bruma
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
11°

OAM: 25 anys observant el cel des de Costitx

L'observatori Astronòmic de Costitx celebra enguany el 25è aniversari

L'OAM celebra aquest 2015 el seu 25è aniversari.

OAM

L'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), situat a Costitx, celebra al llarg d'aquest 2015 i fins al mes de maig de 2016 el seu 25è aniversari. Per fer-ho, l'OAM, en col·laboració amb el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears, organitzarà activitats, cursos i esdeveniments per a la divulgació de les ciències de l'espai.

L'OAM s'inaugurà el maig de 1991 i té l'objectiu d'investigar i difondre l'astronomia. Fruit del seu treball ha estat el descobriment de nous asteroides, la qual cosa no s'havia fet des de 1941 a l'Estat espanyol. Al primer asteroide descobert li posaren el nom Costitx, i al segon Ramon Llull en honor del teòleg i filòsof mallorquí.

Aquest observatori està integrat dins una xarxa d'observatoris dedicats a estudis astrofísics marcats per l'Institut Astrofísic de les Illes Canàries. Dels estudis científics d'aquest grup destaquen el control i comprovació dels fenòmens atmosfèrics de Júpiter i Saturn, i la cerca i fotometria d'estrelles variables. A part de les tasques científiques l'observatori de Costitx també es dedica a l'ensenyament i difusió de l'astronomia, amb cursos organitzats de forma regular i altres activitats.

L'OAM ha realitzat una continuada tasca d'astronomia observacional, desenvolupant avançats telescopis robots i algorismes de detecció automàtica per asteroides, cometes. Fites històriques són l'asteroide Follet (el de la màxima aproximació a la Terra, 27.000 kms) o l'inèdit main Belter comet La Sagra R2.

Els descobriments de l'OAM van des de supernoves extragalàctiques (20), estrelles noves a la galàxia d'Andròmeda (10), estrelles variables eclipsants, més de 6.500 asteroides, inclosos potencialment perillosos (PHAs), propers a la Terra (NEOs), asteroides troians en Júpiter i Mart, 7 estels, incloent-hi un de la rara classe Main Belter Comet (MBC).

En el present any, l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) i l'IAC, Institut d'Astrofísica de les Canàries, han signat un conveni de col·laboració, el projecte Magec, que permetrà unificar esforços per reforçar l'estudi i seguiment dels cossos menors del sistema, especialment els asteroides i cometes propers a la Terra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.