algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

Fre als ametlers morts

Agricultura tracta aquests arbres de prop de 200 hectàrees per prevenir que morin i Mercè Amer anuncia ajudes per ressembrar el Llevant

111822
Durant les properes setmanes, es tractaran més de 200 ametlers. | Joan Sitges - Joan Sitges

La Conselleria d'Agricultura pagarà uns 25 euros per a cada ametler mort a causa del fong que afecta el Llevant, si els propietaris de les terres substitueixen els arbres morts per ametlers joves. Així ho anuncià ahir la consellera d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, durant la visita a la finca Sa Punta de Son Carrió en motiu de l'inici del tractament fitosanitari per prevenir l'aparició del fong en ametlers sans.

Ajudes als agricultors

"Destinarem set-cents mil euros al pla per eradicar aquest fong que ataca la fusta i provoca la mort dels ametlers", explicà Amer. D'aquesta manera, la Conselleria d'Agricultura pagarà cinc euros per a cada arbre mort que els propietaris de les finques afectades arrabassin i vint euros més per a cada ametler nou que sembrin. Aquestes subvencions "es poden sumar a les europees i a les que ofereixen les assegurances", explicà la consellera Mercè Amer. A més, cal afegir aquests ajuts als cent mil euros que Agricultura ha destinat al tractament preventiu amb oxiclorur de coure que des d'ahir s'aplica a l'ametlerar amb possibilitats de recuperació.

La plaga de fongs de fusta ha provocat enguany greus pèrdues al camp de Son Carrió, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar, i s'ha escampat fins als termes de Manacor i de Son Servera. Aquesta plaga ja afecta uns 45.000 arbres i cinc-centes hectàrees. Per això, des de la Conselleria d'Agricultura, tenen clar que "s'hauran d'arrabassar tres-centes hectàrees d'ametlers". Per aquest motiu, el tractament preventiu s'aplicarà durant dues setmanes a dues-centes hectàrees de camp danyat, les zones on encara és possible recuperar els arbres per acabar amb el fong. Així, després d'aquest període de tractament, quan comencin les pluges de primavera, es faran nous tractament fungicides i d'abonament dels arbres, per millorar-ne l'estat sanitari i ajudar-los a superar la malaltia. La consellera d'Acricultura va descriure ahir el pla d'actuació com "el remei a un problema delicat que ha assolit la categoria de compromís de Govern, perquè afecta un cultiu que forma part del nostre paisatge".

27 mil ametlers morts.

El fong que afecta la fusta dels ametlers ha provocat la mort d'uns 27.000 arbres que s'hauran d'arrabassar. Des d'Agricultura, creuen que es podran recuperar dues-centes hectàrees d'ametlerar i, per això, es tractaran durant un any.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per anonimo, fa mes de 13 anys
quina merda
Valoració:0menosmas
Per Joan, fa mes de 14 anys
I de què serveix salvar uns abres si la terra ja és morta? Malament anam, millors que els pagesos deixin les eines definitivament.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente