Les restes d'activitat humana més antigues de Catalunya, al descobert

Arqueòlegs de la Rovira i Virgili les troben a Caldes de Malavella

TW
0


Arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han trobat a Caldes de Malavella eines de pedra tallades i restes d'ossos d'un milió d'anys d'antiguitat. Aquestes són les restes d'activitat humana més antigues trobades a Catalunya.

Els experts tenen grans esperances de trobar-hi restes humanes fossilitzades. També destaquen que les eines, que foren tallades per homínids del paleolític inferior, han estat trobades al mateix lloc on s'abandonaren, fet que permetrà estudiar amb molta precisió la societat que les produí.

La gran diferència respecte d'altres descobriments a Catalunya, segons el director de les excavacions, Robert Sala, «és que en els altres llocs els materials es van trobar a prop de la superfície i desplaçats, mentre que aquí s'han conservat en el seu emplaçament original, en sediments, circumstància que els dóna molt més valor científic».

Els objectes descoberts són dos fragments continus d'una vèrtebra i una dotzena de peces d'indústria lítica fetes amb òpal. El jaciment està situat al Camp dels Ninots, dins un cràter de 500 metres que antigament formava un estany, cosa que hi afavoria la presència d'animals i homínids.