algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 13.97°
17°

Maria Antònia Oliver: «A mi no m’agrada el que fa Valtònyc, però, tot i això, ho hauria de poder fer»

Segona part de l'entrevista a Maria Antònia Oliver en què tracta temes com la llibertat d’expressió, partits d’extrema dreta, feminisme i literatura.

-Creu que la llibertat d’expressió ha de tenir un límit? O pensa que la censura està justificada?

Límits n’ha de tenir, però mentre no es faci mal a ningú; amb el benentès que fer mal a qualcú no signifiqui tan sols que qualcú es pugui sentir ofès. És a dir, pens que la llibertat d’expressió hauria d’anar sempre per davant de tot. Per exemple, el cas Valtònyc. A mi personalment no m’agrada el que fa, però tot i això, ho hauria de poder fer. No hauria de veure’s obligat a partir cap a Brussel·les per evitar la presó. El que passa és que, a Espanya, si qualcú d’un estatus social elevat s’ha sentit ofès per qualque afirmació que s’hagi dit, et pot fer tancar . I per això són tan importants les manifestacions, per reivindicar el dret a la llibertat d’expressió.

-Creu que el franquisme, entès com una ideologia social, encara és present a la societat?

Molt. Per exemple l’Aznar era i és franquista; i també Vox és totalment feixista. Jo he sentit persones de Vox que afirmen que de cada 700 dones que denuncien agressions sexuals i violacions, només 4 les han patit de debò. I les altres què són, beneites? Clar que no. Tenint en compte tot el que s’ha avançat respecte a la violència de gènere, és inadmissible que es retrocedeixi en aquest àmbit.

-D’alguna manera la literatura és un instrument de lluita contra aquestes formes de violència, com ho veu com a escriptora?

No em crec ser una persona excepcional però quan veig com és la gent i com pensa, m’adon de com d’important i necessari és que els escriptors continuem lluitant.

-De quina manera creu que es pot lluitar contra aquestes mentalitats?

Afiliant-se a un sindicat, a un partit o bé a qualsevol plataforma. Per exemple a Mallorca, gràcies a l’Assemblea antimasclista s’ha aconseguit que les nines puguin participar en el ball d’indis de Manacor. Són aquestes petites coses que permeten que es vagi avançant.

-Perquè vostè va ser una de les primeres dones que va poder viure d’escriure...

Jo vaig viure del que escrivia, sí, però no dels meus llibres només, sinó dels articles, traduccions... Per tant, vaig viure de coses relacionades amb la literatura. En Jaume i jo ens vàrem professionalitzar així com vàrem poder . Quan ens vàrem casar ell ja havia publicat Breu història del teatre català i estàvem decidits de provar de viure de la literatura. Per això ens instal·làrem a Barcelona i vam començar a fer traduccions i obres de creació. En aquell moment viure d’escriure llibres i en català era impossible.

-T’has sentit menyspreada qualque vegada dins el món de la literatura pel fet de ser dona?

Sí però sempre me n’he adonat al cap d’un temps, mai en el mateix moment. Una vegada que vaig notar el rebuig cap a la meva feina pel fet de ser dona, va ser amb el poeta Joan Oliver. Jo em vaig presentar al Premi Sant Jordi amb Cròniques d’un mig estiu amb el nom de “M.A. Oliver” i ell feia de jurat. Un dia va fer unes declaracions en què assegurava que s’havia presentat una novel·la d’un tal “Miquel Àngel Oliver” molt innovadora. Al cap d’un temps, vaig decidir anar a la seva editorial per explicar-li que l’autor d’aquella novel·la no era cap Miquel Àngel sinó, que era jo na Maria Antònia Oliver. Pens que quan es va tèmer que l’autora era una dona va canviar de cantet i em va comentar que no era pas tan bona, ni tan fresca.

El masclisme és encara ara un fenomen que afecta a tothom, i a totes les ideologies. En el meu temps, la gent d’esquerres també ho era masclista. Un dia vaig proposar a en Jaume, el meu marit, que m’agradaria contractar una dona per fer les feines de casa. I ell, que era molt comunista, em va dir “a ca meva no llogaré cap dona”. En aquell moment no vaig saber què havia de contestar però més endavant vaig pensar que no m’havia donat cap alternativa, no va dir “els vidres els faré nets jo”. Al cap d’uns anys li vaig recordar aquesta anècdota i va admetre que efectivament, havia estat masclista. Aquestes actituds avui en dia encara són vigents, de fet els joves tenen el mal costum de controlar el mòbil de les seves al·lotes. Això és masclisme pur i dur.

-Les obres acostumen a tenir una relació molt estreta amb el context en què s’escriuen, però no necessàriament. Què en pensa ?

A mi les obres que no estan relacionades amb el context, no m’agraden. Ara bé, m’agradaria fer un incís: hi ha bona literatura i mala literatura i els límits no són clars; i per a mi sempre és el lector qui decideix. No es sap ben bé què és la bona literatura fins passats uns anys, perquè mentre una obra s’està començant a llegir no es pot saber l’opinió que en tenen els lectors. Però a mesura que el temps passa, s’arriba a saber si és o no una bona novel·la per la manera com s’ha venut, com s’ha traduït i com ha estat concebuda. Sigui com sigui repetesc, els límits són difícils de traçar: una mala literatura pot passar per bona durant molts anys i una bona literatura pot estar anys sense que es torni a publicar fins que després algú la redescobreix.

-A vostè, què li ha aportat la literatura a la seva vida?

Ja ho vaig escriure una vegada, que per a mi, viure és escriure i escriure és viure. Viure és moltes més coses que escriure, però tot el que jo he viscut a la meva vida, tard o d’hora es veu reflectit a la literatura.

-Per acabar , com veu l’estat de la literatura i la llengua catalana actualment?

El veig molt bé, amb autors molt bons com Jaume Cabrer amb Jo confesso, Sebastià Alzamora, Antoni Vidal Ferrando i Maria Barbal. Per això hi ha tantes traduccions i això m’aporta molta de satisfacció.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M, fa mes de 5 anys

Així és com pensam la majoria de les persones democràtiques. Però tranquils! Perque nomes és així amb un sector de la població, ja que amb la extrema dreta existeix la total llibertat d'expressió.
Pel que respecta a la entrevista, s'han fet molt bones preguntes i també excel.lents respostes.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente