Passaven les nou i quart del vespre quan Jaume Torrandell, en Mosca Petit, aconseguí escalar els vint metres de fusta ensabonada que amidava el pi de Sant Antoni. Just en aquell moment, la plaça Vella embogí amb crits d'eufòria després de l'espera de tota la jornada. Jaume Torrandell comptà amb l'ajuda del seu germà Miquel Àngel, que havia aconseguit escalar-lo nou cops. Així doncs, el pi de Sant Antoni ja torna a presidir la plaça Vella, on quedarà fins al proper Dimecres de Cendra. Llavors el retiraran i de la llenya en fabricaran les espases amb les quals els moros i cristians batallaran el dia de la patrona, per la Mare de Déu dels Àngels.
De la festa d'enguany destacà la llarga espera per poder començar a enfilar-s'hi, ja que els pollencins que l'entraren a la plaça hagueren de dedicar-s'hi més hores del previst a causa de la llargària del tronc, que segons algunes fonts feia més de 22 metres. Això no obstant, cal dir que en comparació a altres anys aquesta vegada s'escalà amb força rapidesa. La festa del pi de Sant Antoni, però, havia començat a mitjan matí, quan hagueren acabat les tradicionals beneïdes. Va ser llavors que la riuada de gent, acompanyada dels xeremiers, partí cap a la finca de Ternelles a cercar l'arbre. Allà, l'Ajuntament convidà a dinar els que hi havien pujat i els oferí pa, olives, arengades i altres companatges. Tampoc no hi faltaren ni el vi ni el mesclat. Tot i la festa del pi, la tasca de pujar-lo és complicada, perquè els carrers estrets del municipi dificulten la feina dels valents que el traginen amb l'ajuda d'un carro i la força de les pròpies mans.
Accident i vandalisme
Baixar el pi des de Ternelles i, sobretot, passejar-lo pels carrerons de Pollença pot ser perillós. Són moltes les vegades que hi ha hagut algun accident. Enguany, per desgràcia, n'ocorregué un altre. Miquel Ramon, regidor de Festes de l'Ajuntament, sofrí l'amputació de part de dos dits d'una mà quan intentà que un dels participants de la festa no prengués mal. La matinada de diumenge ja s'havia registrat un acte vandàlic: algú havia retirat el gall de ferro de la plaça de l'Almoina. Fonts municipals informaren que la peça s'havia localitzat després prop d'un fogueró.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Quant mes impossau menys xerran, no es cap idioma, es un diàlect del castellà, jo abans et feia servir però amb tant fanatic i tanta impossiciò ja no em surt dels collons , no vull que en comparin amb voltros que no teniu gens d´educaciò, sou mès racistes i radicals que els del JONS..........
Sa festa des pollencins ha tornat lo que ha tornat dençà que surt an es diaris.
Me pensava que consumir alcohol en llocs públics (per exemple, al carrer) estava prohibit. Però potser les autoritats se passen pels coons les lleis quan els convé ...
Els pollencins sempre han d'Anar alrevés dels altres, La seva genètica de covarts que fugiren de Pollentia cuant els moros l'hi pegaren foc no ho oblida. Es per això que cuant tot mallorca fa fogueres ells s'enfilen a un arbre!!!
Quanta gent va entrar a cercar el pi? Jo pensava que només n'hi podien entrar 20, clar 20 que no siguin de Pollença. Encara hauré de donar la raó a tots aquells que diuen que els pollencins i pollencines són un xovinistes,
Tant aquesta festa com la dels Moros i Cristians van a pitjor cada any que passa: només hi trobes gent engatada, brutor i vandalisme. A la dels Moros i Cristians, no entenc que els propis participants vagin tota l'estona bevent i tirant-se pel damunt el mesclat. Les famílies ja no podem anar-hi, ja que és perillòs pels nins. Caldria posar-hi ordre: cofradies, recorreguts amb tanques... Sí a les festes populars, prou "botellots"!
El Pi de Sant Antoni, ja no és una festa, sinó una concentració de veure qui s'engata més. Sé que no és fàcil fer-ho canviar, però teniu un parell d'idees a fi d'adreçar una mica aquest dia tan important per Pollença: 1) S'hauria de constituir una cofradia dels que estiren el pi i que no tastessin l'alcohol i que actuassin amb seny. 2) Prohibir els petards, ho és que voleu ENCARA que passin més desgràcies ?
Una festa "popular" al voltant de l'alcohol i la violència que aquest produeix,. Un exemple del que és la festa avui en dia fomentada pels poders públic. Una vergonya per un poble com Pollença allà on els padrins no recorden que ells es divertien així. Ahir matí a sa Pobla encara hi havia joves fent "botellón" davers les 9 i mitja, una altra vergonya. Les festes "populars" sense l'alcohol no són festes avui en dia i els polítics locals i autonòmics fora fer res.