cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

“Els torrents de les Illes ja tornen a estar en risc d’extinció”

GADMA adverteix sobre el perill que les màquines pesants facin malbé els llits naturals davant el nou pla de neteja anunciat pel Govern balear

54724
GADMA ja va denunciar al 2008 davant el Seprona la neteja del torrent de Solleric per considerar·la massa agressiva amb l'ecosistema. | M.NADAL

El Govern de les Illes Balears preveu invertir, abans de final d'any, 4 milions d'euros en la xarxa de torrents de les Balears. El que en principi sembla una bona notícia preocupa molt els moviments conservacionistes, que han llançat la veu d'alarma davant el temor que les màquines pesants tornin als cursos dels torrents de Mallorca i n'afectin els drenatges naturals i ecosistemes. El Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA) adverteix sobre els riscs de les actuacions faraòniques que ja van fer malbé torrents com el d'Almadrà, al pas per Lloseta, i el de Solleric, al pas per Consell, el 2008. Per això, prepara un dossier complet que lliurarà a final d'aquest mes al conseller de Medi Ambient i Territori, Biel Company, amb l'objectiu de frenar les actuacions previstes i substituir-les per altres de més sostenibles.

GADMA sol·licita, a més, al Govern balear que protegeixi tots els torrents de Mallorca per evitar que en continuï el deteriorament, ja que són elements naturals d'especial interès. Actualment, només els torrents de la Serra estan emparats sota la figura del PORN, però queden desprotegits quan en depassen els límits. "A Mallorca, com tothom sap, no hi ha rius i són precisament els torrents els elements de paisatge habituals que connecten de qualsevol manera la Serra amb la planura de l'Illa i donen a la contrada un aspecte geogràfic singular i sobretot necessari", diu el portaveu de GADMA, Bernat Fiol, qui assegura que "els torrents a Mallorca estan en perill d'extinció gràcies a les polítiques que s'han dut a terme en els darrers anys".

Perills

La utilització de maquinària pesant en les actuacions, la retirada dels filtres naturals dels llits, la destrucció dels hàbitats naturals i l'afectació de la fauna, la fonamentació de llits i parets, la modificació dels cursos naturals i els abocaments d'aigües brutes són les qüestions que més preocupen GADMA, atès que és a punt de començar la neteja dels torrents de Solleric, Marranxa, l'Estret i Rafal Encès, que el Govern balear ja ha adjudicat per un import de 121.000 euros.

GADMA no carrega només contra la classe política balear, sinó que també en responsabilitza els tècnics, que no han de consentir que el polític s'equivoqui. Recorden, així mateix, les invasions directes que sofreixen els torrents de les Illes pels abocaments directes d'aigües depurades i enderrocs, i per les construccions il·legals consentides en els seus marges de seguretat.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.