algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Martina Gelabert accepta 4 anys i 6 mesos de presó

El judici contra l'exrecaptadora de tributs de Sineu queda vist per a sentència després de l'entesa entre les parts

55008
Martina Gelabert acompanyada pel seu misser arribant a l'Audiència.

L'exrecaptadora de tributs de l'Ajuntament de Sineu Martina Gelabert finalment es va declarar ahir culpable d'un delicte de malbaratament de doblers públics i acceptà una condemna de quatre anys i sis mesos de presó per haver fet un desfalc al Consistori de 880.000 euros. També es mostrà conforme amb una inhabilitació absoluta de deu anys, a més d'haver de tornar els doblers emprats. El seu fill Jordi Joan Riutord, en canvi, quedaria absolt d'un delicte de blanqueig de capital.

El judici, duit a terme a l'Audiència Provincial de Palma, fou un vist i no vist perquè el Ministeri Fiscal, l'acusació particular -l'Ajuntament de Sineu- i el misser que representa els interessos de Gelabert ja havien arribat a un acord previ. Ahir només es comunicà al tribunal i es féu oficial. Ara, cal que els magistrats dictin sentència, que serà ferma. Gelabert, llavors, queda a l'espera de la decisió final dels magistrats i de moment no entra a la presó. Cal recordar que l'exrecaptadora ja fou privada de llibertat per aquesta causa prop de dos mesos, entre abril i juny de 2006, i que aquest temps se li descomptarà de la condemna.

Doblers a tornar
Gelabert, que s'ha declarat en fallida, hauria de tornar a l'Ajuntament els 880.000 euros que en va sostreure. El Consistori, però, ja ha recuperat 369.492 euros del Banco de Crédito Balear -ara Banco Popular. Aquesta entitat fou condemnada per responsabilitat passiva en la malversació. L'execució d'aquesta sentència està pendent d'un recurs de cassació. El municipi també rebrà els 230.000 euros que Gelabert diposità com a fiança el juny de 2006 per poder sortir de la presó. Així, doncs, quedarien per tornar 280.706 euros més els interessos.

Martina Gelabert començà a treballar a final de 1977 per a l'Ajuntament de Sineu, en el qual desenvolupava tasques de caràcter administratiu i, més endavant, hi aconseguí una plaça de funcionària com a auxiliar administrativa. Exercia tasques com a secretària del Jutjat de Pau, manteniment del padró de vehicles, recaptació de tributs -taxes i impostos-, llicències d'obertura d'activitat, etc. Però era coneguda sobretot pel fet de ser la recaptadora municipal i, com a tal, era ella qui cobrava en efectiu els pagaments efectuats pels contribuents a la Sala. També havia d'anotar aquests pagaments als llibres municipals i controlar la caixa de recaptació, que estava a la seva taula de feina. A més, tenia potestat per decidir com i quan traslladava els doblers en efectiu per dipositar-los als comptes corrents de l'Ajuntament.

L'escrit de conclusions definitives, ratificat per totes les parts, assenyala que Gelabert des de 1991 i fins a final de 2005, amb ànim d'obtenir benefici econòmic, aprofità que tenia accés als fons públics per sostreure'n en diverses ocasions quantitats importants de diners. Els agafava directament de la caixa, a través de reintegraments en efectiu d'un compte corrent del Consistori o amb l'emissió de xecs bancaris contra aquest mateix compte d'una sucursal del Banco de Crédito Balear -ara Banco Popular- a Sineu. Per impedir que els fets sortissin a la llum, l'acusada ocultà i destruí justificants dels pagaments rebuts i dels extractes bancaris del compte corrent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.