«El castell d'Iràs i no Tornaràs» arriba aquesta setmana al Teatre Municipal

La companyia Es Ferreret versiona una de les rondalles més màgiques d'Alcover

Moment de la representació de la rondalla «El castell d'Iràs i no Tornaràs».

TW
0

«El castell d'Iràs i no Tornaràs és una de les rondalles mallorquines de caire meravellós més extensa i completa». Aquesta és l'opinió dels membres d'Es Ferreret, companyia de teatre que versionarà aquest conte al Teatre Municipal de Palma, del 2 al 12 de març, dins la programació infantil de l'Ajuntament de Palma.

Sota la direcció de Pep Lluís Gallardo, els actors Alícia Caldenteny, Jaume Febrer i Jaume Manresa explicaran la història de l'heroi Bernadet a la recerca del castell d'Iràs i no Tornaràs, i per damunt de tot, la història de na Fadeta, plena de poders màgics i, especialment, plena d'encant.

Es Ferreret ha respectat el guió de Jordi des Racó amb un català arcaic que pretén ser, simplement, un exercici de transmissió de les rondalles, a través d'una experimentació lingüística, amb una actualització que el faci més comprensible.

Segons Pep Lluís Gallardo, «les rondalles són plenament vigents. Hem treballat sense qüestionar ni el missatge ni els valors universals que conté, només en canvia la forma: d'aquella història creada a partir de contar-la vora la foganya, en mantenim el fons, la història, i l'aixecam de la foganya tot convertint-ho amb un missatge que es pot veure, escoltar, contem la història, la mostram, la feim reviure».

L'obra ja s'ha presentat a Son Servera, Petra i Vilafranca i ara arriba a Palma amb el rodament de l'estrena fet. Segons els membres de la companyia, aquest és un espectacle familiar dirigit a tots els públics a partir de sis anys.

Es Ferreret fa un plantejament diferenciat respecte de les propostes més tradicionals de les rondalles. La música, el vestuari i l'espai escènic recorden més un espectacle d'aventures de cinema que no de teatre.

La Fundació Pública Antoni Maria Alcover ha elaborat un material didàctic per tal que els infants que acudeixin a veure l'obra puguin treballar en l'obra i la figura de mossèn Alcover. Aquesta institució, que té com a principals finalitats la conservació, reunió i aprofitament científic de tot el llegat d'Alcover, manté dues línies d'actuació, una científica i l'altra divulgativa, que vol acostar al públic en general la cultural popular i especialment les rondalles. Per aquesta raó sorgeix aquest material didàctic.