cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

OAM: 25 anys observant el cel des de Costitx

L'observatori Astronòmic de Costitx celebra enguany el 25è aniversari

L'OAM celebra aquest 2015 el seu 25è aniversari. | OAM

L'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), situat a Costitx, celebra al llarg d'aquest 2015 i fins al mes de maig de 2016 el seu 25è aniversari. Per fer-ho, l'OAM, en col·laboració amb el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears, organitzarà activitats, cursos i esdeveniments per a la divulgació de les ciències de l'espai.

L'OAM s'inaugurà el maig de 1991 i té l'objectiu d'investigar i difondre l'astronomia. Fruit del seu treball ha estat el descobriment de nous asteroides, la qual cosa no s'havia fet des de 1941 a l'Estat espanyol. Al primer asteroide descobert li posaren el nom Costitx, i al segon Ramon Llull en honor del teòleg i filòsof mallorquí.

Aquest observatori està integrat dins una xarxa d'observatoris dedicats a estudis astrofísics marcats per l'Institut Astrofísic de les Illes Canàries. Dels estudis científics d'aquest grup destaquen el control i comprovació dels fenòmens atmosfèrics de Júpiter i Saturn, i la cerca i fotometria d'estrelles variables. A part de les tasques científiques l'observatori de Costitx també es dedica a l'ensenyament i difusió de l'astronomia, amb cursos organitzats de forma regular i altres activitats.

L'OAM ha realitzat una continuada tasca d'astronomia observacional, desenvolupant avançats telescopis robots i algorismes de detecció automàtica per asteroides, cometes. Fites històriques són l'asteroide Follet (el de la màxima aproximació a la Terra, 27.000 kms) o l'inèdit main Belter comet La Sagra R2.

Els descobriments de l'OAM van des de supernoves extragalàctiques (20), estrelles noves a la galàxia d'Andròmeda (10), estrelles variables eclipsants, més de 6.500 asteroides, inclosos potencialment perillosos (PHAs), propers a la Terra (NEOs), asteroides troians en Júpiter i Mart, 7 estels, incloent-hi un de la rara classe Main Belter Comet (MBC).

En el present any, l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) i l'IAC, Institut d'Astrofísica de les Canàries, han signat un conveni de col·laboració, el projecte Magec, que permetrà unificar esforços per reforçar l'estudi i seguiment dels cossos menors del sistema, especialment els asteroides i cometes propers a la Terra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.