L'IEB organitzarà actes de promoció cultural a Madrid a partir del gener

L'entitat emprarà la seu de la Casa de les Llengües, de la qual n'és soci fundador

Imatge que es captà el dia en què es creà la Casa de les Llengües | Revista de l'Institut Cervantes.

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
L'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) serà una de les primeres entitats que aprofitarà les possibilitats i la infraestructura que ofereix la recentment creada Casa de les Llengües per a la promoció fora de les Illes de la llengua i literatura catalanes amb segell balear. A partir del mes de gener, quan s'inauguri la seu de l'entitat, al cèntric carrer Lope de Vega de Madrid, l'IEB posarà en marxa diverses activitats. A més, participarà en el programa general de l'esmentada institució, que va néixer sota l'impuls de l'Institut Cervantes i la Universitat d'Alcalá de Henares.

Antoni Planas, responsable de Promoció Exterior del IEB, va explicar, després d'un viatge de treball a Lisboa, la participació de l'IEB en el projecte general de la Casa de les Llengües, creada el passat cinc d'abril, de la qual l'IEB n'és un dels seus socis fundadors. La Casa de les Llengües, a la qual pertanyen entitats espanyoles i portugueses, vol sensibilitzar la població sobre el fet que els països ibèrics són plurilingües.

Les dues primeres grans activitats de la Casa de les Llengües seran la publicació d'un manual de llengües ibèriques i l'organització d'una exposició itinerant basada en aquest. Planas va explicar que aquest text, que, de moment, es titula La Península Ibèrica, espai plurilingüe, tindrà un caràcter «molt didàctic i explicatiu per divulgar per Espanya, Portugal i, en un futur, Sud-amèrica la riquesa lingüística de la Península i s'hi donarà a conèixer tot el que concerneix a cada una de les llengües». El volum anirà destinat «a un ampli sector de públic». Paral·lelament, es posarà en marxa una exposició que recorrerà Espanya i Portugal.

Quant a les activitats específicament de l'IEB a Madrid, a partir de gener es posaran en marxa cursos de català a Madrid, que es faran en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i que s'impartiran a diferents nivells, ja que uns seran de caràcter universitari i altres destinats a qui, simplement, vulguin aprendre aquesta llengua o necessitin fer-ho, per exemple, «si es traslladen a treballar a Balears». Un curs quatrimestral sobre literatura catalana de creació illenca i la presentació mensual d'un autor balear perquè parli de la seva obra a la capital són els projectes tancats ja per l'Institut.

Planas va apuntar que la inauguració de la seu de la Casa de les Llengües, després de l'inici de 2006, es farà amb un acte en el qual cada institució que en forma part presentarà la llengua de la seva comunitat mitjançant un text literari. «Ja es va fer a Lisboa i el públic va respondre molt bé; allà ens presentàrem amb un text de Francesc de Borja Moll que parlava de la unitat de la llengua».