nubes dispersas
  • Màx: 19.36°
  • Mín: 13.93°
19°

[VÍDEO] L’OCB d’Alcúdia commemora en un audiovisual l’Alcúdia republicana

La delegació d’Alcúdia de l’Obra Cultural Balear (OCB) ha elaborat un breu audiovisual en què commemora els 90 anys de la proclamació de la II República.

Al vídeo, basat en les investigacions històriques de Joan Juan Saurina, expliquen com es va gestar el moviment republicà a Alcúdia, què va suposar la constitució del Centre Republicà, el naixement del sindicat UGT i, en general, com va ser l’Alcúdia republicana.

El 14 d’abril de 1931 es proclama la Segona República a l’Estat espanyol després de la victòria dels partits republicans a les eleccions. «Alcúdia, com a molts de municipis petits, la influència del caciquisme fa que guanyen els partits monàrquics. Tot i això, els partits republicans aconsegueixen representació», remarquen.

L’OCB apunta que el moviment republicà a Alcúdia comença abans de la proclamació de la República ja que el Centre Republicà es constitueix formalment el 25 de novembre de 1930. Presidit per l'empresari Jaume Ramis, agrupava totes les tendències ideològiques del republicanisme i cercava el foment de la cultura i el civisme i l’erradicació de l’analfabetisme. «Es declaren hereus polítics de Pi i Margall i culpen els cacics dels mals que pateix el poble», han explicat.

Des del Centre Republicà es critica la influència de Joan March dins la societat mallorquina, demanen la separació de l’Església i l’Estat proclamant la igualtat de totes les religions, demanen la divisió de poders i proclamen la voluntat del poble com a únic origen legítim del poder.

Podeu continuar la història al vídeo de l’OCB d’Alcúdia:

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.