cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

La Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit aquest dilluns la presentació de les noves paraules que ha incorporat el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC) aquest 2021. Han intervengut en l’acte el president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC, Josep Martines, i també Magí Camps i Màrius Serra, membres d’aquesta mateixa secció. Durant la presentació, Màrius Serra ha explicat que cada any, pels volts del 27 de novembre, es farà balanç de les paraules noves incorporades al DIEC. El 27 de novembre és el Dia de Ramon Llull.

L’actualització d’aquest novembre de la versió en línia del DIEC incorpora 49 paraules noves i 193 modificacions, que se sumen a les 51 paraules noves i les 46 modificacions introduïdes el març passat. Per tant, aquest 2021 s’hi han incorporat un total de 100 paraules i se n’han modificat 239.

Entre els articles que la Secció Filològica ha acordat d’afegir a la versió en línia del DIEC hi ha el neologisme de l’any 2020 (coronavirus) i mots d’ús generalitzat avui dia (com covid i cribratge), a més d’un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn dels significats del verb (per exemple, uniformat, viatjat, viscut, fotut, cardat o fumut).

Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.). Entre aquestes modificacions, destaquen l’addició de sentits molt vius en mots com clatellada («fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva»), aforament («nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat»), còmplice («persona que té avinença amb una altra»), ferro («corrector dental») o reticent («que mostra reticència»).

Finalment, és rellevant el nombre de locucions que s’han afegit al diccionari: avall que fa baixada, dia a dia, cada dos per tres, d’una hora lluny, en tot moment, en síntesi, fer el ronso, sol com un mussol, etc.

La llista de tots els canvis introduïts en aquesta actualització del DIEC es pot consultar a la pàgina «Actualitzacions» del web del diccionari.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 2 anys

I les paraules que es deixen d'emprar als mitjans de comunicació, com enguany o d'altres?

Valoració:4menosmas
Per Andreu, fa mes de 2 anys

Fa un parell d'anys que no faig cas de l'IEC perquè, com diu el correu anterior, el que fa és donar llum verda als espanyolismes i fer del català el catanyol. A més, d'ençà de l'assumpte dels accents diacrítics, l'IEC ha perdut la poca credibilitat que per a mi tenia. Per tant escric en català d'acord amb les normes que vaig aprendre fa unes quantes dècades i si em diuen antic o analfabet m'és ben igual.

Valoració:4menosmas
Per Joanet, fa mes de 2 anys

Cada vegada que el DIEC incorpora mots nous s'hi fica (ells en diuen "s'hi cola", amb aquest castellanisme que s'hi va ficar ja fa temps) qualque castellanisme. De la mostra que donau en aquesta notícia, "aforament" no és més que l'"aforo" castellà revestit de "catalanet" amb el sufix '-ment'. Realment, l'única cosa que fa el DIEC és consagrar canònicament les propostes espanyolitzants i dialectalitzants de TV3 i els mitjans que s'hi mouen entorn, que són la vertadera a "acadèmia" de la llengua. Actualment l'IEC és el principal impulsor del catanyol (principal per la jerarquia). En Fabra s'estiraria els cabells, si pogués veure l'actual SF de l'IEC!

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente