cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.6°

La Serra enceta una temporada de bolets tardana

Les darreres pluges i les temperatures càlides comencen a afavorir ara l’aparició de les espècies primerenques

127584
Les darreres pluges i les temperatures càlides comencen a afavorir ara l'aparició de les espècies primerenques. | S. CASES

Encara que bolets n'hi ha tot l'any (sempre que hi hagi suficient humitat), la tardor dispara en milers d'aficionats l'avidesa per anar al bosc o a la garriga a cercar aquests preuats fruits de la terra. Tanmateix, el temps no sempre hi acompanya. Les pluges escasses d'enguany, almenys fins aquesta setmana, i un principi de tardor particularment sec i calorós no han propiciat l'esclat d'espècies en les dates habituals. Això no obstant, els boletaires encara no volen renunciar a la temporada i pensen que, amb les pluges caigudes i si no fa gaire fred, encara poden sortir moltes espècies pròpies d'aquesta època abans que arribi l'hivern i proporcionar una bona temporada als aficionats. De fet, aquest cap de setmana ja han aparegut un bon nombre d'espècies pròpies de principi de tardor, moltes de les quals són comestibles.

Diversitat

Carles Constantino, de la secció micològica del Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller, assegura que "aquest cap de setmana hem pogut recollir en alguns boscos de la serra de Tramuntana més de 25 espècies diferents i es pot dir que encara no hi ha hagut l'esclat". L'expert afirma que "tot s'ha retardat, però amb la humitat existent en algunes zones i atès que no fa fred n'esperam una bona diversitat".

Entre els bolets que ja es poden veure pels boscos de la serra de Tramuntanao que sortiran en les properes setmanes, a més del cercat esclata-sang, encara escàs però ja present en algunes zones favorables, s'hi troben des de diferents castes de pixacans comestibles dels gèneres Suillus, Boletus o Leccinum fins a les primers blaves de diferents castes (com per exemple Russula olivacea, Russula grisea o Russula delica). També ja han comparegut algunes Amanita, gènere que inclou tant espècies comestibles com tòxiques.

Els experts recorden que en una tardor "normal" també tocaria recollir els picornells, anomenats a Sóller cama-seques (Cantharellus alborufescens), i les gírgoles de card (Pleurotus eryngii), i fins i tots els grans apagallums ( Macrolepiota procera) i la gírgola d'alzina (Armillariella mellea), entre d'altres. Fins i tot ja s'han trobat en algunes zones de la Serra els primers negrets d'alzinar (Tricholoma), malgrat que aquestes varietats siguin més tardanes, quan baixen les temperatures.

El fet és que els aficionats als bolets són de cada vegada més a l'Illa. Es pot dir que la difusió d'aquesta afició -més enllà de l'antic costum de recollir esclata-sangs pràcticament com a única espècie- va néixer sobretot a Sóller gràcies a les activitats divulgatives iniciades en els anys 80 pel Museu Balear de Ciències Naturals, que aconseguí que en pocs anys la institució es convertís en un referent d'aquest tema a les Illes. Actualment, encara existeix aquesta iniciativa gràcies a la potent secció micològica que combina els estudis científics sobre fongs amb l'afició popular de recollir-ne i menjar-ne.

 

Molt interès per aprendre més sobre aquest món

Un any més, a Sóller, el Museu de Ciències Naturals ofereix aquesta tardor activitats relacionades amb aquest món dels bolets, com un curs d'iniciació a la micologia balear, que va començar divendres amb una gran participació de públic. Es tracta d'un curset d'iniciació amb sessions teòriques i pràctiques sobre els aspectes més bàsics de la micologia i que fa especial referència a les espècies més comunes de les Illes Balears.

En les properes setmanes, també esperen que tinguin l'èxit habitual la tradicional jornada micològica de tardor, que es farà el proper dia 12 de novembre, i les diverses excursions micològiques guiades per experts de l'entitat.
Any rere any, la secció micològica del Museu organitza no només aquestes activitats, sinó també altres de similars a altres municipis de l'Illa, ja que l'interès pels bolets és cada vegada més gran.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.