La tradició de Sant Antoni continua ben viva a Mallorca. Milers de persones sortiren ahir al carrer perquè el sant venerat beneís els animals de companyia, de treball i mascotes. Les beneïdes van tenir lloc pràcticament a tots els pobles de la Part Forana i també a Ciutat. Arreu, els responsables parroquials -capellans, rectors i vicaris- van esquitxar amb aigua beneïda els nombrosos i variats animals que els ciutadans van voler encomanar un any més al sant, tot rebent la tradicional estampeta de sant Antoni a canvi d'un petit donatiu. Els infants van ser els que gaudiren més de la festa i en alguns municipis les beneïdes van ser acompanyades de carrosses, com a Manacor i a Muro, una tradició que no se segueix a tots els pobles.
Malgrat la "separació de poders", també seguint la tradició, els batles presidiren amb els capellans algunes de les desfilades, com va ser el cas de Sóller, Andratx, Fornalutx i Llucmajor, entre d'altres. Als pobles del Migjorn, la festa va tornar a tenir un marcat caràcter pagès, amb moltes bísties i carretons, i es veieren, a més, molts vestits a l'ampla. Així mateix, els cavallistes agafen any rere any més proganisme a alguns pobles de Tramuntana, on també es realitzaren, com a Sóller, curses de cintes. Bandes de música, xeremiers, flabiolers i tamboriners no hi mancaren com a acompanyants de dimonis, caparrots i santantonis, tot entre una gran cridadissa d'udols, lladrucs, renellades, bramades i tota casta de sons animals, auntèntics protagonistes de la diada. Encara que el dia no va acompanyar gaire, a tots els municipis el públic no es va voler perdre la festa, ja fos per dur a beneir els animals propis o bé en qualitat d'espectadors. També s'hi veieren alguns residents estrangers portant les mascotes, una mostra d'integració o tal vegada d'atracció per una tradició basada en l'amor cap als animals.
PALMA
Palma també va ser fidel a la tradició i molts ciutadans, acompanyats dels seus animals, desfilaren ahir per davant del rector de Sant Miquel, Toni Góméz, i de les autoritats municipals, encapçalades per la batlessa, Aina Calvo. Obria la desfilada el poni i els agents de la Policia Muntada, seguits de genets i amazones. Allò que més es veié ahir a Ciutat varen ser cans i tot tipus de mascotes domèstiques, com conills, tortugues, granots, hàmsters, fures i fins i tot un porc.
Tancant la comitiva, hi havia un grup de caparrots de l'Ajuntament de Palma, que representaven personatges de contes, i finalment la carrossa de Son Ferriol Beneïdes d'Antany. La festa va ser aprofitada per associacions proteccionistes, que reivindicaren els drets dels animals i denunciaren el tracte que reben en moltes ocasions.
MANACOR
Manacor va tornar a demostrar les arrels pageses i les beneïdes es varen omplir d'animals de tota raça, origen i condició que anaven acompanyats pels seus amos. Com ja és tradicional, centenars de manacorins es dirigiren a la plaça Ramon Llull, on mossèn Andreu Genovard va beneir tots els animals, carros, dimonis i carrosses que varen passar per davant ell. Varen ser unes beneïdes molt participatives, en les quals varen desfilar més d'una vintena de carrosses, que escenificaven gairebé tots els temes de la pagesia. La novetat d'enguany ha estat una nova categoria del concurs, exclusiva per a carros i carretons antics.
Premiats
A més de les escenes humorístiques i pintoresques que es repeteixen any rere any, el més esperat a Manacor són les espectaculars carrosses. En aquesta edició, la guanyadora va ser la que va presentar Guillem des Pou Nou i la varen seguir en la classificació la carrossa Son Ramonell, Ses matances de can Cornet i Sa bugada de Sant Antoni. Això no obstant, el públic situat davant les autoritats, a més de contemplar les carrosses, va poder veure com el batle, els consellers i diputats presents eren obligats a beure herbes i a menjar sopes, a banda d'haver d'escoltar alguna glosa coenta. Aquestes beneïdes, juntament amb el darrer ball dels dimonis, varen posar ahir el punt final a les festes.
MURO
Les tradicionals beneïdes de la localitat reuniren ahir animals de tota casta que desfilaren fins a la plaça de Muro davant la mirada de centenars de curiosos, que no perderen detall de la cita amb sant Antoni. Cavalls, ovelles, cans, periquitos i, fins i tot, àguiles reals foren beneïts pel capellà de la localitat, Pere Fiol. Després de la bendició dels animals, el protagonisme fou per a la vintena de carrosses que mostraren l'originalitat i el treball dels seus autors. Dins la temàtica tradicional, en destacà la plaça dels Abeuradors i el mercat d'un temps. Dins la categoria de lliure, fou aplaudida la recreació de la torre Eiffel amb la comparsa de parisencs de tota classe i la carrosa de l'arc de Sant Martí.