algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Les retallades a l’Hospital de Manacor, ajornades

Castro diu que es fan per “evitar un impacte major” . Els responsables d’Urgències que van dimitir s’hi reincorporen. Els batles de la comarca de Manacor s’han de reunir avui amb els treballadors

26476
La protesta es repetirà cada dia a les 15 hores, davant l'hospital de Manacor. | A. Bassa.

El Govern ha decidit fer marxa enrere i ajorna "unes setmanes" l'aplicació de les retallades que ahir havien d'entrar en vigor a l'Hospital de Manacor. La consellera de Salut, Família i Benestar Social, Carmen Castro, explicà que "per evitar un impacte major" revisarà les mesures i elaborarà "un document" amb els metges.

Així respon Castro després de la manifestació espontània de dimarts de 200 professionals del centre i la dimissió del cap d'Urgències, Pere Serra, i del cap de secció, Joan Bennàssar. Després de la trobada d'ahir horabaixa de més de dues hores entre la consellera i els responsables de l'Hospital, Castro es comprometé a consensuar quines seran les especialitats que reduiran el nombre de professionals a Urgències, que, segons el pla d'ajust, ha de passar de 20 a 15 facultatius de guàrdia. A més, Serra i Bennàssar accediren a reincorporar-se als seus llocs de feina. El deute de la clínica supera els 40 milions d'euros.

Així ho explicà ahir Castro durant una roda de premsa d'urgència, convocada a les sis del capvespre, després que al matí defensàs l'aplicació de les mesures perquè, "si continua augmentant la despesa i generant-se dèficit, el sistema sanitari podria entrar en col·lapse". Hores més tard, reconegué que "hem de parlar un poc més amb els metges" i que caldrà que la proposta d'ajusts de facultatius sigui aprovada també pel Patronat de l'Hospital, que es convocarà en breu.

Els metges, prudents

El Sindicat de Metges (Simebal) reaccionà amb prudència a l'anunci de Castro de suspendre temporalment les rebaixes. "Ens sembla bé que es revoqui l'ordre, però esperarem a veure la jugada", advertí Pedro Guiscafré, delegat sindical de Simebal a Manacor. Guiscafré manifestà que l'assemblea dels treballadors del centre que s'ha de dur a terme avui dematí "avaluarà" el nou escenari. "Nosaltres sempre hem estat disposats a asseure'ns amb el Govern per parlar de possibles canvis", recordà.

En qualsevol cas, el delegat sindical valorà positivament que de moment "tot torni a quedar com estava: amb el mateix nombre de facultatius i el mateix equip de guàrdia a Urgències". "La nostra voluntat era que s'anul·làs l'ordre i, de moment, ho hem aconseguit", afegí.

La reculada de l'Executiu, això no obstant, no farà canviar l'agenda que els metges havien previst per avui. A les 8 del matí ha de tenir lloc una nova assemblea a la sala d'actes de l'Hospital i una hora i mitja més tard han de presentar-se a l'Ajuntament de Manacor per reunir-se amb el batle d'aquesta localitat i amb els d'altres municipis veïns. Antoni Pastor, primer edil de Manacor, ja assistí a una primera assemblea que els professionals feren ahir.

Malgrat que la protesta més contundent i dura va tenir lloc dimarts, prop de 200 professionals es tornaren a manifestar ahir davant el portal del centre per expressar la disconformitat amb les retallades. Els treballadors feren renou amb casseroles, xiularen, exhibiren pancartes contràries als "reajustaments" i demanaren la dimissió del gerent. Això, emperò, passà a les tres del capvespre, quatre hores abans que Carmen Castro anunciàs que les mesures se suspenien.

De tota manera, la tensió entre professionals mèdics i la gerència de la clínica és notable. Els empleats s'han queixat que els directius no els permetessin utilitzar la sala d'actes del centre per dur a terme, ahir dematí, una assemblea. També critiquen que s'hagin assabentat de les minves "per correu electrònic, sense que ningú no donàs la cara". Altres professionals denunciaren pressions "de dalt" perquè no assistissin a la casserolada.

Aquests no són els únics motius de discòrdia entre els treballadors i els directius del centre. La presència d'agents de la Policia Nacional al complex hospitalari fou igualment interpretada pels metges com "una provocació". En la roda de premsa que oferí l'horabaixa amb la consellera de Salut, Rafael Santiso digué que dimarts es requerí la Policia "perquè no es registrassin incidents".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 12 anys

Xisco, no entens res. Precisament es queixen perquè les retallades no els permeten d'atendre els malalts. El cap d'urgències va dimitir per no poder garantir un servei digne. Si creus que la manca de mitjans pot causar la mort d'una pesona, voldries ser-ne responsable i còmplice? I tot això perquè no es retalla on toca, que és per les altes esferes.

Valoració:5menosmas
Per xisco, fa mes de 12 anys

Hi ha tanta hipocresia, pareix mentira que juguen amb les persones malaltes, posan els seus interesos per damunt de les prioritars morals, que es possin a treballar ja, i que es deixin de beneitures,
Perdo per les faltes de ortografía es que soc un castellano parlant.

Valoració:-4menosmas
Per hendroid, fa mes de 12 anys

A això li dic jo saber agafar per "allà on no sona" i fer siular (ho dic així perquè no vull que se m'esborri el comentari per llenguatge inadequat).

Estic content, a veure si ara hi ha algún tipus d'efecte dòmino, que no domés la sanitat de les Balears està fotuda!

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente