Neix el Nobel Charles Richet (1850)
Neix a París, tal dia com avui, el fisiòleg francès Charles Robert Richet, fill d'un metge. Charles seguí la tradició familiar i obtingué el títol de medicina el 1877. Deu anys després era professor de fisiologia a la Universitat de París. Li agradava molt escriure, de qualsevol tema, científic o literari. Publicà un llibre de versos sota pseudònim i també novel·les i comèdies. La seva ideologia era el pacifisme i lluità tota la vida per a defensar aquestes idees. Però la vena científica dominava la literària i la política, la qual cosa vol dir que quan el 1887 va voler obtenir un sèrum immune, és a dir, injectar a un animal una substància particular que pugui motivar un antídot, es trobà en el seu veritable camí. La substància injectada és un antigen i la produïda és un anticòs. Si l'antigen fos un bacteri o una toxina bacterial, es formaria un anticòs que evitaria una infecció futura. Ho explicava així: «Si el sèrum que conté aquest anticòs és injectat en un cos humà li pot proporcionar immunitat per a una malaltia particular...» Richet volia aplicar això a la tuberculosi, però no ho aconseguí. Seguí, però, la seva tasca en la mateixa direcció i descobrí, amb sorpresa, que de vegades una segona dosi d'antigen provocava un xoc en l'animal de laboratori i el matava. Això significava que l'anticòs que l'animal havia format no el protegia i, fins i tot, li provocava la mort. Aquest fenomen fou anomenat «anafilaxi», mot grec que vol dir, efectivament, sense protecció. Diu en una de les seves obres de divulgació Asimov que «des d'aleshores els metges han anat molt alerta. El tractament per sèrum s'havia de realitzar de manera que pogués prevenir aquesta possible sensibilitat per a no produir la malaltia del sèrum mateix. Abans d'administrar sèrums, o algunes vegades antibiòtics, s'han de fer assajos preliminars per tal de determinar el grau de sensibilitat del pacient. La sensibilitat natural, a qualsevol dels diferents antígens que abunden en la naturalesa, pot produir reaccions desagradables quan una dosi suau d'aquest antigen es posa en contacte amb la persona sensible».
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.