Mor Pictet, pare del gel (1929)
La nit entre el 26 i el 27 mor a París el químic suís Pierre Raoul Pictet, nascut a Ginebra el 1846. Aquest científic s'interessà des del començament pel problema pràctic de la producció de gel artificial, que tindria un gran valor com a refrigerant capaç de conservar els aliments. D'aquests experiments passà a produir temperatures molt baixes i va fer-hi servir un mètode molt semblant al de Cailletet, però emprà un equip més complicat i així pogué produir quantitats més grans de gasos líquids. El francès Louis Cailletet ja s'havia ocupat de les lleis dels gasos, el 1870, i en realitzà comprovacions molt acurades. S'interessà per la liqüefacció dels gasos i per a tal finalitat va fer servir l'efecte Joule-Thomson. Es tractava, en principi, de comprimir i fer refredar un gas tant com fos possible i llavors aquest, en dilatar-se, causava un refredament notable. El 1877 era ja capaç de produir petites quantitats d'oxigen, nitrogen i òxid de carboni líquids. Pictet, en el seu laboratori, obtingué alhora uns resultats semblables. Tanmateix, el mètode Cailletet-Pictet és difícil d'aplicar a l'hidrogen, ja que per tal d'aplicar-hi l'efecte Joule-Thomson havien d'aconseguir una baixada de temperatura per dessota els vuitanta-tres graus centígrads. Un altre científic, l'escocès James Dewar, aconseguia liquar-lo perquè el refredava primer amb nitrogen líquid i després utilitzava el famós mètode.
També a Illes Balears
- La diputada de Vox que ha impulsat la llei per urbanitzar en sòl rústic és propietària d’una empresa immobiliària
- Tots els horaris i itineraris de les marxes per la Pau i la Vida en solidaritat amb Gaza
- La segregació d'alumnes per raó de llengua torna a fracassar: més del 80% de les famílies tria el català com a llengua de primer ensenyament
- Ciutadans protesten a l'arribada d'un vol de Tel-Aviv a Eivissa en què viatjarien membres de l'exèrcit israelià: «No són benvinguts»
- «Go home», un clar missatge de protesta torna a tacar les tanques de la FEHM
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.