Vestits a l'ampla i damunt un remolc estirat per un tractor, l'equip de govern d'Inca es plantà ahir, a mitjan horabaixa, a la plaça del Bestiar per inaugurar una de les fires més esperades de Mallorca, "la millor", segons els inquers. El batle, Rafel Torres, en tallà la cinta i, tal com ja succeí l'any passat, Àngel García -l'únic regidor dels Independents- la recollí i se l'embutxacà. Amb aquest acte, el Dijous Bo quedava inaugurat de manera oficial.
Rafel Torres repetí el que ja ha dit nombroses vegades: que la Sala té la voluntat que el Dijous Bo continuï sent "una barreja de tradició i de modernitat". En aquest sentit, el primer edil destacà les actuacions que ha duit a terme el Consistori per promocionar aquesta diada a través d'internet, mitjançant la creació d'un canal al Youtube i perfils al Facebook i al Twitter.
Tot transcorregué segons el guió previst. L'únic interrogant era saber si els regidors de l'oposició acceptarien el convit del batle i anirien també de pagesos. Finalment, no s'hi vestí ningú. Per cert, tant la regidora de Cultura, Maria Payeras, com l'edil d'Hisenda, Lluís Ferrari, s'hi presentaren amb vestit i amb corbata, respectivament.
La volteta que solen fer les autoritats començà a la plaça del Bestiar mateix. S'hi concentren la majoria de mostres d'animals -porc negre, mules i someres, tota casta d'aviram, vedells, etcètera. El recorregut passà després per la plaça de Mallorca, on forners i pastissers encara muntaven la gran coca de quarto. Es preveu que avui se'n serveixin bocins a 25.000 persones. Les autoritats continuaren la ruta cap al mercat pagès i cap als carrers del centre i l'acabaren a la sala d'exposicions de la Quartera, on procediren a lliurar els premis d'arts plàstiques Dijous Bo 2010.
Dimecres consolidat
Encara que la fira gran i tradicional és avui amb el multitudinari Dijous Bo, Inca ja era ahir un autèntic formiguer de gent. El Dimecres Bo està plenament consolidat i, any rere any, guanya nous adeptes: s'estimen més visitar la ciutat el dia abans de la gran festa. Els milers de persones que eren a la capital del Raiguer tingueren ocasió de recórrer el mercat pagès, situat a la zona més cèntrica de la ciutat i un dels atractius del qual és que tots els venedors duen el vestit mallorquí típic. El segon requisit per poder-hi muntar una paradeta és que només s'hi venguin productes d'alimentació, eines agrícoles i articles manufacturats i artesans. Creat l'any passat, l'Ajuntament hi ha afegit enguany més carrers per poder donar cabuda a les nombroses sol·licituds de comerciants que han demanat per instal·lar-hi un estand. Així mateix, s'inauguraren la mostra de comerços d'Inca, a la plaça de la Llibertat, i nombroses exposicions organitzades per entitats civils. Les paradetes del Dijous Bo tindran avui obert des de les deu del matí fins a les vuit del vespre.
Porc negre mallorquí, qui en dóna més?
La plaça del Bestiar d'Inca va acollir ahir migdia la tradicional subhasta de porc negre mallorquí, un clàssic del Dimecres Bo i una prova de la qualitat pagesa de la que es coneix com la Fira de Mallorca. Sols es duen a terme dues subhastes selectes d'aquestes característiques a l'Illa: la primera per maig, coincidint amb la Fira de Sineu, i la d'ahir, pel Dimecres Bo, a Inca. S'hi posaren a la venda 15 corrals, 18 porcastres i 5 verratells seleccionats per a criança, que arribaren a preus d'entre 140 i 240 euros cada exemplar. Aquest acte tornà a la plaça del Bestiar amb la resta d'animals que integren la mostra ramadera, després de les obres de reforma a què va ser sotmès aquest espai ara fa un any.
A partir de les dotze del migdia, pagesos vinguts de tot Mallorca es varen inscriure formalment en la subhasta a la plaça del Bestiar per iniciar-hi les licitacions, mitja hora després, amb un preu de sortida de 100 euros i increments de 5 en 5 euros. La venda, dirigida per Jaume Jaume, tècnic de l'Institut de Biologia Animal de les Balears, durà a penes mitja hora. El corral que assolí un preu més elevat va ser el número 15 de l'explotació de Na Bou, dels Llombards de Santanyí i propietat de Miquel Vidal Mas.
Sopars als cellers, copes i bulla al carrer
Un any més, els cellers i els restaurants d'Inca eren plens de gom a gom durant la nit del Dimecres Bo. Ni el fred ni l'amenaça de pluja no descoratjaren els milers de visitants que va tenir la capital del Raiguer per celebrar la vigília del Dijous Bo, la fira de totes les fires. Els cellers oferiren al públic dos torns, un a les 21 hores i l'altre a les 22.30, i els plats mallorquins més tradicionals, com ara el frit de me, el llom amb col i la porcella, eren els més demanats. A causa de les complicacions meteorològiques, els restaurants descartaren la idea de servir a les terrasses, com sí que s'havia fet en anys anteriors, i això provocà que molta gent quedàs sense taula, perquè la majoria d'aquests establiments ja no acceptava reserves des de feia un mes.
Joves
A partir de mitjanit, la ciutat va esdevenir territori dels joves a la recerca de diversió i els pubs estigueren oberts fins a les sis de la matinada, moment en què els serveis de neteja s'obriren pas.