La societat civil progressista de València es reuneix cada any a l'Alameda Palace, al passeig de l'Albereda que lloà Vicent Andrés Estellés. El motiu és celebrar el tradicional sopar dels premis Octubre que dissabte va tenir un protagonista d'excepció, l'investigador Bernat Sòria, que va rebre el reconeixement a tota la seva trajectòria professional. Després de la projecció d'un audiovisual que va emocionar fins i tot l'homenatjat, i de la intervenció del rector de la Universitat de València, Francisco Tomás, que va lloar la figura i les investigacions de Sòria en el camp de les cèl·lules mare i les dificultats per treballar «per culpa d'uns governs que no valoren el seu treball i el satanitzen per no claudicar davant les seves imposicions ideològiques», Sòria va pujar a la tribuna d'oradors.
Fou un dels moments més màgics de la nit i es va emportar una de les ovacions més tancades després de fer emocionar fins i tot les presentadores de l'acte, que continuaren la gala entre llàgrimes. I és que Sòria féu un discurs divertit i emocionant que va acabar amb versos d'Espriu i que refermaren el ferm compromís del científic amb la seva pàtria i amb la seva terra: «aquest és un premi per a tots els científics, per aquells que fem ciència, que és una activitat que també ens permet fer país».
La gala dels premis Octubre no va comptar amb la presència dels estudiants participants en els Congressos, que divendres a la nit varen celebrar la seva festa particular, però sí comptaren amb una protagonista d'excepció: Adelina Kondratieva, presidenta de l'associació Archivo de Guerra y Exilio i antiga brigadista internacional, que als seus 87 anys va participar en els congressos esdevenint-ne una de les principals figures i que dissabte va lliurar la medalla del 70 aniversari de la defensa de Madrid «a tres persones que s'ocupen d'una pàgina de la nostra història, perquè la joventut sàpiga com han viscut els seus pares i avis»: Eliseu Climent, Pelai Pagès i Dolores Cabra.
El secretari general d'Acció Cultural, Eliseu Climent, féu el tradicional discurs de la nit dels Octubre, en el qual va tenir paraules per recordar Sanchís Guarner, del qual es compleixen 25 anys de la seva mort, i va demanar a la societat que la pròxima primavera -en clara referència a la cita electoral autonòmica i municipal- «esborrem la taca de la derrota d'Almansa en un moment que farà 300 anys d'aquesta amb la voluntat de tots nosaltres i de les forces polítiques aquí representades».
Climent va explicar que la conversió de El Siglo en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània al cor de València és la prova que «no ens volem desentendre d'aquesta ciutat, que sovint no és afalagadora però de la qual en cap moment no ens en volem espolsar les sabates. Hem creat un símbol per a la València del segle XXI i hem aportat raó i progrés per sobre de l'obscurantisme i el reaccionarisme».
Premis
En el decurs de la nit també s'entregaren els premis de periodisme Ramon Barnils de periodisme d'investigació a Alfons Llorens; el premi de teatre a Jordi Julien; el premi Vicent Andrés Estellés de poesia a Jordi Julià; el premi Andròmina de novel·la a David Nel·lo i el premi Joan Fuster d'assaig a Xavier Pla.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.