noltros i els nostres majors i que seguim pagant i l'aprofitin només uns altres.
I tot, perque volen que els monolingües "castellanohablantes"
que vénen de fora i utilitzen la sanitat pública nostra, estiguin més amples i més a gust, sense tenir- nos al costat a noltros, als que molts d'aquests ens consideren "horribles y despreciables" i que per mor de noltros, ells han d'esperar més i d'estar asseguts al nostre costat a les consultes, o ingressats al llit de devora, per no dir que també arruixen als sanitaris nostres perque ells volen donar les places a forasters.
És una llei, feta per favorir als de fora que només volen parlar en Castellà, que menyspreen a la nostra llengua i al nostre poble i que ens margina a noltros, per la senzilla raó de que no els agradam perque som diferents d'ells i perque no volen fer l'esforç d'aprendre la nostra llengua, ja que ells han decretat que "aprender Catalán es perder el tiempo porque no sirve para nada" i que enlloc de castigar a aquesta gent per faltar- nos al respecte, han escoltat les seves aspiracions irrespectuoses i destructives i ens estan condemnant a noltros a no ser tractats dignament i s nostres sanitaris a haver d'emigrar per trobar feina.
Aquesta llei, és l'Apparheid que han creat uns politics infames, que volen criminalitzar, empobrir i destruir al seu propi poble, a base de l'efecte crida perque vengui aqui tota la gent castellanoparlant de la península i del món sencer, donant- los més drets a ells i suprimint els nostros. I fent tot aquest desastre, posant com excusa l'estat- nació artificial que està per damunt, malgrat aquest tengui lleis per protegir- nos a noltros, però que ignoren i fingeixen que no existeixen, perque en cas de cumplir- les, frustrarien els seus plans.
I és que els polítics que estan fent aquesta croada contra el nostre, i seu propi poble, no just son uns mals mallorquins, o menorquins,o eivissencs i uns mals balears, sinó que també son uns mals espanyols, perque per ells, la "Pàtria" és només una excusa per fer mal. Basta recordar el passat i el que feren els seus precursors polítics en nom d'Espanya, assebentar-se de quin tipus de "patriotes" son.
Val més no sentir- se tan patriota espanyol i cumplir amb les lleis sense fer mal a ningú, que embolicar- se en la bandera de la nació per sembrar el caos i la destrucció.
Pit ser que ara comandin i que el mal que fan ja sigui irreparable, però a totes les barbaritats que estan fent a ca nostra, no les oblidarem mai i ens costarà molt perdonar- les.
Ens costarà moltíssim i pot ser, que alguns no les perdonem mai.
Valoració:14menosmas
Per Xx (ver), fa dervers d'un any
Amb molt bon criteri comunitari i social....
Valoració:18menosmas
Per Yomismo, fa dervers d'un any
El ayuntamiento de Inca? Pues el de Palma puede respaldar el Decreto y queda empate
Valoració:-29menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente