El retrat més prohibit
La Universitat de Harvard acaba de publicar la versió íntegra d'El retrat de Dorian Gray, d'Oscar Wilde
La censura victoriana del segle XIX al Regne Unit impedí que el món conegués totes les cares d'El retrat de Dorian Gray que Oscar Wilde volia mostrar i que es poden veure ara en una nova edició de la novel·la publicada per Harvard University Press.
Rebuda amb hostilitat per la premsa britànica de l'època, la novel·la de Wilde hagué de ser modificada per silenciar les veus que la qualificaren de "vulgar", "bruta", "enverinada" i "vergonyosa".
El retrat de Dorian Gray: una edició comentada i sense censura (2011) inclou per primera vegada tots els passatges censurats, que l'editor Nicholas Frankel completa amb anotacions extenses i vistoses il·lustracions. Ha hagut de passar més d'un segle perquè aquesta obra clàssica de la literatura anglesa arribi completa al lector, després que sofrís severes amputacions en les seves primeres publicacions el 1890 i 1891. La novel·la de Wilde va veure la llum a la revista literària Lippincott's Monthly Magazine el 1890, després que l'editor de la publicació, J.M Sotddart, retallàs el material que feia explícita la naturalesa homosexual dels sentiments de l'artista Basil Hallward cap al jove Dorian Gray, de qui s'encapritxa i que immortalitza en un quadre. Encara que es considera que l'argument principal de l'obra és el desig de l'eterna joventut, Wilde hi aborda temes discutits en el seu temps com l'homosexualitat, la decadència de la societat victoriana, la promiscuïtat i la "falsa i perversa" moral d'aquells anys.
És per això que Sotddart no només en va censurar tot el contingut que parlava d'homosexualitat, sinó que va eliminar també els passatges en els quals Dorian Gray es referia a les seves "estimades" i qualsevol tipus d'al·lusió als aspectes sexuals que la societat considerava "il·lícits" llavors. En aquesta edició, el lector, a banda d'accedir a aquests fragments, podrà saber per què a Wilde no li fou possible evitar que la censura li escapçàs el text.
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.