algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Les 12 apostes literàries de dBalears

Vos presentam una dotzena d'apostes, molt diferents entre elles, seleccionades per dBalears com a possibles regals per aquest Sant Jordi 2019.

I parlarem de vida! Discursos i conferències d'Anna Gabriel
Anna Gabriel
Les paraules de l’Anna Gabriel sempre ens donen esperança i ens esperonen a lluitar. El llibre condensa elements importants del seu pensament revolucionari. L’esquerra independentista catalana ha estat i és un moviment polític revolucionari que ha prioritzat la intervenció sobre la realitat política i social, i que sovint no ha tengut temps per a la reflexió pausada. És per aquest motiu que conserva en el format oral algunes de les seves millors aportacions.

Argala. Pensamiento en acción
Mertxe Aizpurua
Una exhaustiva biografia, documentada amb fotografies i amb els testimonis directes de les persones que varen compartir militància política i dels qui millor varen conèixer José Miguel Beñaran Ordeñana, més conegut com Argala.
El volum també aplega les seves anàlisis i els seus texts polítics.

Visca Mallorca lliure!
Tomeu Martí i Florit
Tercera reimpressió d'un dels llibres que més impacte han tengut en la realitat del mallorquinisme civicopolític. Una campanya popular, una nova organització i la renovació del discurs de l'independentisme mallorquí han estat estalonades per aquest llibre que planteja la necessitat d’una república al servei dels ciutadans i ciutadanes de Mallorca, confederada amb la resta de territoris de la Nació Catalana. Ha arribat el moment de fer de Mallorca el millor país del món. Tomeu Martí, amb el bagatge que li atorga l’experiència d’activista, selecciona les eines més efectives per enllestir aquesta meta.

Menorca i Eivissa. Dues illes, dos relats històrics i econòmics
Miquel Àngel Casasnovas Camps / Guillem López Casasnovas
Menorca i Eivissa, dues illes del mateix arxipèlag i de dimensions equiparables, mostren models de creixement prou diferenciats. Tanmateix, d’una manera recurrent aflora a Menorca el debat sobre la conveniència o no de seguir les pautes de creixement que, en aparença, fan que Eivissa sigui un model d’èxit enfront del presumpte ensopiment de Menorca.

L’alteritat en el diàleg
Miquel Àngel Ballester
El llibre recull diàlegs filosòfics, sense pretensions, un intent modest de contribuir a democratitzar l’esfera pública, d’introduir-hi més pluralitat, donant pas a altres veus que no s’escolten habitualment, veus de pensadors i pensadores que tenen molt a dir, i que potser no han tengut gaire oportunitats de ser escoltats i llegits.
Les paraules d’aquest llibre no són paraules que callen altres paraules, no són paraules bomba, que fereixen i violen. No són aquestes les paraules elegides.

Les neofestes a Mallorca. Gimcanes, senyeres, déus pagans i mobylettes
Marcel Pich Esteve
Les festes populars de nova creació, conegudes també com a neofestes, han experimentat un important auge els darrers anys. Es tracta de celebracions que impugnen vells models de festa i que proposen un model més participatiu i actual. Sorgides principalment als pobles del Pla de Mallorca i impulsades per grups de joves al marge de la institució, aquest fenomen es relaciona amb el catalanisme cultural i polític.

Els ‘minorkeens’ de Gibraltar
Martí Crespo i Sala
Amb el tractat d’Utrecht del 1713, tant Gibraltar com Menorca varen passar a l’òrbita de Londres, i això va propiciar un intens contacte militar, comercial i poblacional entre les dues places mediterrànies fins que l’illa va tornar a la sobirania espanyola, el 1802. Molts menorquins, especialment de la zona del port de Maó, varen fer cap a Gibraltar i van contribuir a desenvolupar l’actual societat yanita.

Sis nits d’agost
Jordi Lara
El sis d’agost de 2007 un home va sortir de Barcelona i va pujar a la muntanya per morir-hi sol. Aquell mateix dia complia setanta-cinc anys; es deia Lluís Maria Xirinacs i tenia una llarga trajectòria pública com a lluitador per les llibertats i filòsof pacifista. Per què ho va fer? Era un suïcidi o era una altra cosa?
Una novel·la apassionant que ens convida a una reflexió moral i universal sobre allò que ens interroga a tots: la mort, la llibertat individual o el compromís col·lectiu.

L'any que vaig assassinar Rita Barberà
Sebastià Bennasar
Tots sabem que Rita Barberà va ser assassinada. Igual que el líder de Nirvana, Kurt Cobain, i tants d’altres misteriosos accidents i morts sobtades. Ara el seu assassí ens explica en primera persona com du a terme l’encàrrec immediatament posterior a la liquidació de la política valenciana: ni més ni manco que carregar-se uns quants escriptors i editors per intentar salvar la indústria editorial de la desfeta.

L'ensaïmada: l'espiral de plaer
Tomàs Vibot
L’ensaïmada s’identifica amb Mallorca com cap altre producte de paladar. Illa i ensaïmada no sols comparteixen el mateix imaginari, sinó que a voltes semblen gairebé emulsionar. Josep Pla, autor d’un dels millors textos laudatoris cap a aquest producte, es va qüestionar aquesta ben poc explicable fusió: «Com s’hi han fet els mallorquins per realitzar, en un país tan pesadot, eixut, tosc, de tan poca expressivitat, una tal fina meravella?».

On és l’Estel·la?
Toni Galmés 2018
Estel·la per aquí, Estel·la per allà… Aquesta al·lota no se n’ha perdut una! Un testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d’autodeterminació. Les grans manifestacions de la Diada, l’escorcoll d’impremtes, el 20-S, l’1 d’octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brusel·les són algunes de les escapades que ha fet l’Estel·la durant els darrers mesos.
El procés català va avançar durant anys marcat per un factor que el diferenciava d’altres moviments populars i explicava força coses de la cultura catalana: el sentit de l’humor.

El secret del Drac de na Coca
Melicotó
Els il·lustradors de Melicotó, Jaume Vich i Robert Campillo, presenten El secret del Drac de na Coca, un llibre infantil de la mà de Saïm Edicions.
El llibre està signat per Vera Frau, pseudònim del col·lectiu dels creadors del text, que en breu presentaran més títols. Els dissenyadors, Robert Campillo i Jaume Vich, tenen un estil propi i característics que fa de la marca Melicotó una de les més nostrades del disseny mallorquí.
Aquesta vegada s'estrenen a la literatura infantil amb un personatge que, com no podia ser d’una altra manera, està lligat a la cultura popular que es desenvolupa a Mallorca, especialment a Ciutat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebastià, fa mes de 5 anys

Digueu-me llaminer, golós o dolçaire, però "L'ensaïmada: l'espiral de plaer" l'hauré de llegir. No estic d'acord amb les paraules de Josep Pla en dir que «Com s’ho han fet els mallorquins per realitzar, en un país tan pesadot, eixut, tosc, de tan poca expressivitat... « i després parlar " d'una tal fina meravella" Només poden ser dites abans de tastar aquesta delicia angelical digne del Paradís.

Valoració:0menosmas
Per M, fa mes de 5 anys

Tots me pareixen molt interessants, però "L'any que vaug assassinar a Rita Babera" és per anaarca comprar lo ara mateix.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente