algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Onada de peticions per ingressar a l’Institut Ramon Llull

Santa Margalida, Porreres, Algaida i Capdepera expressen la voluntat política de suplir el buit que hi deixarà el Govern

23074
El cap de l’Executiu, el dia que assistia a la processó de la Beata, a Santa Margalida, just abans de saludar Antoni Pastor. | N. RINCON

Manacor no serà l'únic municipi de Balears que ingressarà a l'Institut Ramon Llull, la institució pública que s'encarrega de promoure i difondre la llengua i la cultura catalanes més enllà dels territoris on és pròpia. Santa Margalida, Porreres, Capdepera, Artà, Algaida i altres pobles han expressat també, com Manacor, la voluntat política d'entrar-hi. Els dos problemes dels consistoris són ara les limitacions pressupostàries de les entitats locals i trobar la fórmula legal més adequada per entrar en un ens que es dissenyà (jurídicament) pensant en les administracions autonòmiques.

Els ajuntaments que fan comptes sol·licitar l'ingrés a l'IRL comparteixen motius ideològics: el rebuig a l'anunci del conseller Rafel Bosch d'abandonar la institució, cosa que interpreten com l'enèsima agressió del Govern al català, i la consegüent "necessitat de defensar la nostra llengua". El batle de Santa Margalida, Miquel Cifre, admet que encara no s'ha posat en contacte amb cap dirigent de l'IRL, però assegura que està "fermament decidit" a demanar-hi l'entrada. El Consistori aprovarà en el proper ple una moció que legitimi l'equip de govern a emprendre les accions necessàries per fer-ho. "No aprovarem mocions testimonials que quedin en paper banyat, volem implicar-nos-hi de facto, participar-ne en la gestió. [...] Veim atacs de l'extrema dreta i hem de defensar-nos", hi insistí Cifre, un dels batles més crítics amb la línia ideològica de l'Executiu de José Ramón Bauzá.

Rafel Fernández, primera vara de Capdepera, posà també l'èmfasi en les dificultats jurídiques que podrien sorgir a l'hora de trobar la fórmula legal per ingressar-hi. Jaume Alzamora, el batle d'Artà, estima que la solució podria ser crear una xarxa de municipis adherits, el mateix que han fet els pobles i ciutats del País Valencià que actualment en formen part. Els batles de Porreres, Bernat Bauçà, i Algaida, Xesc Miralles, expressaren també la intenció d'entrar-hi.

Divisió política?

De moment, sols han transcendit que tenen la intenció d'entrar al Ramon Llull consistoris governats per partits distints del PP. Hi ha socialistes, independents, convergents, Pastor i els seus. Pot donar-se per fet que Petra, Santa Maria o Esporles, en mans del PSM, faran també passes per entrar-hi. Es pot preveure -si les condicions econòmiques i jurídiques ho fan possible-, per tant, una onada de municipis demanant-hi l'adhesió.

Caldrà veure si algun consistori popular s'hi afegeix. Els antecedents més immediats que podrien ajudar a preveure com aniran les coses són els de les votacions a la llei de la funció pública, la que arracona el català a l'Administració. Aleshores, el PP actuà dividit: per una banda, hi havia els batles i regidors que, fos perquè així ho consideraven o forçats per José Ramón Bauzá, votaren en la línia del president de la formació, partidaris de rebaixar l'estatus legal del català. Alguns regidors es desmarcaren d'aquesta línia. Són els que, en els plens, o bé feren vots particulars (Sencelles, per exemple) o preferiren sortir de la sala per no votar contra la llengua pròpia. A Artà, on dia 27 de novembre es va votar una moció per demanar al Govern que reconsideràs la decisió de sortir del Llull i on s'avalava impulsar una xarxa de municipis balears que hi ingressin, l'únic regidor del PP que hi era present se'n va abstenir.

Cal tenir en compte, així mateix, els consistoris que tenen un batle del PP sostingut per edils d'altres formacions polítiques, com a Sineu o Sant Joan, per exemple. Dins aquest grup, també hi entren els ajuntaments amb un govern format únicament per membres de PP però en minoria, com a Llubí. Basta dir que a les façanes dels tres ajuntaments esmentats hi ha un llaç quadribarrat, un senyal de rebuig a les polítiques de Bauzá contra el català.•

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Espanyolisme és feixisme, fa mes de 10 anys

Linguistic Apartheid at Balearic Schools

Nationalistic Spanish government continues its policy of language suppression in the Balearic islands. The government has completely eliminated Catalan language immersion in elementary and secondary schools.

Valoració:0menosmas
Per We are not spanish. FREEDOM FOR BALEARIC ISLANDS, fa mes de 10 anys


https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1

Support the People of Catalonia in their effort to decide their own future

Petició per a Obama i la Casa Blanca.

Valoració:3menosmas
Per Berenguer, fa mes de 10 anys

Bubotes, el millor dels mecanismes és no tornar pus mai a deixar que el PP es faci amb el Govern.

L'ha votat 1/3 del cens. Els altres 2/3 són responsables d'organitzar-se i evitar un desastre com el que estam visquent.

UNIÓ CONTRA EL PP

FORCEM JA LES ELECCIONS I DESFEM-NOS-EN.

Valoració:18menosmas
Per bubotes, fa mes de 10 anys

Ajuntaments de Mallorca, ara és la nostre!! si el president que es va votar sols te capacitat per actuar com una titella dels desitjos polítics i mediàtics del centre ...no deixem que la col·laboració amb Institut R.Llull es trenqui. No se quins mecanismes hi pot haver, però cal buscar-ne ja que aquests elements que ens manen sempre estan de cacera disparant a tot allò que faci olor a català

Valoració:11menosmas
Per Francesc, fa mes de 10 anys

Ens han declarat una guerra ideològica, una guerra catalanicida.

El que està clar és que, de tot açò, en sortirem més conscients de ser qui som, en sortirem més forts, més dignes, organitzats i mobilitzats.

O açò, o no quedarà un rastre d'allò que som.

Per jo que aquests de la FAES l'han cagada amb noltros. O és que ja ho donen tot per perdut i només juguen a la desesperada, a veure si aquest darrer cartutx funciona.

Valoració:7menosmas
Per Mascarat, fa mes de 10 anys

La decisió del govern de Juan Ramon Bauza de sortir de l'Institut Ramon Llull és un estímul per seguir lluitant per la llengua i la literatura catalanes des d'altres àmbits que no siguin els oficials i institucionals, sobretot si estan governats pel pp o pel psoe. No vull res d'aquests dos partits, jo.

Valoració:8menosmas
Per setrill, fa mes de 10 anys

I que fara l´Ajuntment de Sa Pobla? ´Recolzarem la petició D´Albopás

Valoració:8menosmas
Per FREEDOM FOR BALEARIC ISLANDS, fa mes de 10 anys

https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1

Support the People of Catalonia in their effort to decide their own future

Petició per a Obama i la Casa Blanca.

Valoració:13menosmas
Per maria, fa mes de 10 anys

Resistim!

Valoració:17menosmas
Per capd'allà, fa mes de 10 anys

Maisurt, Jeroni Salom té massa por a perdre la cadira, crec que és un home sense ideologia pròpia, només diu el que volen que digui, igual com Bosh

(Perdoneu però algú ho havia de dir!!)

Valoració:22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente