Mor William Perkin (1907)
Tal dia com avui mor a Harrow, prop de Londres, el famós químic anglès William Henry Perkin (Londres, 1838), que en els seus anys de col·legi ja fou un entusiasta de la química. Ja ho veis. N'hi ha que hi neixen. D'al·lotet ja anava a les conferències de Faraday i Davy. Després de fer els estudis primaris i mitjans, Perkin volgué anar a la universitat i estudiar química. Son pare no hi estava d'acord, li semblava un mal futur, i més encara en aquells anys, quan la química, a Anglaterra, es trobava en una gran decadència. Tanta decadència que fou necessari importar professors de fora del país, dels quals, el més important, era l'alemany Hoffmann. Perkin seguí ensenyaments d'aquest amb autèntica devoció i esdevenia el seu ajudant el 1855. Amb només disset anys instal·là un laboratori a casa seva i alternava els treballs universitaris amb les seves pròpies experiències. Una de les idees de Hofmann era la de fer factible la sintetització de la quinina, en laboratori, a partir del quitrà d'hulla. La quinina, producte químic molt valuós, ja que era emprat per combatre la malària en un temps que les potències tenien colònies a totes les zones tropicals, no abundava tant com volien. En cas de poder-se fer d'aquell derivat de carbó, resultaria molt barata i suposaria que Europa ja no havia de dependre dels subministres colonials en aquest afer. Perkin agafà el suggeriment, anà a ca seva, al seu petit laboratori i es posà a fer feina en aquell assumpte, ben disposat a fer el sensacional descobriment. Començà a fer experiments el 1856 en els dies de les vacances de Pasqua. Havia mesclat anilina, que és un dels productes del quitrà d'hulla, amb dicromat potàssic.
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.