algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Paco Ferrer: «Qui vulgui conservar la Feixina, que se l'endugui a casa seva»

dBalears ha parlat amb Paco Ferrer, supervivent dels atacs del creuer Baleares a l'anomenada 'carretera de la mort', entre Màlaga i Almeria

Paco Ferrer davant del monument de la Feixina aquest dimarts. | S.P.

dBalears ha parlat aquest dimarts amb Paco Ferrer, supervivent dels atacs del creuer franquista Baleares (al qual està dedicat el monument de la Feixina) a l'anomenada 'carretera de la mort', entre Màlaga i Almeria.

Ferrer, que viu a Mallorca des de l’any 1960, ha volgut sortir al pas de les declaracions d’ARCA i donar el seu punt de vista sobre el monument i tot allò que l’envolta.

En els darrers dies l'entitat proteccionista ARCA s'ha tornat a mostrar en desacord amb l'Ajuntament de Palma sobre la retirada del monument de la Feixina. La setmana passada l'entitat es manifestava disconforme amb els arguments de Cort i de les entitats que vetllen per la recuperació de la memòria històrica. ARCA assegura que el monument «no és un monument feixista. És originalment un monument a unes víctimes mallorquines. Ara és un monument que recorda el fet i advoca per la pau.»

Paco Ferrer va néixer l’any 1929 a Màlaga; l’any 1936 la seva família va partir cap a Almeria per la que seria anomenada, temps més tard, ‘la carretera de la mort’. A l’alçada d’Almuñecar (Granada) l’expedició ja no va poder continuar avançant: el primer contratemps fou el mal temps; el segon, el creuer Baleares i dos vaixells falangistes més, que els barraven el pas disparant canonades contra els penya-segats que feien que les roques els barressin el pas o els caiguessin damunt directament. L'acció de l'exèrcit franquista sobre els fugits per la carretera d'Almeria va provocar entre 3.000 i 5.000 morts, la majoria civils. Tot i l’evidència i l’elevat nombre de morts, l’exèrcit de Franco sempre va negar haver disparat contra la població civil.

Paco Ferrer ens explica la seva experiència personal a la ‘carretera de la mort’ i les circumstàncies que dugueren la seva família a partir de casa seva. Però també ens parla de la desagradable sensació que va tenir el dia que va veure el monument de la Feixina a Palma. «Se’m va regirar l’estómac quan vaig veure a què anava dedicat aquell monument», explica. «Vaig deixar de passar per aquesta zona. Mai no m’he pogut treure del cap aquells atacs i el monument només feia que recordar-m’ho més».

En parlar-li del futur del monument i de la proposta d’ARCA de mantenir-lo, la seva opinió és molt clara: «Qui vulgui conservar la Feixina, que se l'endugui a casa seva».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Supositorio fascista, fa mes de 7 anys

No se deben conservar monumentos de nazis, fascistas, pederastas ni asesinos.

Valoració:5menosmas
Per pedropablo, fa mes de 7 anys

¿Porqué no pensamos en términos de urbanismo y arte, y no de revanchas o de no-sé-qué? SÍ: es un monumento fascista (hay otros iguales en España, IGUALES, e incluso muchos pequeños en Mallorca, hay un rei-conqueridor en plaza de España, hay pirámides y hay campos de concentración que se pueden visitar, sí: es fascista (un poco lo son TODOS los monumentos, o casi), pero ¿interesa derribarlo y borrar o interesa conservarlo y recordar? esta es la cuestión, no si quedará bien un estanquito y verde.

Valoració:-10menosmas
Per Una proposta interessant, fa mes de 8 anys

La exposició de Cuarto Milenio, amb moneots i andròmines per fer por, arribarà aviat a Palma. Se li podria proposar a Iker Jiménez la venta d´aquest "trasto" per a la seva exposició. Si acceptàs, amb els doblers de la venta se podria encarregar a un bon escltor cualque creació guapa per posar al lloc del mamotret deprimidor d´ànims.

Valoració:11menosmas
Per PRIM, fa mes de 8 anys

Na Fermosselle defensa qualsevol casa que li permeti surti als diaris.

Valoració:8menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

Suele pasar en las guerras civiles. Los de la Armada Republicana también hicieron de las suyas. Por cierto, en la noticia se habla de "dos barcos falangistas más" que les cerraban el paso (?) junto con el "Baleares". Es la primera noticia que tengo de la Falange comandando unidades navales que hostigaban al enemigo. El papel de la Falange fue otro, ciertamente tétrico, aunque los rojos también se cubrieron de gloria. Yo tengo familiares muertos en los dos bandos. Hay que ser más riguroso,por favor.Y si Hitler y Mussolini ayudaron a Franco, Stalin ayudó a los republicanos. Y bien que se cobró la ayuda (y les tomó el pelo).

Valoració:-14menosmas
Per Ensenyat, fa mes de 8 anys

En els meus anys joves vaig contribuir en la defensa de la democràcia en uns moments difícils de falta de llibertats. La meva opinió és que mai derrocaria Sa Faixina, però sí aixecaria un monument als republicans caiguts al costat d'aquest.
Vivim en una etapa negra de la història en la qual en la política a més de la corrupció, han contribuït a enfrontar-nos i a dividir-nos, emprant tant les ideologies com la religió. Ara, igual que els talibans, i emparant-se en què governen, volen acabar amb tot vestigi de la història de la guerra civil.

Valoració:-2menosmas
Per Jaume, fa mes de 8 anys

Molt bé per aquest senyor Paco Ferrer. Una bona rèplica a la senyora Fermoselle, representant d'Arca que ja comença a fer la feina bruta al pacte de progrés municipal.

Valoració:12menosmas
Per *, fa mes de 8 anys

Efectivamente, la II República Española fué una obra de arte. Un monumento a la libertad y a la justicia. Una nueva edición de "Alicia en el pais de las maravillas". Un espejo donde mirarse sin ninguna deformación. Un estado glorioso para volver a repetir ahora mismo. Pero tanta bondad os la regalo, servidor no quiere saber nada. Y no tenía por parentezco a nadie que fuese cura o monja.

Valoració:-26menosmas
Per Més lleig que pegar a un pare, fa mes de 8 anys

Una altra cosa no tendrà aquest monument, però lleig, lleig, ho es una estona llarga

Valoració:18menosmas
Per Pobrets!, fa mes de 8 anys

Si Franco no havés pegat un cop d´estat contra un govern legítim i elegit democràticament, no hi havés hagut cap bombardeig. La llàstima fou que no guanyàssin,el republcàns, clar que ells no tienen l´ajuda de Hitler ni de l´exèrcit nazi com tenien els franquistes.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente