cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
22°

«Gori Mir és dels pensadors més importants de la segona part del segle XX a Mallorca»

Gori Mir va morir aquest passat 28 de febrer. dBalears ha repassat la seva obra tant en l'àmbit de la historiografia com en el de la política de la mà d'Antònia Sitjar, representant de l'OCB de Campos, del professor Damià Pons i de l'historiador Mateu Morro.

Gregori Mir, historiador, advocat, nascut a Campos el 1930. Doctor en Dret i polític, va publicar entre d’altres obres ‘El mallorquinisme polític’ a París l’any 1975 amb el pseudònim d’Anselm Llull i diversos treballs sobre Miquel dels Sants Oliver. També són importants les seves col·laboracions en alguns estudis per a la recuperació de la figura de l’orientalista Joan Mascaró qui ha publicat correspondència de Joan Mascaró el 1998. Actiu en política a les eleccions generals espanyoles de 1979, va ser escollit senador per Mallorca i a les eleccions generals espanyoles de 1982 va ser escollit diputat al Congrés, en dos cops pel PSIB-PSOE. Va ser ponent de l’avantprojecte de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears l’any 1983. Va formar part del Consell Assessor del programa de TV1 ‘España en Guerra 1936-1939’. L’any 2000 va cedir la seva biblioteca amb la signatura d’un conveni amb la Universitat de les Illes Balears. L’any 2007 es publicaren els llibres ‘Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca’ i ‘Aturar la guerra’. L’Obra Cultural Balear el va distingir el 1990 amb el premi Miquel dels Sants Oliver dels Premis 31 de Desembre i el 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

Antònia Sitjar, representant de l’OCB de Campos

«A part dels homenatges que es produeixen ara, nosaltres ja li varem fer un reconeixement de mèrits, perquè n’estam orgullosos del que representa. És una persona d’una gran categoria humana i per la seva capacitat intel·lectual. Varem fer un acte i un opuscle on es parlava de la figura de Mir.»

«Feia una vintena d’anys que estava malalt. Nosaltres li varem fer el primer homenatge en vida i a més en el poble de Campos. Però la seva dona es de Santanyí i vivia entre Palma i Santanyí, a Campos hi anava poc en aquests darrers anys, tot i així ell hi va fer molt bona feina de més jove i va participar en alguns dels llibres i tenia molt bona relació amb en Damià Huguet».

«És molt interessant que coneguem el decàleg del bon campaner, que mostra d’alguna manera qui és en Gori Mir. Uns dels símptomes que parlen de la modernitat d’un poble és el diàleg entre les gents o els grups socials que opinen de maneres diferents o que tenen interessos contraposats».

Damià Pons, professor de la UIB, exconseller d'Educació i Cultura

«Els darrers 40 anys Gori Mir ha estat una de les persones realment decisives, sobretot per la publicació dels dos volum sobre el mallorquinisme polític. Oferia l’oportunitat de recuperar tot el que havia estat el pensament polític de tipus regionalista, nacionalista, mallorquinista en general que s’havia produït a les Illes Balears des de l’època de la Renaixença fins a la Guerra Civil. Això era un tipus de material que no estava a l’abast de ningú. L’obra acaba donant una visió més completa sobre el que havia estat el mallorquinisme polític i crec que és una gran aportació que fa en Mir en un moment molt oportú a obrir un cicle fundacional com a conseqüència de la mort de Franco».

Mateu Morro, historiador, exsecretari general del PSM

«Crec que l’aportació de Gori Mir és extraordinària. És un dels intel·lectuals, un dels pensadors més importants de la segona part del segle XX a Mallorca. La seva aportació és perfectament equiparable a altres aportacions com la d’en Josep Melià. Un home d’una talla intel·lectual i amb una contribució en el pensament, a la història i a la cultura del nostre país extraordinari». 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Descansi en pau, fa mes de 8 anys

Descansi en pau.
Honor i glòria als nostres patriotes.
Gràcies per la teva dedicació a la nostra Pàtria, Gori MIr.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente