algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Els agricultors de sa Pobla ja han perdut les rialles

Més d'una trentena de tractors deixaren ahir de treure patates per sortir al carrer i demanar a l'Executiu que pagui les ajudes pendents del temporal de 2008

117578
Avisen que un 40% de la producció de patata primerenca s'hauria perdut pel mal temps. | mp

Els pagesos de sa Pobla sortiren ahir al carrer, deixant la feina en plena campanya d'exportació de la patata, amb un missatge clar: reivindicar el pagament pendent de les ajudes promeses per la Conselleria d'Agricultura i Pesca pel temporal de l'any 2008. Més d'una trentena de vehicles, convocats per Asaja Balears, començaren la tractorada per la ronda del municipi fins a arribar a l'oficina comarcal de la Conselleria, on registraren un escrit dirigit a la titular del departament, Mercè Amer, en què també reclamen l'anàlisi de les pèrdues per les adversitats climàtiques de principi de 2010. Així mateix, insten a prendre mesures per pal·liar els danys pel mal temps.

"Només s'han pagat la meitat de les ajudes i ens pareix un greuge comparatiu entre els pagesos", asseverà el president d'Asaja, Biel Company. A més, expressà que "no hem volgut anar a Palma, però avui volem mostrar les dents i deixar ben clar que tenim problemes amb les patates". El representant de l'organització insistí a demanar "sensibilitat al Govern, especialment al president Antich i al conseller Manera", i manifestà preocupació per la cobertura de les assegurances de les collites.

Pèrdues

Des d'Asaja Balears, valoraren que "la mitjana de danys serà de prop d'un 38% damunt la producció acabada" per les inclemències meteorològiques. "Les nevades van ser sagnants i els pagesos hagueren de regar 12 i 13 hores durant quatre dies", explicà Biel Company. "Això no són estimacions, són els perjudicis reals als nostres camps", sentencià el president d'Asaja Balears. En xifres, Company precisà que "cada setmana se'n solen treure uns 4.500 quilos per quartó, mentre que ara només en són 2.100". D'aquesta manera, s'espera que n'hi hagi 14.200 tones menys, que suposarien unes pèrdues econòmiques properes als tres milions d'euros, segons els càlculs de l'associació agrària.

Partides des de Madrid

Això no obstant, Biel Company va remarcar que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha habilitat una primera partida d'ajudes per a la patata primerenca del municipi de sa Pobla. Company titllà de "lamentable" que des de Madrid s'aprovin aquestes subvencions. Reconegué així "els greus danys ocorreguts", mentre que "des de la nostra comunitat autònoma es qüestiona aquesta realitat i es juga en contra dels interessos dels pagesos de les Illes Balears".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Es Jai de sa Barraqueta, fa mes de 14 anys
Patata Poblera = fosfats + nitrats + aigües contaminades + fems. En vols??? Anau a fer punyetes, apreneu l'ofici de pages, deixau el de químic i aturau-vos de plorar.
Valoració:-3menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 14 anys
També el preu de la patata novella està alt.

MercaBarna: mínim 0'35, màxim 0'60, mitjana 0'50
MercaMadrid: mínim 0'60, màxim 0'69, mitjana 0'62
MercaPalma: no ofereix preus de cap artícle.
Valoració:3menosmas
Per Visca la repartidora i la mamella, fa mes de 14 anys
Acabaran sense dents de tant mostrar-les.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente