algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Tres parròquies, condemnades a pagar l'IVA

Les esglésies de Nostra Senyora dels Àngels de Pollença, Sant Miquel de Felanitx i Sant Joan Baptista de Son Servera han d'abonar 86.130, 165.411 i 73.012 euros respectivament

45142
Façana de l'esglèsia de Sant Miquel de Felanitx. | R.F.

Tres esglésies de Mallorca hauran d'abonar més de 324.000 euros en concepte d'IVA a Hisenda. La Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB ha desestimat els recursos que les parròquies de Sant Joan Baptista de Son Servera, Nostra Senyora dels Àngels de Pollença i Sant Miquel de Felanitx varen interposar contra l'Administració General de l'Estat. Cap de les tres no estava d'acord amb un recurs que el març de 2008 va resoldre el Tribunal Econòmic Administratiu Regional de les Illes Balears (TEARIB) en què es rebutjava una reclamació que entre març i maig de 2007 formularen les tres parròquies per tal de quedar exemptes del pagament de l'IVA en relació a unes obres que havien de realitzar als respectius temples.

La quantia d'IVA que volien evitar pagar la fixaren per a l'església de Son Servera en 73.012 euros; per a la de Pollença, en 86.130,64 euros i per a la de Felanitx, en un total de 165.411,20 euros. En el cas de la parròquia de Sant Joan Baptista, l'actuació que es volia dur a terme era a l'edifici conegut com a església Nova. En canvi, a Nostra Senyora dels Àngels eren millores al temple parroquial, i en el cas de Sant Miquel, en un immoble de la seva propietat.

La Santa Seu i l'Estat central

Segons consta en les sentències, es pot dir que el Tribunal Econòmic, en la resolució de 2008, considera que a partir de gener de 2007 i en virtut de la renúncia efectuada per la Santa Seu a una sèrie d'exempcions tributàries de què gaudia, entre les quals l'entrega de béns subjectes a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), el Ministeri d'Economia i Hisenda dictà una ordre el 28 de desembre de 2006 per la qual estableix l'abast i els efectes temporals de la supressió d'aquesta exempció. Es veu que a partir d'aquest acord entre els dos estats, com també per l'ordre ministerial al·ludida, en els casos d'obres que no han obtingut el reconeixement de l'esmentada exempció abans de 2007 s'entén que aquestes queden incloses en la renúncia. És a dir, que se'ls aplica el nou règim subjecte a l'impost.

Controvèrsia

El punt de controvèrsia en els tres casos rau a aclarir si en el cas en què se sol·liciti l'exempció de l'IVA corresponent a l'entrega de béns i immobles per a entitats de l'Església catòlica abans de 2007 resulta aplicable el règim normatiu vigent fins al 31 de desembre de 2006, o el posterior. Les sentències que no admeten cap altra mena de recurs expliquen que, en les peticions que les parròquies presentaren l'any 2006, els treballs d'ampliació i rehabilitació estaven pressupostats sense que constàs que s'haguessin iniciat. Això indicaria que es tracta d'obres no realitzades a data de gener de 2007. Apunta, així mateix, que atès que les peticions s'efectuaren a finals de 2006 i que el gener de 2007 ni les obres no estaven realitzades, ni tampoc no s'havia reconegut l'exempció de l'impost, aleshores no és aplicable el règim anterior.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dies ira: cap a l'infern qui no s'espavil·la, fa mes de 13 anys
Bonjesuset aquests governants no mereixen ni un funeral de tercera.
Valoració:1menosmas
Per Toni Parreta, fa mes de 13 anys
Amb lo que costarà la visita del papa a Barcelona, poden pagar l'iva i altres còses.
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente