algo de nubes
  • Màx: 13.84°
  • Mín: 7.77°
13°

Les analítiques del vessament de Montuïri descarten que l'aigua del pou sigui perillosa per al medi ambient

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i la de Recursos Hídrics, Joana Garau, s'han reunit aquest dimarts amb el batle de Montuïri, Joan Verger, i veïnats de la localitat per explicar-los els resultats de les analítiques del vessament il·legal a l'antiga fàbrica Espumadora Balear. L'analítica s'ha fet a 149 compostos químics i ha descartat l'ecotoxicitat de l'aigua del pou que hi ha a l'edifici.

D'aquests prop de 150 compostos, tots es troben per davall el límit de detecció, amb l'excepció de vuit compostos de la família dels poliols, uns compostos que, si bé poden causar irritació a la pell o als ulls –concentrats i al manipular-los directament- no apareixen qualificats de cancerígens o tòxics greus. Entre els que estan per davall el límit s'hi troben, entre d'altres, l'estany, restes d'isocianat de toluè o els seus productes derivats (poliurees).

Pel que fa a l'ecotoxicitat, la mostra ha donat un resultat negatiu, el que significa que no afecta el medi ambient ni als animals. Tot i això, la Direcció General de Recursos Hídrics establirà els controls i analítiques necessàries sobre els pous veïns.
Aquestes analítiques tenen dos objectius principals: per una banda, veure el possible nivell de toxicitat de l'aigua del pou per tal d'identificar un perill per a la salut de les persones i el medi ambient que pogués estendre's als pous dels veïns. D'altra banda, identificar si s'havien abocat productes de què encara es troben emmagatzemats en bidons a la nau.

Cal recordar que, en conèixer els fets, el passat 30 de juliol, la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, va obrir diligències i establir la mesura cautelar de tancament i precinte de les instal·lacions. A més, atès que el pou de l'interior de la fàbrica podia ser motiu de perill, coordinadament amb la Direcció General de Recursos Hídrics es va decidir el seu buidatge de forma preventiva.

La primera vegada es va extreure 13.000 litres per part de l'empresa autoritzada, que es troben emmagatzemats i precintats a la mateixa nau. La resta de líquid, en veure que el pou tenia més capacitat de la que inicialment es calculava, es va transvasar a uns dipòsits soterrats que hi ha al pati exterior, després de comprovar que estaven en bon estat. Allà s'hi han dipositat uns altres 24.000 litres, el que suposa que en total ja se n'han extret 37.000.

Els tècnics del Servei de Residus supervisen les tasques de buidatge de la nau i els residus acumulats en l'interior que l'Ajuntament va adjudicar subsidiàriament i que seran transportats a la península. Totes les actuacions que s'han dut i es duran a terme des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori es fan de manera subsidiària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per teresa, fa mes de 4 anys

no es bo pel consum humà però si pel medi ambient? em sembla estrany, la veritat

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente