Una esquadreta torpedinera (1920)
Tal dia com avui arribava al port de Sóller tota una esquadreta torpedinera, que causava entre els habitants de la vall gran expectació. Eren en total set navilis, el contratorpedes Audaz, dos torpediners i quatre submarins. Ningú no s'imaginaria que setze anys després, en aquell mateix port, hi funcionaria una base de submarins i una escola d'armes submarines. Però... Com eren aquells vaixells? La història naval ens parla del torpede Whitehead, model 1868, que tenia quatre metres de llargària i vint"i"set quilos de càrrega explosiva. Desenvolupava una velocitat de sis nusos i tenia una autonomia de sis"cents metres. Per tal de poder"los emprar amb eficàcia des de la superfície, aparegueren les famoses llanxes torpedineres, que en el cas de la marina espanyola foren la Retamosa(1886), la Julián Ordóñez (1885) i, principalment, la que s'anomenà Ejército, primera unitat dotada amb torpedes automòbils que era construïda a Espanya. Diu la història: «Des de 1883 a 1887, la Marina espanyola incorporà fins a un total de deu torpediners, la construcció dels quals fou a càrrec d'empreses estrangeres, principalment britàniques, i alguna d'alemanya, com el Rigel, del 1886, que fou construïda a les drassanes de Bremen per l'empresa Aktien Gessellschaft. L'única incursió espanyola en la construcció de torpediners amb torpedes automòbils fou el que duia per nom Ejército, i que anà a càrrec de les instal·lacions de La Graña de la companyia Otero y Gil. La seva realització es va dur a terme el 1887 i fou posat a l'aigua a finals d'aquell mateix any. El seu cost fou de dues"centes mil pessetes. Era una unitat de menor talla que les construïdes a l'estranger, amb desplaçament de seixanta tones i una màquina de triple expansió que desenvolupava sis"cents cavalls de vapor amb els quals podia aconseguir divuit nusos. El seu armament era similar al de les altres unitats contemporànies, embarcant dos tubs proels per a torpedes de tres"cents cinquanta mil·límetres i dos canons de tir ràpid de trenta"set mil·límetres».
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.