cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°

Les vaqueries, amb el reciclatge

La Conselleria d'Agricultura dóna suport a una iniciativa de la cooperativa lletera per reciclar els envasos dels medicaments que se subministren a les vaques a les explotacions ramaderes

La Conselleria d'Agricultura ha donat suport a una iniciativa de la cooperativa lletera que recicla els envasos dels medicaments que se subministren a les vaques de les explotacions ramaderes. La consellera Mercè Amer es desplaçà fins a les terres de la possessió de Son Suau, a Manacor, on explicà la importància de disposar dels contenidors que permeten la recollida d'aquests envasos. La visita a aquesta explotació també serví per mostrar el suport d'Amer al sector lleter, que en aquests darrers mesos ha tornat a entrar en crisi a causa de la baixada del preu del litre de llet.

Dificultats
Acompanyada per la directora general d'Agricultura, María José Suasi; el cap de gabinet, Francisco Blasco, i el president del sindicat UPA-AIA, Francesc Mascaró, la consellera reconegué les dificultats que ara travessa el sector. "Des de fa uns mesos, la situació s'ha complicat perquè el preu de la llet ha baixat. Tot i això, des de la Conselleria d'Agricultura feim feina per millorar la situació amb iniciatives com la del formatge amb denominació de Mallorca".

Per la seva banda, Baltasar Martí, propietari de la possessió de Son Suau, també es féu ressò de la mala situació que pateix el sector. "Si dins el 2007 i el 2008 el preu del litre de llet era prou digne, avui tornam a patir les conseqüències dels intermediaris, que incrementen el preu de la llet als consumidors i a nosaltres ens paguen una misèria". I és que els costos d'una explotació ramadera són molts, sobretot si es tracta d'una com la de Son Suau, que té 180 exemplars. "A l'estiu, per la calor, la producció de la llet baixa, però per això mateix hem de tenir unes bones instal·lacions per a les vaques i adaptades a les normatives". Amb tot, Mercè Amer tornà a incidir en la importància de mantenir viu el sector agrari no només com a actiu econòmic, sinó també per mantenir viu, net i en condicions el paisatge de Mallorca, que també serveix d'estampa als turistes.

El sector lleter, al límit

El sindicat agrari Asaja ha tornat a criticar durament la gestió de Mercè Amer al capdavant de la Conselleria d'Agricultura. Segons Asaja, els ramaders lleters de les Balears es troben en una "situació límit i a punt de la suspensió de pagaments" a causa de la crisi que pateix el sector des de fa anys i "per la manca de suport de la Conselleria d'Agricultura". Biel Company, president del sindicat, ha assenyalat que "bona part dels ramaders no han cobrat encara les ajudes corresponents als plans Proalfa i Proagro de 2008", a la vegada que ha denunciat "la inadmissible retallada pressupostària de l'Administració cap al sector". Amb tot, Asaja ha denunciat "les posades en escena o actes de suport folklòric, en lloc de fer efectius els pagaments de les ajudes corresponents a inversions".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.