algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Entitats ecologistes i conservacionistes alerten que l'empresa PortsIB «podria malmetre el conjunt patrimonial més important de Portocolom»

Salvem Portocolom, ARCA, GOB, Terraferida i el Gremi de Margers han denunciat que el projecte de restauració vol substituir la pedra original per formigó. | Terraferida

Salvem Portocolom, ARCA, GOB, Terraferida i el Gremi de Margers han alertat aquest dissabte que PortsIB «podria malmetre el conjunt patrimonial més important de Portocolom».

Aquestes entitats conservacionistes i defensores del patrimoni i la cultura han tengut accés a un projecte que l'empresa pública vol executar «de manera imminent» a Portocolom. La sorpresa, segons han assegurat, ha estat que el projecte que havia de servir per «rehabilitar» part de l'antic dic de la primera línia de sa Duana, a banda i banda del Moll Vell, «vol aixecar l'empedrat original per posar- hi formigó».

Segons han explicat les entitats, recentment PortsIB ha instal·lat una grua pesada per la retirada d'embarcacions de grans dimensions sobre el moll de sa Duana. A causa d'aquesta activitat, el moll històric ha patit un deteriorament de les estructures i necessita una reparació, «però mai de la forma tan agressiva com ho vol fer. Un dels motius del deteriorament de l'empedrat és el pes de les grues que treuen barques i iots en aquest indret».

Segons les entitats, «en lloc d'arreglar els desperfectes i facilitar un lloc per treure barques sense malmetre el patrimoni, PortsIB vol retirar part de l'empedrat per fer una base de formigó. Es tractaria d'una agressió patrimonial sense precedents dins el segle XXI».

Segons els conservacionistes el conjunt de dics, escales, rampes, varadors i norais de pedra és «probablement» el patrimoni «més important i ben conservat de Portocolom». «La seva construcció es va iniciar fa gairebé dos segles, quan ja hi ha documentada la seva existència. Recordem que part de les pedres provenen de les Navetes dels Closos de Can Gaià, el poblat més antic de la zona (1700 aC)», han explicat.

Segons les entitats, «aquest conjunt espectacular i de gran bellesa és encara avui dia funcional. Els mariners usen aquest espai per a desplegar i reparar bous i xarxes i preparar ormejos de pesca. Un ús que ha estat sempre compatible amb l'ús públic a peu, els mercats d'estiu, les festes populars i multitud d'activitats de la gent del poble i dels seus visitants. No cal dir que tot aquest conjunt ha estat usat per institucions públiques i empreses per a promocionar el turisme i altres activitats econòmiques del municipi. El moll de sa Duana és una construcció vinculada a una forma de vida, cultura i activitat tradicionals del poble de les Illes Balears que mereix ser preservat pel seu valor etnològic. El moll es va iniciar l'any 1828 davant la necessitat d'embarcar vi i aiguardent. Inclou cinc trams aïllats d'escales, dues rampes petites i una tercera rampa de major dimensió».

Els conservacionistes, que han reiterat que es tracta «d'un projecte absurd i ple de deficiències greus», han explicat que «els valors ambientals de la zona són també molt importants i han estat reconeguts pel Govern mitjançant la figura LIC (Lloc d'Interès Comunitari), que implica el compromís de conservar-los. Cal recordar que la badia de Portocolom és el port natural més gran de Mallorca i que té una gran importància per a la reproducció de certes espècies, que també troben refugi dins la part submergida de l'antic empedrat».

Per tots aquests motius, les entitats demanen a PortsIB les següents reclamacions:

«1. Que es contemplin les nostres demandes, que creiem justificades i que es basen en la Llei balear 12/1998, de 21 de desembre i el Catàleg del patrimoni de Felanitx, [AIXÍ COM EN LA PROTECCIÓ DE] l'element puntual PC-P-03 'Moll de s'Aduana'; i la incorporació en el projecte dels punts més sensibles, així com el respecte a la tipologia constructiva.

2. La necessitat més que evident de comptar amb el treball d'un equip amb ARQUEÒLEG, HISTORIADOR I RESTAURADOR; sense els quals és impossible dur a bon terme la restitució dels molls.

3. Les intervencions que es consideren admissibles serien les de conservació, restauració, consolidació i rehabilitació».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.